Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Majitel Likérky Drak nejdřív nabízel milion, teď ho policie zatkla

Autor: ČTK, ljš - 
17. října 2012
09:28

Nejprve vypsal odměnu milion korun na osobu, která distrubuovala smrtící metanol v lahvích označených logem jeho likérky. Když se pak ve skladu distribotora Likérky Drak objevilo téměř osm tisíc lahví plných jedu, tvrdil, že ho chce inspekce zlikvidovat. Teď ale spadla klec a Pavla Čanigu zatkla policie.

Láhve Tuzemáku Likérky Drak z Chvalčova na Kroměřížsku, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla ve skladě společnosti Verdana ve Zlíně, obsahovaly 50% metanolu. K distribuci bylo připraveno 7600 lahví o obsahu 0,42 litru. Takové množství by dokázalo usmrtit tisíce lidí. Na sklad upozornil anonym.

Jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga byl rozbory překvapen. "Nechápu to, je to naprostý nesmysl," říkal před zatčením s tím, že žádné informace o výsledcích rozborů destilátů ze skladů Verdany, výhradního distributora své firmy, nedostal. Po jednateli této firmy Robertu Sedlaříkovi policie pátrá.

Máte jakékoliv informace o Robertu Sedlaříkovi nebo Petru Čanigovi? Napište nám na tip@blesk.cz. Také můžete volat nebo posílat sms na číslo 724 014 586.

"Volal jsem na inspekci, nechtějí mi nic říct. Nikdo mě nekontaktoval," uvedl. Do likérky už podle něj volají odběratelé. Čaniga považuje kroky SZPI za součást "likvidační strategie" namířené proti Likérce Drak. "Pořád se něco pomalu tahá a dříve, než se to dozvím já, to dají do novin," zlobil se. Po inspekci prý bude požadovat konfrontační vzorky. "U mě se totiž metanol vůbec neobjevuje," doplnil jednatel Likérky Drak.

Stopa vede do Ostravy?

"Budeme zjišťovat, odkud metanol pocházel," řekla krajská policejní mluvčí Jana Macalíková. Dodala, že kriminalisté také prověřují, zda existuje napojení na sklad v Opavě, odkud se do celé České republiky šířil otrávený alkohol v takzvané metanolové aféře. Tuto distribuční větev má na svědomí karvinský podnikatel Rudolf Fian.

Inspekce ve skladu, na který podle Macalíkové upozornil anonym, našla 31.426 lahví a šestilitrových barelů Likérky Drak, celkem 56.360 litrů lihovin. Balení nebyla označena šarží, firma nedokázala předložit ani průvodní dokumentaci, takže nešlo zjistit původ lihu a datum výroby. Robert Sedlařík, jednatel společnosti Verdana z Bystřice pod Hostýnem, která je výhradním distributorem Likérky Drak pro Česko, tehdy řekl, že některé šarže byly nečitelné a budou opraveny. Od té doby po něm pátrá policie.

lauratiger ( 17. října 2012 22:31 )

Vaňáčková, neotravuj, a jdi si radši přečíst Stendhala, to je taky Červený a černý, to se ti bude líbit!

lauratiger ( 17. října 2012 22:25 )

Měla jsem pravdu, ten distributor toho svinstva, kterým měl narvanej sklad, byl jeho kámoš, jak jinak. Jistě v tom jeli oba rovným dílem. Kašlu na presumpci neviny, dva nevinní podnikatelé obětí svých zaměstnanců. Kdyby byl nevinnej, tak by asi nezdrhal, že? Doufám, že se už někde sám oběsil a ušetří tak státu práci.

kristynavanackova ( 17. října 2012 18:33 )

Ahoj, letos koluje po internetu a mezi lidma nova forma privydelku, idealni na podzim, kdyz je vecer hodinka dve casu... Sama si takto privydelavam jiz od srpna a fakt me to nadchlo. Miliony z toho nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodi kazda snadno vydelana kacka Kdyztak mrknete na www.Cervena-Cerna.cz

rendyx111 ( 17. října 2012 18:06 )

ubožáku,měls velkou pyču a ne likérku,seš troska,co sedí na compu brečí.....

nojasne ( 17. října 2012 16:56 )

Ano ty kolky, co tiskárna vytiskne legálně jsou evidované. A ty co vytiskne bokem, o těch ani firma vědět nemusí. Takže bordel může být i jinde.

Zobrazit celou diskusi