Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Takhle si žili metyloví bossové Čaniga a Sedlařík: Jejich domy teď zejí prázdnotou!

Autor: Ladislav Leimer, Slávka Červená - 
18. října 2012
16:01

Dům Roberta Sedlaříka (37) ve Fryštátu vypadá jako dům duchů. Jednatel společnosti Verdana, která je výhradním distributorem Likérky Drak, zmizel jak pára nad hrncem. Stejně je na tom dům Pavla Čanigy (42), kterého zadržela policie a dnes obvinila v souvislosti se zabaveným pančovaným tuzemákem.

Po Sedlaříkovi vyhlásila policie celostátní pátrání. Jeden z metanolových bossů zmizel neznámo kam. Laboratorní experti udělali rozbor tuzemáku, nalezeného ve skladech Verdany a zjistili, že každá z lahví obsahovala 536 tisíc miligramů metanolu. Ředili ho 50:50.

Neštěkne tam ani pes

Blesk se vypravil na místo bydliště Sedlaříku ve Fryštátu v Karviné. Jeho obyvatelé ho už delší dobu neviděli. „Znám ho, je to hrůza. Neřekla bych to do něj. Už delší dobu tu nebyl, v jeho domě neštěká ani pes,“ prohlásila Sedlaříkova sousedka. Dům je bývalá zemědělská usedlost, kterou koupili Sedlaříkovi rodiče před lety od družstva.

V hospodě se o tom nebaví

„Ať se někdo podívá, kde vzal všechen ten majetek. Doufám, že ho brzy chytí. Určitě v tom ale nejel sám, ať chytí všechny,“ řekl důchodce z Fryštátu. „V hospodě se o tom vůbec nebavíme, je to otřesné,“ řekli shodně štamgasti v místním podniku.

Čaniga často pobýval v „závětří“ na chalupě

Pavel Čaniga, z jehož likérky Drak pocházel smrtící Tuzemák, má chalupu pár kilometrů od sídla firmy, v Rajnochovicích ve Hostýnských vrších. Objekt, který před lety koupil nákladně rekonstruoval.

Sídlo si pořídil „ v závětří“ u lesa na konci obce. Původně rodinný dům koupila k rekreaci společnost Ateliéry Bonton Zlín. Čaniga si ho podle místních pořídil asi před čtyřmi lety.

Je vidět, že o peníze nemá rozhodně nouzi. Místo klasického „brizoliťáku“ se vyloupla chalupa v řádu několika milionů. Dřevo, kámen, přistavěl dvě velké garáže. Na zahradě je zázemí pro grilování a zásoby dřeva. „Už tak dva roky to spravují. A co teprve uvnitř. Tam se to prý přebudovává velkolepě,“ poukázala místní žena. Čaniga tam jezdil údajně dost často.

„Já jsem ho viděl jen dvakrát na fotbale. Víc ho neznám. Ani nevím, jestli je nebo není ženatý. Pravidelně přispívá do tomboly, když jsou tu zábavy,“ reagoval starosta Antonín Uhřík. (55).

Lidé si ho chválili

„Já na něho nic špatného říct nemohu. Choval se přátelsky a nikdy nebyl arogantní. V obci se moc neangažuje, nikdo si na něho nestěžoval. A když chalupu opravoval, dal místním malým podnikatelům práci – zedníkům truhlářům. Ale to, co se děje kolem, to nás pořádně překvapilo,“ konstatovala místostarosta Jaroslava Jurčová (45).

„Je to děs, jestli něco takového dopustil. Tolik mohlo být ještě dalších mrtvích! Lidi viděli pěnu i tady v potoce. Dali si to do souvislosti ale až když se objevila v čističce v Bystřici pod Hostýnem z vylétého rumu,“ řekla další žena, která si nepřála být jmenována. Pravdou je, že potok teče přímo okolo Čanigova domu. Zda byl příčinou pěny vylitý alkohol, to je otázka, protože to nikdo nehlásil a nezkoumal.

djaba ( 18. října 2012 21:31 )

Přispíval do tomboly - několik lahví výborného Draka .

Zobrazit celou diskusi