Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Zabijáka židovských dětí obklíčila policie: Zabarikádoval se v domě

Autor: ČTK, Lucie Šulcová, jos - 
21. března 2012
06:42

Scéna jako z akčního filmu ve francouzském Toulouse. Speciálnímu komandu se po několikahodinovém úsilí konečně podařilo zatknout muže, který v pondělí zastřelil tři děti a rabína před synagogou. Vrahem je muž jménem Mohammed Merah (24), který se hlásí k radikálnímu islámu. Policie zatkla i jeho bratra a přítelkyni.

Policistům se podařilo zatknout nejprve bratra 24letého zabijáka, pravděpodobně však v jiné oblasti města. Oba se podle vyšetřovatelů hlásí k Al-Káidě a jsou na ni přímo napojeni. Svým činem prý chtěli pomstít palestinské děti. Podle BBC prošli oba podezřelí tréninkovými teroristickými tábory v Afghánistánu a Pákistánu. Zatčena byla i střelcova přítelkyně. Další jeho bratr je na útěku.

Mohammed Merah (čtyřiadvacetiletý muž původem z Alžíru) se zabarikádoval v přízemí pětipatrové budovy (snímek dole), která leží asi sto metrů od vojenských kasáren. Během zásahu došlo k sedmi výstřelům a výbuchu, dva policisté byli při akci již lehce zraněni.

Muž podle francouzských médií vyhodil z okna zbraň a vzkázal, že se vzdá odpoledne. Byl ale stále dobře vyzbrojen, podle vyšetřovatelů měl nejméně jeden kalašnikov a samopal Uzi. Další zbraně našli kriminalisté v dodávce před domem. Merah má podle BBC již nějaké záznamy v rejstříku trestů.

Kdo je Mohammed Merah (24)

* student původem z Alžíru
* napojen na al-Káidu
* člen ve Francii nedávno zakázané organizace Forsane Alizza
* pobýval v Pákistánu a Afghánistánů
* má kontakty s Talibanem
* kriminální minulost: utekl z afghánského vězení v Kandaháru, kde měl strávit tři roky  za výrobu a nastražováni bomb, při hromadném útěku vězňů se mu odtud podařilo uniknout;před dvěma týdny stanul před francouzským soudem kvůli řízení motorového vozidla bez oprávnění


V tomto domě se Mohammed Merah zabarikádoval V tomto domě se Mohammed Merah zabarikádoval | EPA, ČTK, Reuters

Prozradila ho motorka

Policie oba muže pravděpodobně sledovala delší dobu. Terorista se totiž po posledním útoku pokusil nechat svůj skútr přebarvit, čímž policisty přivedl na stopu. Jako Mohamed byl však identifikován po útoku na francouzského vojáka, se kterým přes e-mail komunikoval o prodeji motorky. Rozhodnutí o jeho zadržení bylo vydáno již včera v deset hodin večer, samotný zásah byl zahájen zhruba ve tři hodiny ráno.

Na místo byla údajně povolána i matka podezřelého, která pochází z Alžírska.  "Byla požádána, aby s ním navázala kontakt, ale odmítla to. Nemá prý na něj žádný vliv," řekl francouzský ministr vnitra Claude Gueant.

Neudělal to, přísahá příbuzný

"Nevěřím, že by to, co o něm říkají mohla být pravda. Ničeho takového není schopen. Vyrůstal tu s námi. Nevypadá jako radikál, nikdy neměl vousy, nenosí ani muslimský oděv," řekl deníku France Soir Merahův blízký příbuzný. "Viděli jsme ho tu v neděli, byl bledý, ale o ničem nemluvil, ani o té střelbě. Je z bratrů nejmladší ," dodal.

Video  Policie ve Francii zasahuje proti zabarikádovanému teroristovi  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Viděl jsem tu jizvu a volal policii, uvedl soused

Deník France Soir získal svědectví souseda, který bydlel ve stejném domě, jako střelec. "Šel jsem po ulici se svou čtrnáctiletou dcerou a viděli jsme muže, jak přijel na motorce. Když si sundal helmu, viděl jsem, že jeho obličej není zcela v pořádku. Měl na tváři jizvu. Běželi jsme hned domů, protože jsme dostali strach, že je to ten střelec. Hned jsem informoval policii. Zní to jako sci-fi, že je to skutečně on," uvedl šokovaný Barboza-Mendes.

Na svědomí má životy sedmi lidí

Střelec zabil v pondělí před židovskou školou v Toulouse tři děti ve věku tří, šesti a osmi let a jednoho učitele. Pachatel přitom použil stejnou zbraň a stejný skútr jako při útocích na francouzské výsadkáře v nedalekém Montaubanu a rovněž v Toulose, při nichž byli zabiti tři vojáci.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v pondělí vyhlásil kvůli střelbě šarlatový, tedy nejvyšší stupeň protiteroristické pohotovosti. Je to vůbec poprvé, co byl ve Francie takový poplach vyhlášen. Opatření mimo jiné znamená, že se v ulicích mohou pohybovat smíšené hlídky vojáků a policistů a úřady mohou pozastavit provoz škol či hromadné dopravy.