Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Obyvatelé Toulouse v šoku: Náš soused je terorista!

Autor: ČTK, ljšk - 
21. března 2012
14:19

Strah obcházel oblastí kolem města Toulouse už několik dní. Neznámý terorista tam během několika dní zastřelil sedm lidí, z toho tři malé děti. Jeho identitu dlouho nikdo neznal, veřejnost o něm věděla jen, že jezdí na černém skútru. V noci z úterka na středu však přišel zvrat a policisté útočníka, kterého tři dny sledovali, dopadli.

Řadu obyvatel rezidenční čtvrti Croix-Daurade ve francouzském Toulouse  probudila ve středu časně ráno střelba a telefonát policie. V jejich sousedství začínala operace k dopadení Mohammeda Meraha podezřelého z nedávných vražd tří dětí a čtyř dospělých v Toulouse a Montaubanu. Bezpečnostní síly vyzývaly, aby se lidé ukryli a nevycházeli. Operace byla zahájena ve tři ráno a o několik hodin později byli postupně evakuováni Merahovi sousedé.  "

"Policie mi telefonovala kolem 05:00, dostala jsem instrukce nevycházet, nepřibližovat se k oknu," popsala obyvatelka protějšího domu Julie. Na otázku proč, policie neodpověděla a doporučila ženě zapnout si televizi.

Na ulici bylo vidět asi 60 policistů, jen část z 300 mužů nasazených na dopadení Meraha, schovaného v prvním patře bytového domu. Podle Julie je místní čtvrť spíše klidná a bezproblémová.

Jihoafrický evangelický pastor Corneille z kostela naproti obdržel podobný telefonát. Se ženou a čtyřmi dětmi se schovali v zadní části domu a ani se neodvažovali podívat se na ulici. "Děti měly strach ze střelby," říká pastor.

Video  Policie ve Francii zasahuje proti zabarikádovanému teroristovi  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Mysleli, že jsou v bezpečí

Merahovi sousedé nechtěli věřit, že pachatel sedmi brutálních vražd může bydlet v jejich klidné čtvrti. "Nebyli jsme si ani jistí, zda se jedná o muže z Toulouse, a už vůbec jsme si nemysleli, že by mohl být z naší čtvrti. Tohle není problémová čtvrť," poznamenal další z místních obyvatel Alain. 

Pro dalšího muže, který opustil bezpečnostní zónu, aby mohl odejít do práce, bylo nepředstavitelné, že by vrah mohl bydlet v této čtvrti, která podobné incidenty nezná. Jakmile ale Roland uslyšel v noci výstřely, ihned na vraha z nedávné doby pomyslel.

"Je nepředstavitelné, že byl vedle," říká jedna ze sousedek, studentka Julie. "Možná jsem ho potkala, možná jsem ho pozdravila. Je to naprosto neuvěřitelné," konstatuje. Spíše by ji prý napadlo, že se takové věci stanou v chudších čtvrtích, než v honosnější části města.

hiawatha ( 21. března 2012 20:01 )

Opet zadna diskuse ke clanku, kde Rom pobodal policistu a vyhodil ho z okna. To je nase "demokracie" a "svoboda slova", kterou jsme si sametove vybojovali v roce 1989. Hanba!

hiawatha ( 21. března 2012 17:55 )

Naprosto souhlasim. Jak me se zase zvedl adrenalin... Nejsem rasista a odsuzuji neonacismus, ale co je moc, to je prilis. Ziju taky v cizi zemi a musim respektovat jejich zakony a prizpusobit muj zivot zivotu zde. Prece nemuzu chtit, aby se vsichni prizpusobovali me !

hiawatha ( 21. března 2012 17:50 )

A mimochodem, jeste porad ho nemaji a vyjednavaji s nim. Boji se, ze se sam odstreli. Tady je jeho vyjadreni: "Novinářka Ebba Kalondová, které se muž představil jako pachatel činů z Toulouse a Montaubanu, uvedla, že volající klidným hlasem řekl, že se mstil za zákaz nošení muslimských šátků..." Takze uz to zacina - muslimove chteji, aby i zeny jinych narodnosti a jineho vyznani nosily satky - ve Francii!!! A cela EU se jich zastava. Tady mate to vase multi-kulti, vy pseudohumanisti v EU!

gevi ( 21. března 2012 17:38 )

Taky se mi zdá, že naše evropská společnost je příliš slabá na to, aby uhájila naši civilizaci proti těm, kteří si se zákony a jejich dodržování nedělají starosti. Nechápu, proč bychom měli podporovtat jejich náboženství, stavět jim mešity, kde se především bojuje proti našemu typu civilizace a odkud vychází terorismus. Proč máme ustupovat jejich středověkémá fanatismu?

hiawatha ( 21. března 2012 17:28 )

A zase je to MOHAMMED, kdo vrazdi jinou rasu pro jine nabozenske vyznani, ale my jsme rasisti, protoze je nemame radi a kdyz protestujeme proti tomu, aby se i v nasi zemi roztahovali. Uz ted jsou rozlezli po cele Evrope a nuti nas, kdo jsme tu doma, abychom prijimali jejich zvyky a nabozenstvi. Nakonec zeny v cele Evrope budou nuceny nosit burky a pokud nebudeme poslouchat, tak nas budou vrazdit jako tyhle zidovske deti. Je to hnus. Toho haj.zla povesit za nohy a za ziva ztahovat z kuze. Aby si to uzil. Na deti jakekoliv rasy by nikdy nikdo sahat nemel, at jsou treba fialove se zelenymi puntiky!!! Nikoliv barva pleti, ale nerespektovani zakonu a zvyku zeme, ve ktere emigranti ziji, je duvodem rasismu! Chces emigrovat? Fajn. Ale budes ctit zakon dane zeme. Chces stavet mesitu? Nechces respektovat zakony zeme, do ktere jsi emigroval? Chces znasilnovat zdejsi zvyky a predelat je na ty svoje? Tak tahni zpatky, odkud jsi prisel!!!

Zobrazit celou diskusi