Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Smrtící alkohol nahlásil anonym: Dostane milion, který nabízel majitel likérky?

Autor: psch - 
16. října 2012
18:14

Na neregistrovaný sklad společnosti Verdana ve Zlíně, kde inspektoři našli 7600 pančovaných lahví tuzemáku s etiketou Likérky Drak, upozornil anonym. Dostane slibovanou odměnu – jeden milion korun? Ten společnost Likérky Drak nabízela za informace vedoucí k dopadení pachatele.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce s celníky objevili sklad s 56 tisíci litrů alkoholu v minulém týdnu. Zaznamenali několik podezřelých okolností. Především, velkém množství lahví nebylo označeno výrobní šarží. „Odebrali jsme 10 vzorků. Máme již potvrzeno, že Tuzemák obsahoval 50 procent metanolu. K distribuci bylo připraveno 7600 lahví o obsahu 0,42 litru, tedy 3300 litrů. Mrtvých mohly být tisíce,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Na sklad upozornil anonym

Podle informace mluvčí zlínské policie Jany Macalíkové byl sklad objeven na základě telefonického udání. "K prohlídce došlo na základě anonymního telefonátu, který nás upozornil na možné sklady pančovaného alkoholu právě v areálu bývalého Svitu," uvedla mluvčí.

Alkohol míchali 50:50

Rozbor odebraných vzorků prokázal, že v litru absolutního alkoholu bylo téměř 536 tisíc miligramů metanolu. „Míchali ho prakticky 50:50 s etanolem. Vzhledem k závažnosti situace se odebírají další vzorky k expertíze,“ dodal Kopřiva. Případem se již zabývá Krajské ředitelství policie Zlínského kraje.

Bude vyplacena odměna?

Na začátku metanolové aféry, kdy po požití pančovaného chlastu začali umírat lidé, vyhlásil jednatel společnosti Likérky Drak Pavel Čaniga odměnu za dopadení pachatele. „Rozhodl jsem se, že dále nebudu čekat na šetření Policie a nabízím odměnu 1 milion korun tomu, kdo podá informaci vedoucí k dopadení pachatele, který vyrábí či vyrobil padělky Likérky Drak,“ prohlásil Čaniga v polovině září.

Pančovaná byla i vodka

Kromě Tuzemáku byly nadlimitní hodnoty metanolu zjištěny i ve vodce. V nenápadné nízké cihlově budově, která patří podle slov okolních podnikatelů Lázním Kostelec, měl pronajatý sklad výhradní distributor likérky Drak, společnost Verdana. Hnízdo se smrtícím chlastem hlídají od 26. září celníci. Jednatel likérky Pavel Čaniga uvedl, že v ruce žádné výsledky rozborů nemá. „ Je to nesmysl. U mě se žádný metanol vůbec neobjevuje. Mohli pochybit nebo tam mohl pančovaný alkohol někdo donést. Odpovědnost převzal distributor,“ uvedl jednatel likérky Pavel Čaniga.

bome ( 17. října 2012 15:30 )

Uz jsem z tebe rozhozenej oprava je cca 0.2 dcl AA

bome ( 17. října 2012 15:27 )

op 98 C

bome ( 17. října 2012 15:24 )

ach jo , v panaku o obsahu 0.5dcl a pri koncentraci 40% ALC je cca 0.2 LAA pri preliti vodou cca 98% se temer veskery LAA odpari, zustane tedy jen 0.3dcl vody a tresi a barviva a nepatrne mnozstvi LAA smajliky ti jdou ale jinak nic jineho, tecka

bome ( 17. října 2012 15:12 )

Vetsina podvodu se dela na morave a vetsina nejvetsich podvodniku ve vlade jsou moravaci, mate to proste zakodovane

sibuna ( 17. října 2012 08:55 )

Nemusíš urážet moraváky! Ono se stačí podívat,kam to celá republika dovedla za uplynulých 23 let s takovými primitivy jako jsi ty!

Zobrazit celou diskusi