Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Masakr před synagogou: Rasista zabil tři děti a rabína

Autor: ČTK, ljšk, Kjos - 
19. března 2012
08:54

Neznámý střelec dnes (v pondělí) před židovskou synagogou v Toulouse na jihozápadě Francie zabil nejméně čtyři lidi, včetně tří dětí. Další dva lidé jsou vážně zranění. Střelec je zřejmě profesionál s extremistickými sklony, zabíjel nejspíš už minulý týden.

Podle deníku Le Figaro muž střílel na skupinu čtyř až pěti lidí, kteří čekali před vstupem do židovské školy Ozar Hatora

Před synagogou se ráno podle svědků pohyboval muž v černé kombinéze, po činu ujel na motorce.

Podle žalobce Michela Valeta zemřeli třicetiletý učitel, jeho dva synové ve věku tři a šest let a desetiletý školák. Jedním z těžce zraněných je sedmnáctiletý mladík.

Na místo neštěstí míří francouzský ministr vnitra Claude Guéant. Pro cestu do Toulouse se rozhodl i prezident Nicolas Sarkozy, kterého příští měsíc čeká souboj o znovuzvolení do funkce hlavy státu. Do města dorazí i jeho levicový protikandidát François Hollande.

Podle místních médií vraždy francouzských vojáků i útok před židovskou školou mají zjevně rasový podtext, protože všechny oběti byly příslušníky různých etnických menšin.

Reportér televizní stanice France 24 uvedl, že na místě dnešní střelby zasahují desítky policistů a také helikoptéra, která pátrá po uprchlém motocyklistovi.

"Drama se odehrálo chvíli před osmou hodinou ranní. Před školu přijel muž na motorce či skútru. Střílel na všechny, co se ocitli v jeho blízkosti, na dospělé i děti," uvedl žalobce Michael Valet. Podle státního zástupce měl útočník u sebe pravděpodobně dvě zbraně, jedna z nich byla větší ráže. Na lidi před školou střílel z blízkosti.

Profesionál na útěku

Střelba před synagogou v Toulose je dávána do spojitosti s vraždou tří vojáků, která se stala minulý týden. Policie intenzivně pátrá po muži, který zastřelil třicetiletého parašutistu Imada ibn Ziatena. Další dva vojáky pak zabil ve čtvrtek u bankomatu ve městě Montauban, které leží 46 km od Toulouse.

Minimálně jeden z vojáků byl se střelcem v kontaktu, seznámili se na internetu kvůli prodeji motorky a dali si schůzku. Francouzská média uvedla, že útočník je zřejmě zkušený střelec, který ovládá dokonale zbraně.