Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejlépe placené pijavice státu: Berou miliony

Autor: Pavlína Kosová, Marta Prokešová, apk - 
10. června 2011
05:00

Vysoký plat ombudsmana Českých drah Petra Fejka (46), na nějž upozornil v úterý Blesk, nenechal v klidu ani premiéra Petra Nečase (ODS). „Je to opravdu věc, kterou se bude muset pan ministr dopravy na můj pokyn zabývat,“ řekl Nečas ve Sněmovně, když se zpovídal opozičním poslancům. Ministr dopravy Radek Šmerda mu ale obratem vzkázal, že se Fejkovým platem zabývat nebude! Nejde přitom jen o obří plat drážního ombudsmana, astronomické jsou i další platy šéfů státních firem.

Fejk, pro něhož vytvořily dráhy nový post, bere 270 tisíc, což je pětinásobek jeho dřívějšího platu jako šéfa zoo a dvojnásobek platu skutečného ombudsmana. Ve funkci toho přitom za tři měsíce moc nedokázal. Ale kdyby s Fejkem dráhy nebyly spokojeny, odešel by s odstupným ve výši 24 platů, tedy šest a půl milionu.

To vše za nově vytvořenou funkci, v níž má čtyři podřízené, kteří pečlivě evidují stížnosti cestujících. Premiér Nečas sice žádá po ministru dopravy vysvětlení Fejkova vysokého platu. ale podle mluvčího ministra žádné vysvětlení Radek Šmerda, který se ujal funkce po Vítu Bártovi (VV), žádat nebude. Za platy svých pracovníků podle něj plně zodpovídá představenstvo ČD a jenom to může rozhodnout, zda s vysokým platem ombudsmana Fejka něco udělá.

Podle informací z ČD přitom Fejka do nově vytvořené trafiky dotlačil právě exministr Vít Bárta. „Fejk mi byl doporučen, sedli jsme si spolu,“ potvrdil pro HN šéf ČD Petr Žaluda. Kým byl ale doporučen, to odmítl říct.

Šéfové státních firem: Berou astronomické sumy

Nejde ale jen o obří plat drážního ombudsmana, prověřit by se podle opoziční ČSSD měly i další platy šéfů státních firem. „Chceme to projednávat, protože poslanci si platy snížili všichni, ale ředitelé některých polostátních institucí berou astronomické sumy,“ řekl Blesku poslanec Vítězslav Jandák.

Je přesvědčen, že by si měli utáhnout opasek všichni. „Například ředitel Českých drah má plat půl milionu. Vy jste spokojeni s Českými dráhami? Já tak úplně nejsem. Kolik má celkový management? Kolik mají náměstci? Podle mě vyšší plat, než má prezident republiky. Přijde vám to normální? Mně tak úplně ne,“ rozhořčil se Jandák.

Kolik berou šéfové firem, které kontroluje stát

Šéf ČD Cargo     525 000 Kč

Poté, co Blesk odhalil půlmilionový plat šéfa ČD, vyšlo najevo, že tehdejší ředitel ČD Cargo Josef Bazala bere ještě o trochu víc. Když byl vyhozen, pobral přes 2 miliony odstupného.

Šéf ČEZ     500 000 Kč

Martin Roman neřekl přesnou sumu, ale vyjádřil se, že jeho plat je zhruba takový jako šéfa ČD. Jeho hlavní příjem je ale z prodeje akcií firmy, které měl možnost za levno nakoupit. Na těch, co prodal už vydělal 655 milionů korun.

Šéf Českých drah         500 000 Kč

Když Blesk odhalil, že šéf ČD Petr Žaluda bere půl milionu měsíčně a má nárok i na další požitky jako je pojištění za 100 tisíc měsíčně, nejprve mlžil. Pak ale musel přiznat, že je to pravda. Předtím pracoval v pojišťovně a měl prý milion měsíčně.

Šéf ČSA     500 000 Kč

Bývalý šéf ČSA Radomír Lašák přivedl firmu téměř ke krachu a přitom bral půl milionu měsíčně. Když ho vyhodili, dostal 4 miliony na cestu. Tomu, aby si on a jeho nejbližší nerozdělovali bonus 120 milionů, nakonec zabránila historická ztráta ČSA 3,75 miliardy.

Šéf ČEPRO        300 000 Kč

Ředitel ČEPRO Jiří Borkovec po tlaku na zveřejnění platů šéfů státních podniků před dvěma lety přiznal, že bere tři sta tisíc. Firma se věnuje hlavně skladování a přepravě pohonných hmot a provozuje síť benzinek EuroOil.

Šéf České pošty  250 000 Kč

Svůj plat pod tlakem zveřejnil bývalý šéf pošty Petr Sedláček. Jeho měsíční příjem byl kolem čtvrt milionu měsíčně.

Šéf Českých lesů 250 000 Kč

Svatopluk Sýkora, šéf podniku zmítaného aférami, který mnozí mají za »zlatý důl« kvůli neprůhlednému zadávání zakázek, přiznal, že bere 250 tisíc měsíčně. O prémiích se nezmínil, jeho předchůdce řekl, že mohou plat zdvojnásobit.

Šéf České televize        231 000 Kč

Jiří Janeček, který ohlásil svůj odchod, měl nejen měsíční plat přes dvě stě tisíc měsíčně, ale na odměnách si za rok přišel na dalších sedm set tisíc. Když mu je rada zkrátila, stejně našel kličku, jak si je vyplácet dál.

Šéf MERO 200 000 Kč

Ředitel firmy MERO, která spravuje tuzemské ropovody, Jaroslav Pantůček, řekl, že jeho plat je asi o třetinu nižší než šéfa ČEPRO, což odpovídá zhruba dvou stům tisícům měsíčně.

komentator ( 11. června 2011 08:46 )

Nekompetentnost Nečasovy vlády, arogance kalouska, Nečase, Drábka, korupčnost Vondry, Kalouska, Fuxy- to všechno povede k defenestraci Nečase a členů jeho vlády!

komentator ( 11. června 2011 08:44 )

Co dělá Nečas a kalousek? Jak je možné, že tolerují takové lumpárny? Nečas, Kalousek a spol. měli již dávno zasáhnout! Vždyť jde o státní firmy!!

komentator ( 11. června 2011 08:41 )

Kalouskův kámoš zbrojař Háva (jeho firma Omnipol) vydělal (nebo spíše "ukradl"?) na silně předražených nákupech zbraní pro českou armádu především od nástupu Topolánkovy vlády kolem 10 miliard korun. Tyto zlodějské obchody proběhly vesměs bez výběrového řízení! Informace o těchto zlodějinách zveřejnil zejména seriozní týdeník Respekt! Psaly o tom i Hospodářské noviny a MFDNes Je veřejným tajemstvím, což naznačují někteří investigativní novináři,že Hávovy zlodějské obchody pomáhál krýt Kalousek. A Háva se o lup dělil i s dalšími politiky zejména s Topolánkem, Bartákem. A svůj podíl z lupu dostal i Topolánkův přítel Dalík, kterého nyní začala vyšetřovat policie!! Gogo má pravdu, pijavice zveřejněné v článku Blesku sice mají příliš vysoké platy. Ovšem tito lidi pracují! Daleko horší jsou podivní lobisti, kteří kradou a politici, kteří zlodějské lobisty kryjí!!oval Háva a lidi, kteří hokryjí (kryli) tj. zejména kalousek, Topolánek, dalík a spol

jozzinek ( 10. června 2011 22:03 )

Píšou to pro své pobavení. Lidé jsou ještě málo n.a.s.r.a.n.í. zřejmě je chtějí úplně dorazit. Kdy se konečně rozběhne naše justice. Nejdříve by z ní měli odejít ti korupční prokurátoři a soudci. Megazlodějům nic nehrozí, mají své kmotry ve vládě. Malý zlodějíček přijde v exekuci o všechno a ještě jde do basy. Pane Havle, splnil se váš sen "Pravdou proti lži a nenávisti". To se vám opravdu povedlo.

gogo ( 10. června 2011 21:39 )

Problém je ten, že Vy by jste se řídil rozumem a slušností. Tedy vlastnostmi, které Ti co dorozkrádají tuto zem, neměli nikdy ani vteřinu ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa