Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Babiš: Masa i konkurence se zbavíš!?

Autor: Sandra Apostolidisová - 
25. dubna 2012
05:00

Zemědělský král Andrej Babiš (57) tvrdí, že nemá na cenu českých potravin vliv. Přitom ovládá tuzemský potravinářský trh od vidlí po vidličku. A ovládá i zemědělce – ti se ale většinou proti němu bojí vystoupit. Člověk z praxe, který si přál zůstat v anonymitě, ale s Babišem zásadně nesouhlasí.

Používá mafiánské taktiky, aby se zmocnil konkurenčních jatek a ty postupně zavírá,“ tvrdí zdroj Blesku. K likvidaci konkurence Babišovi pomáhá fakt, že má pod palcem dodávku hnojiv, osiv, herbicidů a dalších zemědělských komponentů v Česku. To mu dovoluje diktovat zemědělcům nákladové ceny. „Takto zemědělce a zpracovatele ničí a následně za symbolickou cenu kupuje. To se děje především u chovu drůbeže a prasat,“ popsal Blesku zdroj, který se v potravinářství dlouhodobě pohybuje.

ZAVŘEL ŠESTERY JATKA

V minulosti Babiš skoupil celkem devět porážek drůbeže, šest z nich ale záhy uzavřel. „V současnosti provozuje pouze tři porážky, a to Topolčany, Brno a Vodňany. Tím, že ostatní uzavřel, připravil o práci tisíce lidí,“ řekl zdroj.

Podobně se Babiš chová i v případě vepřového masa a zemědělci tak prý nemají kam zvířata dodávat. „Vzhledem k velkým vzdálenostem na přepravu se tyto chovy zemědělcům nevyplatí. Ti, kteří prasata a drůbež stále chovají, nemají jinou možnost než prodat právě Babišovi, a to za cenu, jakou si řekne. Je doložitelné, že kvůli tomu klesla za posledních osm let výroba drůbežího i vepřového masa o desítky procent a enormně se tak zvýšil dovoz potravin ze zahraničí, které jsou významně méně kvalitní,“ dodal zdroj.

Podnikatel vinu odmítá

Třetí nejbohatší Čech (původem Slovák) ale trvá na svém a to, že by stál za zvyšováním cen českých potravin razantně odmítá. „Takovou snůšku nenávistných lží a hloupostí jsem už dlouho neslyšel,“ reagoval Babiš na informace, které má Blesk k dispozici.

Odborníci na telefonu:

Josef Stehlík, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR:

Josef Stehlík, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Josef Stehlík, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR | Archiv Blesku

„Co se týče snahy pana Babiše vytvářet si u nás monopol na zpracování masa, tak je jasné, že tento proces probíhá, čísla hovoří jasně. Tu podstatu monopolu ale narušuje jedna věc – otevřený trh v rámci Evropské unie. Kdyby se hranice zavřely, bylo by to horší. Dnes se běžně děje, že se zvířata vozí na porážku za hranice. Neříkám, že je to dobře, protože maso by se ideálně mělo zpracovávat tam, kde vzniklo. Ale ta možnost tu je.“

Dana Večeřová, tisková mluvčí Potravinářské komory ČR 

Dana Večeřová, tisková mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, tisková mluvčí Potravinářské komory ČR | Archiv Blesku
„Co se týče odvětví zpracování masa, Agrofert Andreje Babiše monopol má. Pokud tedy bereme jako monopol pokrytí více než 50 % trhu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže mu ale jeho rozpínání stále schvaluje, takže je to podle něj nejspíš v pořádku. Možná by někdo měl v této věci vznést podnět k přezkoumání. Vzhledem ke svému dominantnímu postavení má pan Babiš vliv i na cenovou politiku tak jako každý velký hráč.“

fffrantisekkk ( 7. října 2013 23:01 )

Více o nebezpečí jménem Babiš zde! https://www.facebook.com/pages/Desper%C3%A1ti-politiky/396036177189069?fref=ts

e.44 ( 25. dubna 2012 12:23 )

Článek na úrovni pavlačové drbny. Bez konkrétních údajů, bez konkrétních čísel, bez jakýchkoliv skutečných argumentů. Pokud chcete Babiše odrovnat, budete se muset o hodně víc snažit. Tohle může mít za bernou minci jenom ten, kdo má potřebu takovým pomluvám věřit. Babiš se všem takovým pomluvám brání jasně a logicky za pomoci jasných údajů a čísel. Takové nicneříkající bláboly, co Bleskáči předvádíte jsou na prd. Pokud ho chcete vážně zlikvidovat, chce to víc snahy a být konkrétní a mít doložitelné údaje z nezpochybnitelných zdrojů. Ne, že jedna pani (pán) povídala.

rukka ( 25. dubna 2012 10:27 )

no to je fakt, je jenom vychcanej

mariopuzo ( 25. dubna 2012 09:55 )

Tak tomuhle hajzlovi nevěřím taky ani slovo......

sakra ( 25. dubna 2012 09:20 )

Čobol jako spousta jiných. ČR je země "neomezených možností" a proto je tu půl Slovenska.

Zobrazit celou diskusi