Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Íčko Langer (ODS) se vrací: Kapitána Nečase však z můstku shodit nechce

Ivan Langer má opět nakročeno do vysoké politiky
Ivan Langer má opět nakročeno do vysoké politiky  (Autor: Foto Blesk - Jiří Hadač)
Autor: ČTK, simao - 
1. listopadu 2012
16:53

Ivan "Íčko" Langer se ve stranické hierarchii opět posouvá výš. Má prý namířeno do výkonné rady strany. Podle svých slov tedy do strojovny, nikoli na kapitánský můstek, ze kterého by někdejší korunní princ občanských demokratů shodil premiéra Nečase.

Do výkonné rady ODS nominoval bývalého ministra vnitra Langera sněm občanských demokratů z Olomouckého kraje. Olomoucká ODS má ve výboru dva mandáty. Pro Íčka však prý nejde o "cestu k veřejné funkci, ani do vrcholového vedení ODS".

"Jsem svobodný a na politice nezávislý člověk. Chcete-li přirovnání, nesměřuji na velitelský můstek lodi, nýbrž do strojovny," nechal se slyšet v rozhovoru pro Lidové noviny. Faktem však zůstává, že opět stoupá ve stranické hierarchii. Na místo stranické lídra Nečase však prý nepomýšlí.

Občanské demokraty čeká perný víkend: Vybírat budou stranické vedení

Regionální sněm ODS také oficiálně podpořil premiéra Nečase - v obhajobě křesla šéfa strany. Nečas tak má zatím důvěru v 6 z 9 krajů, kde se už konaly stranické regionální sněmy.

Nečas je tak zatím jediným kandidátem na předsedu. Právě o něm se bude o víkendu rozhodovat na kongresu ODS v Brně.

Zatím to tedy nevypadá, že by vládní krize, padající hlavy ministrů, ani neúspěch ODS v krajských volbách, srazily Nečasovi vaz. Spíš však může dojít k rozsáhlejším změnám na dalších postech - především mezi místopředsedy. A také k návratu Langera. Hrozí, že Nečas přijde o své nejbližší spojence. 

Langer: ODS má tuhý kořínek

O tom, že by ODS měla v současné době zničující problémy, však odmítá mluvit i Langer. Navzdory tomu, že se ve straně vytvořila skupinka šesti rebelujících poslanců, z nichž první již ze strany vystoupil.

"ODS má tuhý kořínek a pevný základ," je však přesvědčený Langer, který se před dvěma lety stal obětí kroužkování na volebních kandidátkách. U jeho jména se totiž příliš kroužků neobjevilo, nedostal se do Sněmovny, a tak se stáhl do ústraní.

Klaus: ODS radit nebudu. Před kongresem, po něm, nikdy

K blížícímu se kongresu ODS se pak dnes vyslovil i prezident Václav Klaus. Ten se nechal slyšet, že neplánuje udílet straně, kterou zakládal, nějaké aktuální rady.

"To je kongres ODS, to není kongres můj a žádné knížecí či hraběcí nebo jakékoliv rady já v žádném případě dávat nebudu, ani teď, ale kdybyste se ptali dnes zítra, pozítří, prostě nikoliv," uvedl Klaus při křtu knihy Zápisky z nových cest.

oldedek ( 4. listopadu 2012 11:10 )

"Langer: ODS má tuhý kořínek ..." Jó, jakákoliv další spolupráce s tebou, ÓDéeSáčkům ten kořínek výrazně zkrátil ...

hanaafricana ( 3. listopadu 2012 17:45 )

tak to můžou zase rozjet, kotě, íčko, topol s Dalíkem ............

stanislavhahn ( 2. listopadu 2012 11:42 )

Jsou to kur.y největšího ražení!!!!!!!!!!!

stanislavhahn ( 2. listopadu 2012 11:39 )

Krysa leze dírou pes oknem.Volejte deratizátora.Lijte do kanálu metanol. (N) (N)

vladimir1950 ( 2. listopadu 2012 11:08 )

Zase jsme se přesvědčili, že nemáme věřit sebereflexi ODS. Darebák zůstane darebákem, "Íček" se nezmění..Vybouch totálně v Olomouci, jak je možné, že je zpět? Svinská, zas..ná politika v podání ODS!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa