Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Odboráři vyrazí znovu do ulic: Už za týden

Autor: ČTK, mokk - 
14. května 2012
21:22

Odboráři a aktivisté chystají další protesty proti kabinetu. Žádají zastavení reforem, demisi vlády, a předčasné volby. První stávka se bude konat 22. května.

Odboráři a aktivisté z platformy Stop vládě vyrazí 22. května Prahou na protestní pochod proti kabinetu. Vyjdou ve 12:00 od odborářské centrály na Žižkově přes magistrálu k úřadu vlády, před nímž se uskuteční demonstrace. Novinářům to dnes řekla místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Radka Sokolová.

Přestože se na webu jedné z organizací platformy objevila výzva k připojení se ke generální stávce 23. května, podle předačky odbory zatím žádnou stávku nevyhlásily.

"Tohle není poprvé, kdy nějaká iniciativa - ať je, nebo není členem platformy - vyhlašuje generální stávku. Jenom já jsem za posledních několik měsíců zaregistrovala asi čtyři tutové generální stávky," řekla ČTK Sokolová. Podle ní iniciativa ani generální stávku vyhlásit nemůže, je to právo odborů. Jejich sněm o tom bude rozhodovat 22. května.

Po sněmu 22. května se odboráři chystají spolu s aktivisty do protestního průvodu, který se bude od 11:30 řadit za domem odborů v ulici Siwiecova. V poledne by pak měl vyrazit Seifertovou k magistrále. Po ní se vypraví směrem k Holešovicím přes Hlávkův most. Za ním bude pokračovat po nábřeží Kapitána Jaroše a nábřeží Edvarda Beneše k sídlu vlády. Před ním by se mělo konat shromáždění.

Odboráři a  aktivisté žádají zastavení reforem, demisi vlády a předčasné volby. Na podporu svých požadavků plánují "celostátní stávkový protest". Odehrát by se mohl zřejmě ještě do prázdnin. Platforma Stop vládě uspořádala na podporu svých požadavků 21. dubna demonstraci na Václavském náměstí.

jiriforman ( 16. května 2012 21:03 )

Ty jsi buď připálený perník, kterému se nechce dělat nebo sjetý perník. Proto ti komunisti nevyhovují. Za nich bys musel dělat nebo by tě zavřeli za užívání.

gogo ( 15. května 2012 17:56 )

Ano, tento názor má v sobě velký kus pravdy...

gogo ( 15. května 2012 17:07 )

Jsem z Ostravy... A kolem mne (na rozdíl od Vás) jsou zástupy nezaměstnaných, kriminalita, smogové nedýchatelno, likvidované fabriky a ty fabriky, co zlikvidované nebyly jsou v moci zahraničních společností, které ty, kteří mají to štěstí a jsou v nich zaměstnáni, dřou zcela ponižujícím způsobem... Takže dva diskutující a dvě pravdy... Jde jen o to, kterých lidí je u nás více. Zda těch, co vidíte Vy, nebo těch, co vidím já...

gogo ( 15. května 2012 17:00 )

To je právě ten problém ... Ten poctivý a vzdělaný (a pokud bude bílou vránou a to bude) do toho nepůjde... To vzdělání v něm bude budit pocit nedokonalosti (vím že nic nevím)... Darebák tyto pochybnosti ani pocit odpovědnosti nemá. A proto (zatím?) vyhrává ..

pepzed ( 15. května 2012 16:40 )

Vemte si vidle a hrrr na ně na šmejdy jedny.pepíno.

Zobrazit celou diskusi