Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Islamisté znovu zaútočili v Nigérii: Přes 162 mrtvých!

Autor: ČTK, lm - 
21. ledna 2012
20:15

Radikální islamistická sekta Boko Haram si tentokrát vzala na mušku hlavní město Kano na severu Nigérie. Při sérii koordinovaných útoků zemřelo nejméně 162 lidí. Přesná čísla nejsou známa.

Není to poprvé, co sekta zaútočila. Jen v prosinci Nigérií otřáslo pět teroristických útoků, které si vyžádaly nejméně 39 obětí. Nejvíce z nich, 27 lidských životů si vyžádal výbuch bomby v zaplněném kostele během ranních modliteb.

Tentokrát se sekta rozhodla zaútočit na druhé největší město. V pátek večer jim otřáslo přibližně 20 explozí a přestřelek. Útoky byly údajně směřovány na osm míst, mezi nimi sídla bezpečnostních složek, či zařízení pro přistěhovalce.

Nigerie je šestý stát s největším počtem křesťanů. Nigerijská islámská sekta Boko Hama se z něj právě prostřednictvím teroristických útoků snaží učinit islámskou zemi a zavést islámské právo šaría. Mluvčí sekty po posledním útoku přiznal, že Boko Haram je připravena v útocích na severu země pokračovat. Právě sever země je převážně muslimský, zatímco jih křesťanský. Tento útok měl být pomstou za to, že vláda odmítla propustit některé z uvězněných členů sekty.

wojtylak ( 22. ledna 2012 14:39 )

pouštíme k nám ve velkým každýho kdo si řekne tak se dá čekat něco podobnýho.

mirco ( 22. ledna 2012 03:14 )

jenom si davejme pozor at toto nemame za chvili u nas v CR...

Zobrazit celou diskusi