Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Oběť smrtícího chlastu: Zabili mi muže, teď okopávám hroby

Jaroslava Vorlíčková pochovala kvůli metanolu manžela. Když se ocitla na mizině, paradoxně ji zachránila práce na hřbitově, kde pracuje od pondělí.
Jaroslava Vorlíčková pochovala kvůli metanolu manžela. Když se ocitla na mizině, paradoxně ji zachránila práce na hřbitově, kde pracuje od pondělí.  (Autor: Foto Blesk -Ivana Žáková)
Autor: Ivana Žáková - 
17. října 2012
05:00

Metanol zničil život Jaroslavě Vorlíčkové (50) z Ostravy. Její manžel byl jednou z obětí, žena se dostala na mizinu. Teď dostala další ránu. Dostala sice práci, ale na hřbitově.

Paní Jaroslava oslavila padesátiny a radovala se se svým mužem Zbyňkem (59) z vnoučat. A pak přišel pád. Nejprve přišla o práci v Kaufl andu v Karolině. A pak její muž odjel do Plzně na oslavu, kde vypil pár skleniček alkoholu.

Lékaři tápali

Muž se vrátil v neděli a nebylo mu dobře. V pondělí ráno si stěžoval na bolesti břicha a na plících. Taky se mu špatně dýchalo a přestával vidět. „Myslela jsem si, že má infarkt. Sanitka přijela do pěti minut. Manžela jen ošetřili a nechali doma. Za půl hodiny se jeho stav zhoršil natolik, že jsem musela volat záchranku znovu,“ vzpomínala na kruté pondělí 3. září Jaroslava Vorlíčková.

To její muž už kolaboval. „Rychlá ale přijela až za tři čtvrtě hodiny! Zdravotníci nevěděli, co mají s manželem dělat. Ještě se ho ptali, zda sejde po schodech ze čtvrtého patra! On ale nemluvil a upadl do bezvědomí,“ popsala Blesku žena. Už se neprobral a za tři dny zemřel. Doplatil na to, že byl teprve třetí obětí metylalkoholu a lékaři tehdy ještě brali jeho smrt jako záhadnou.

Neměla ani na pohřeb

Její muž bral jako vysloužilý horník rentu, ze které rodina žila. Paní Jaroslava se bez ní najednou ocitla na mizině. Na dávky a podporu nemá nárok a na vdovský důchod může čekat až čtvrt roku. „Byla jsem úplně na dně. Musela jsem si půjčit peníze i na pohřeb. Zoufale jsem potřebovala práci,“ posteskla si vdova.

Tu jí dala až slezskoostravská radnice. Během dvou dní ženě sehnala práci. Ale na místním hřbitově, kde čistí hroby a okolí. „Byl to pro mě nejdříve šok, vždyť jsem nedávno pochovala manžela. Naštěstí má hrob v Kelči. Jsem ale za tu práci vděčná, i když si vydělám asi jen 6 tisíc měsíčně. Mé existenční problémy to nevyřeší, sotva tím pokryju nájem a jídlo, ale přežiju, než dostanu vdovský důchod,“ pověděla žena.

jity ( 18. října 2012 10:57 )

Těch feťáků a kuřáků je nějak moc. Nikdy to tak hrozné nebývalo, dnes kouří více dívky a ženy, než muži. Nepamatuji si, že by ženy také tolik chlastaly, a že i na malé vísce se najdou, o chlapech ani nemluvím.

zdepa ( 17. října 2012 21:55 )

Každý alkoholik musí počítat s tím jak skončí. Dříve nebo později. Totéž čeká feťáky včetně kuřáků.

jarda304 ( 17. října 2012 16:13 )

konkrétní příležitost pro voliče se sociálním cítěním, aby poslali pomoc ze svého

hlinsko ( 17. října 2012 12:11 )

nenutí ale jdou mu příkladem - např. Zeman bez Bechera nedal ani ránu a Kalousek je v lihu namočený od rána do noci - škoda, že mu někdo nepodstrčil flašku rumu od Draka. Jinak váš argument je opravdu geniální - on nikdo také nenutí nikoho jezdit autem - pak by nemuseli kupovat tu pančovanou naftu.

fantom88 ( 17. října 2012 11:17 )

dobrá vdova - lituje vlastně sebe a že jí zemřela peněženka....

Zobrazit celou diskusi