Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ze zoo k utajenému podnikání: Fejkovi hrozí pokuta 100 tisíc

Autor: Sandra Apostolidisová, simao.k - 
21. února 2012
11:33

Post ombudsmana Českých drah opustil Petr Fejk (47) s cejchem "vypočítavé vyžírky". Od června 2011 byl proto někdejší šéf pražské zoo bez práce. Před nedávnem se ale v živnostenském rejstříku u jeho jména objevil nový předmět podnikání – poradenská a konzultační činnost. A hrozí mu kvůli tomu pokuta až 100 tisíc korun!

V čem a komu Fejk radí, těžko říct, na přímý dotaz Blesku nereagoval. Vzhledem k tomu, že i v pracovní dny tráví hodiny po kavárnách a na procházkách se svým psem, asi se zrovna nepřetrhne.

Sídlo svého podnikání Fejk před měsícem přesunul z pražských Vršovic na své trvalé bydliště v obci Předboj kousek za metropolí. Ale!

„Podle živnostenského zákona je fyzická osoba povinna mít sídlo podnikání výrazně označeno jménem a identifikačním číslem,“ řekl Blesku úředník z živnostenského úřadu na Praze 4. Fejk ovšem nemá na rodinném domku nic, dokonce ani jméno na schránce. Za nedodržení zákona hrozí sankce až do výše 100 tisíc korun!

Od ředitele zoo k utajenému poradenství

Jak se Petr Fejk dostal z pozice jednoho z nejlepších manažerů u nás až k utajenému poradenství?

Odtud vede Petr Fejk své současné poradenství. Na schránce nemá ani čárku, čímž porušuje zákon Odtud vede Petr Fejk své současné poradenství. Na schránce nemá ani čárku, čímž porušuje zákon | Archiv Blesku

Po dvanácti úspěšných letech v čele zoo začal "flirtovat" s politikou. Ten první, roční flirt ještě ustál. Když se vydával do New Yorku jako šéf Českého centra, zřejmě opravdu nemohl tušit, že jeho faktické pravomoci budou takřka nulové.

Po návratu do Čech si stěžoval, že musí rychle najít dobře placenou práci. A tehdy se zjevila "spása" v podobě exministra dopravy Víta Bárty (VV). Fejkovi nabídl čtvrt milionu korun měsíčně na nově zřízeném postu ombudsmana ČD.

Poté, co Blesk Fejkův nestoudný plat odhalil, musel se chtě nechtě odporoučet. Teď podniká v utajení a hrozí mu tučná pokuta.

Fejkova kariéra v číslech - přehled:

1. Šéf pražské zoo - od 4. června 1997 do 31. října 2009, tabulkový plat: cca 45 000 Kč/měs. (plus štědré odměny)

2. Ředitel Českého národního centra v New Yorku - od 1. ledna do 31. prosince 2010, plat: odmítli zveřejnit

3. Ombudsman ČD - od 1. března do 21. června 2011, plat: 270 000 Kč/ měs. + 80 000 Kč náhrady

4. Nezaměstnaný - od 22. června 2011 do 16. ledna 2012, plat: 0 Kč

5. OSVČ / poradenství - od 17. ledna 2012 do současnosti, plat: ?

pp10 ( 22. února 2012 09:07 )

A jejda, ze by novy tunel na svete????

gogo ( 21. února 2012 21:57 )

V panu Fejkovi jsem se bohužel zklamal. Když byl ředitelem zoo, držel jsem mu palce...

karolineonline ( 21. února 2012 15:00 )

Stejné načasování

karolineonline ( 21. února 2012 15:00 )

V § 31 odst. 2 je uvedeno toto: Podnikatel je povinen viditelně označit obchodní firmou, popřípadě názvem, nebo jménem a příjmením a identifikačním číslem objekt, v němž má místo podnikání, liší-li se od bydliště (§ 5 odst. 2), sídlo a zahraniční osoba organizační složku podniku, pokud ji zřizuje. Podnikatel je povinen na žádost živnostenského úřadu prokázat vlastnické nebo užívací či jiné obdobné právo k objektu nebo prostorám, v nichž má na území České republiky místo podnikání, liší-li se od bydliště (§ 5 odst. 2), sídlo a zahraniční osoba organizační složku podniku. A přesně na tento odstavec se odkazuje § 62 odst 1 písm. j)

to-snad-ne ( 21. února 2012 14:55 )

Možná by stačilo citovat přímo § 31 odst. 2 zákona: "(2) Podnikatel je povinen viditelně označit obchodní firmou, popřípadě názvem, nebo jménem a příjmením a identifikačním číslem objekt, v němž má místo podnikání, liší-li se od bydliště (§ 5 odst. 2), sídlo a zahraniční osoba organizační složku podniku, pokud ji zřizuje. Podnikatel je povinen na žádost živnostenského úřadu prokázat vlastnické nebo užívací či jiné obdobné právo k objektu nebo prostorám, v nichž má na území České republiky místo podnikání, liší-li se od bydliště (§ 5 odst. 2), sídlo a zahraniční osoba organizační složku podniku." Odkaz na porušování ustanovení bez citace toho co mohu teoreticky porušovat je vždy (jako každé vytrhování ze souvislostí) zavádějící.

Zobrazit celou diskusi