Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Politikům doživotní imunita zůstane, rozhodl Senát

Senát dnes zatrhl zrušení doživotní imunity zákonodárců a ústavních soudců
Senát dnes zatrhl zrušení doživotní imunity zákonodárců a ústavních soudců  (Autor: ČTK)
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
26. dubna 2012
18:08

Politici mohli přijít o své privilegium, ale nestane se to! Senát dnes rozhodoval o zrušení doživotní imunity zákonodárců a ústavních soudců a překvapení se nekonalo - politikům doživotní imunita zůstane. Novela Ústavy neprošla o pouhé dva hlasy.

Senátoři dnes neschválili to, o čem se v české politice mluví již dlouhou dobu - omezení imunity zákonodárců a ústavních soudců. Velká výhoda politiků v podobě doživotní imunity tak přetrvává. Je sice nadále možné jejich vydání k trestnímu stíhání na základě žádosti od policie, jenže tu nejprve posuzuje Sněmovna, resp. Senát.

Jak funguje doživotní imunita?

Když se politik dopustí prohřešku proti platným zákonům, může se začít ohánět svou příslušností k Senátu či Sněmovně a žádost policie o jeho vydání k trestnímu stíhání řeší mandátový a imunitní výbor jedné z komor parlamentu. Tak jako třeba nedávno v případě poslance Věcí veřejných Otto Chaloupky.

Pokud však vydání poslance nebo senátora v konkrétní kauze zamítne, je jeho trestní stíhání navždy vyloučeno a politik tak zůstane nedotknutelný. Doživotně. Také u ústavní soudců rozhoduje o vydání senát.

Novela Ústavy přitom navrhovala, aby se doživotní imunita změnila na de facto dočasnou - o vydání politiků by nadále rozhodovaly příslušné orgány, ale i po zamítnutí by bylo možné oznovu zahájit stíhání po vypršení mandátu podezřelého.

Chyběly dva hlasy

V Senátu dnes při hlasování bylo přítomno 49 poslanců a bylo třeba 29 hlasů, aby novela prošla. Jenže pro se vyjádřilo nakonec pouze 27 senátorů. Dva hlasy chyběly...

Sněmovnou přitom tato úprava prošla v únoru letošního roku poměrně hladce. Senát ji však shodil ze stolu. Začaly se totiž ozývat hlasy proti jejímu schválení. Třeba senátor Vojtěch Dryml (ČSSD) prohlásil: "Staneme se lovnou zvěří. Kriminalizace politiky dostane v České republice zelenou." Privilegium politiků, zamezující v některých případech jejich trestnímu stíhání, tak přetrvává dál.

rudyptak48 ( 30. dubna 2012 09:59 )

Cikáni volí toho, kdo jim dá víc. Pro ně je jedno, zda je to levá nebo pravá ruka, strana, cokoliv... Cikáni jsou novodobí sociální narkomani. Jednou si šlehli, a chtějí to pořád. Sociální dávky jsou pro ně opravdu nepostradatelná a návyková droga. Drogový dealer stát je v tom hojně podporuje. Takoví lidé se politikům hodí, protože s nimi lze lehce manipulovat při volbách. Je smůlou majoritní většiny, že tyhle sociálnědrogové dávky zaplatí cikánům ona, ne politici. O těch trubcích z řad odborových bossů to platí také. To jsou jenom parazité dělnické třídy, něco podobného jako cikáni. Snad si někdo nemyslí, že by něco dělali jen proto, že je to spravedlivá věc. Z čeho by prosím vás žili?

rudyptak48 ( 29. dubna 2012 11:46 )

Většina oslů v konírně si odsouhlasila beztrestné šlapání po zákonech. Přece nebudou dodržovat ty paskvily, na kterých se podepsali.

bonny54 ( 29. dubna 2012 09:25 )

Jsou to prostě paraziti. Na co tam vůbec jsou. To je havlovina.Je to přesně, jako s vládou a parlamentem. Je nezajímá, co chtějí lidi. Je zajímají pouze koryta, úplatky a tunely. Revoloci to chce.

kontra ( 29. dubna 2012 00:57 )

Klasika naší společnosti, níže uvedení pánové se dohadují kdo je větší darebák a podstata je, že si naši lumpové odsouhlasili něco, co nění běžné v žádné vyspělé EU zemi, ale akorát tak v Řecku apod. A tak to je se vším u nás. Podstata je vždy nahrazena kvalitní jalovinou...

karel128 ( 27. dubna 2012 16:12 )

Co to tady kvákáš ty socagente,..Kdo drží nadpoloviční sílu v senátu..??!..sockradáci,..kdyby chtěli a měli zájem,tak to bezbolestně schválili..! a byli by bez doživotní imunity/prasárny/,..ale Bohoušek měl strach,aby nepřišel o 5miliónový byt /z "odkloněných náhrad" /,tak dal příkaz NESCHVÁLIT...!..zloději si preci napříč politickým spektrem pod sebou nepodřežou větev,..výdyť to je přeci jedna mafie..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa