Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vrah židovských dětí je po smrti: Střelili ho do hlavy, když utíkal

Autor: ČTK, Josef Šťastna - 
22. března 2012
11:45

Vraha židovských dětí, rabína a tří vojáků Mohammada Meraha chtěli Francouzi dopadnout živého. Čtyřiadvacetiletý radikální muslim nakonec ale zemřel na útěku, když vyskakoval z okna v koupelně, trefila ho do hlavy policejní kulka. Nezachránila ho ani neprůstřelná vesta, kterou měl na sobě.

Speciální policejní komando vtrhlo po více než třiceti hodinách do domu v Toulouse, kde se skrýval vrah tří židovských dětí, rabína a tří vojáků, islámský radikál Mohammed Merah.

V bytě došlo k přestřelce, pět členů komanda bylo těžce zraněno. A zemřel při ní také Merah. Když se pokusil vyskočit z okna, trefil ho jeden z policistů do hlavy.

Před skokem Merah vyrazil ze dveří a začal kolem sebe pálit ze zbraní jako šílený. "Nikdy jsem nic podobného nezažil," řekl BBC jeden z policistů. Byt musel být v podstatě roztřílený na kusy, během finálního zásahu přímo v místě úkrytu bylo totiž vypáleno nejméně 300 střel.

V noci se ho dostat nepovedlo

Už před půlnocí zazněly blízko obléhaného domu tři ohlušující výbuchy, po nějaké době byly hlášeny další dva stejně jako několik výstřelů. Některé zdroje to považovaly za zahájení útoku proti úkrytu extremisty.

Francouzský ministr vnitra Claude Guéant to ale popřel a upřesnil, že jde o další nátlakovou akci a zastrašovací manévr s cílem zesílit tlak na atentátníka. Do obléhaného domu byl přerušen přívod plynu a elektřiny.

Byt obléhá policie od středečních časných ranních hodin, kdy podnikla několik neúspěšných pokusů do něj proniknout. Při obranné střelbě zranil bránící se extremista dva policisty. Výměnou za telefon později předal policii kolt, možnou zbraň, jíž zavraždil ve dnech od 11. do 19. března celkem sedm lidí. Pak nastaly dlouhé hodiny vyjednávání, které nepřinesly žádný výsledek.

Motivem činů Mohammeda Meraha, který zabil tři vojáky a čtyři Židy včetně tří dětí a který se přihlásil k teroristické síti Al-Káida, byla, jak sdělil televizi France 24, odveta za zavedení zákazu nošení muslimských šátků na veřejnosti a podíl francouzských jednotek na operaci v Afghánistánu.

Na hranicích mezi Pákistánem a Afghánistánem, kde se ukrývají ozbrojenci Al-Káidy, Merah nedávno pobýval a podstoupil tam výcvik.

 

Video  Toto je vrah z Toulouse v době, kdy miloval rychlá auta a fotbal  - Youtube.com
Video se připravuje ...

 

Video  Policie ve Francii zasahuje proti zabarikádovanému teroristovi  - Youtube.com
Video se připravuje ...

 

Kdo je Mohammed Merah (24)

* student původem z Alžíru
* napojen na al-Káidu
* člen ve Francii nedávno zakázané organizace Forsane Alizza
* pobýval v Pákistánu a Afghánistánů
* má kontakty s Talibanem
* kriminální minulost: utekl z afghánského vězení v Kandaháru, kde měl strávit tři roky  za výrobu a nastražováni bomb, při hromadném útěku vězňů se mu odtud podařilo uniknout;před dvěma týdny stanul před francouzským soudem kvůli řízení motorového vozidla bez oprávnění

 

ivoadler ( 24. března 2012 18:11 )

O tom to je. Církevní školy jsou podhoubím náboženské nesnášenlivosti. Proto školství jedině světské a jednotné. Náboženské školy jsou svinstvo, ze kterého se rodí náboženská nesnášenlivost.

12356 ( 22. března 2012 20:09 )

Hnupe nevzdelanej.  

chase ( 22. března 2012 17:24 )

Slusne to zpackalo to jejich tzv. komando. Nekolik jich tezce zranil, jeste jim to ulehcil aby ho chytli ziveho, dal se na utek, a stejne ho nakonec pri trefi do hlavy.

dobrotka ( 22. března 2012 16:03 )

Vzdy ne fascinuje, kdyz policie prohlasi - potrebujeme ho ziveho - a pak pachatele sama zastreli. Klidne ho mohli nechat dovyskocit z toho okna, vzdyt vse kolem bylo obsancovano policii, kam pak by jim asi zdrhnul? Ted uz se od nej nic nedozvi

arcaben ( 22. března 2012 15:15 )

Správně!!Nač živého??Aby jim ho daňoví poplatníci živili do konce jeho šťastných dní??Kuli do makovice,co jiného s takovým mago.rem??!!

Zobrazit celou diskusi