Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zatkli smrtícího Draka: Čaniga šéfoval likérce a ukrýval lahve s metanolem

Autor: raj, ČTK - 
18. října 2012
06:10

Milion nabízel tomu, jehož informace povedou k dopadení výrobce otráveného alkoholu. Teď Pavla Čanigu (42), jednatele Likérky Drak, zatkli policisté. V rumu jeho likérky bylo nalezeno 50 % metanolu. Zabil by tisíce lidí!

Policisté si pro Čanigu došli v úterý večer. Po jednateli její výhradní distribuční firmy pro Česko Verdana, Robertu Sedlaříkovi (37), vyhlásila celostátní pátrání. „Dal jsem souhlas k jeho zadržení,“ řekl státní zástupce Roman Kafka, jenž má na starosti vyšetřování metanolové aféry. Podle krajské policejní mluvčí Jany Macalíkové policie Čanigu podezírá z ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Smrtící tuzemák

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SPZI) v úterý oznámila, že v lihovině Likérky Drak rozbory prokázaly 50 procent metanolu. Tuzemák o obsahu 0,42 litru, celkem 7600 lahví, byl nalezen na konci září ve skladu společnosti Verdana ve Zlíně v bývalém areálu Svitu. Podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy by nalezené množství dokázalo usmrtit tisíce lidí.

Míchali půl na půl

Výrobce měl vražednou lihovinu připravenou k distribuci do maloobchodní sítě. Laboratorní analýza odebraných vzorků prokázala, že v litru absolutního alkoholu bylo téměř 536 000 miligramů metanolu; znamená to tedy, že metanol a etanol byl míchán do výrobku půl na půl.

 

 

 

Čanigovy výmluvy...

 

Drak zabíjel už v Příbrami?

Jméno Likérky Drak na počátku aféry zmínila příbramská policie. Etiketa společnosti podle ní byla na barelech s alkoholem, který byl nalezen v prodejně, kde údajně nakupoval jeden z otrávených.

Pavel Čaniga: „Tyto etikety jsou padělky…“ a pokračoval: „Vypisuji odměnu milion korun pro toho, jehož informace povedou k dopadení výrobce otráveného alkoholu,“ řekl Čaniga.

Tisíce lahví se smrtí

Tuzemák o obsahu 0,42 litru, celkem 7600 lahví, byl nalezen na konci září ve skladu společnosti Verdana ve Zlíně v bývalém areálu Svitu. Podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy by nalezené množství dokázalo usmrtit tisíce lidí. Výrobce měl lihovinu připravenou k distribuci do maloobchodní sítě.

Pavel Čaniga: „Jakoukoli vinu odmítám. Líh odebíráme od fi rmy Morávia-Chem a nikdy jsme s ní potíže neměli. Navíc děláme rozbory každé dodávky lihu předtím, než ji použijeme. Takže když není metyl na vstupu, nemůže být na výstupu.“ A podobně v minulém týdnu mluvil šéf distributorské fi rmy Verdana Robert Sedlařík: „Jde o nafouknutou bublinu.“ A pak zmizel...

Líh v čistírně

Pozdvižení pak likérka způsobila, když vypustila do čistírny odpadních vod v nedaleké Bystřici pod Hostýnem etanol (líh). Rozbory však neprokázaly přítomnost jedovatého metanolu.

Pavel Čaniga: „Bylo to selhání jednotlivce!“

mirkaholkankova ( 21. října 2012 18:58 )

Ahoj. Toto me dnes nadzvedlo ze zidle, a ze jsem uz lecos videla :p www.Cervena-Cerna.cz - Zkousim, hraju si s tim a zatim paradicka Znate?

gogo ( 21. října 2012 10:36 )

Asi jsi z té židle spadla na hlavu....

gogo ( 21. října 2012 10:36 )

Žádná klec nespadla.. Již je v pohodě. Ač má na svědomí lidské životy... Co to ale je proti milionům, ze které se dá u nás koupit vše. I beztrestnost...

mirkaholaskova ( 20. října 2012 18:05 )

Ahoj. Toto me dnes nadzvedlo ze zidle, a ze jsem uz lecos videla :p www.Cervena-Cerna.cz - Zkousim, hraju si s tim a zatim paradicka Znate?

chlebasmaslem ( 20. října 2012 08:53 )

Krystino Vanicková, přivyděláváte si možná prostituci, ale rozhodně za dvě hodiny hraní rulety NIC ! nevyděláte. Reklamu ať si kasína zaplatí a ne tak blbě, zadarmo, jak to dělá Krystina, možná Polka ?

Zobrazit celou diskusi