Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Klíma o parťákovi z Na vlastní oči Johnovi: Radku, to se nedělá!

Někdejší kolegové z televize Josef Klíma a Radek John
Někdejší kolegové z televize Josef Klíma a Radek John  (Autor: Archiv Blesku, Foto Blesk - Ondřej Požár)
Autor: simao, ČTK - 
2. listopadu 2012
10:32

Když Radek John oznámil svůj úmysl, vrátit se od politiky zpátky k novinařině, mnohé to překvapilo. Ještě více však zarazilo, že se nehodlá vzdát svých funkcí. Co si o tom myslí Johnův dlouholetý parťák z televizní obrazovky Josef Klíma? Takhle, Radku, opravdu ne... S Klímou pak souhlasí i řada Johnových kolegů z parlamentu.

Josef Klíma je známý televizní reportér a dlouholetý kolega Radka Johna. Oba se pěknou řádku let objevovali na televizních obrazovkách především v pořadu Na vlastní oči.

S investigativní novinařinou však John nakonec sekl a vydal se do české politiky, kde se posadil mj. do křesla ministra vnitra. Na hlavu současného šéfa VV však dopadá pořádná porce kritiky za úmysl, vrátit se k novinářské práci. A zůstat při tom poslancem.

John: Do novin, či televize?

Objevily se proto zvěsti, že se vydavatelství Empresa Media zaleklo a Johna nakonec do čela své publicistické sekce neangažuje. Ruku v ruce s nimi však vystoupily další spekulace o tom, že John plánuje dokonce návrat do televize!

Místo už prý Johnovi drží na TV Barrandov, kde má ovšem vydavatelství podnikatele Jaromíra Soukupa většinový podíl. "Ke krokům vydavatelství se vyjadřovat nebudu a nechci," sdělil však Soukup ČTK. Kdo ví, jakého veletoče se ještě dočkáme. Současná situace však nenechává nikoho v klidu.

Komentář Josefa Klímy: Tohle se nedělá!

"To, co udělal Radek John, když se rozhodl zůstat jako poslanec a člen Věcí veřejných ve vysoké politice a současně se vrátit k novinařině, považuji za nepřípustné.

Je to snad možné z právního hlediska, to asi ano. Ale z hlediska novinářské etiky je to podle mého názoru naprosto nemožné. Už slovo »straník « je totiž protipólem slova »nestranný«, což je základním předpokladem novinářské práce.

Překvapuje mne, že to Radek udělal. Myslel jsem si, že tohle všechno ví. A že také ví, jak je to s možností návratu z politiky do předchozí profese. Takový návrat je možný třeba u pražského primátora Bohuslava Svobody, který je gynekolog. Ale není možný u novináře," okomentoval pro Blesk Johnovu kauzu Klíma.

Co o Johnovi říkají politici?

Petr Nečas:

„Jeho krok je zcela nestandardní. Měl by se konečně rozhodnout, jestli chce být politikem, nebo novinářem. Obojí nelze.“

Miroslava Němcová:

„Jeho rozhodnutí být poslancujícím novinářem je v přímém rozporu s pravidlem nezávislého novináře a s pravidlem zodpovědného zákonodárce. Propojil dva světy vlivu a moci, které v zájmu obou mají být striktně odděleny. Znevěrohodnil tak to, co bude dělat jako politik i jako novinář.“

Petr Gazdík:

„Ať složí poslanecký mandát! Jsem připraven navrhnout jeho odvolání z čela výboru pro bezpečnost . Z výboru dlouhodobě unikaly informace. Teď je vidět, že pan John se k tomu veřejně přihlásil.“

1917 ( 2. listopadu 2012 21:24 )

Nesouhlasím s tím co John provedl ale nezavedl tento bordel s obezličkou "to není střet zájmů" právě tuneldědek se svými soukmenovci.V tomto Banánostátě je možné všechno a děkujme za to právě skorumpované ODS.Zloděj křičí chyťte zloděje.Vždyť všichni poslanci mají 1o různých funkcí a členství v radách a spoluúčast v anonymních firmách.Prostě bordel pod vlajkou ODS.

djaba ( 2. listopadu 2012 20:57 )

Má to zmáklý,držím palce , jako vždy.

gevi ( 2. listopadu 2012 20:37 )

Ale prdlajs. Co by s ním kdo udělal? někdo by ho zabil nebo by ho nechal Kubice zavřít? Spíš by vylezlo taky něco na Věci veřejné a na něho samotného.

gevi ( 2. listopadu 2012 20:35 )

Přesně tak. John je jedním z nich. Jak se může vydávat za objektivního novináře, když se ŽIVÍ jako POLITIK.

gevi ( 2. listopadu 2012 20:33 )

Pozor, ale ne na všechny politické strany. John je nyní největší spojenec ČSSD a KSČM v boji proti ODS. A tak jistě proti těmto stranám psát nebude.

Zobrazit celou diskusi