Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ve Varnsdorfu se sešli extrémistí: Policie je v pohotovosti

Ilustrační foto. Protiromské demonstrace na severu Čech málokdy probíhají v poklidu.
Ilustrační foto. Protiromské demonstrace na severu Čech málokdy probíhají v poklidu.  (Autor: Foto Blesk – František Prachař, David Malík)
Autor: uá - 
29. ledna 2012
12:11

Do rasovými nepokoji zmítaného Varnsdorfu znovu zamířili extremisté. Dělnická strana sociální spravedlnosti ohlásila na dnešek ohlásila pochod městem. Zamíří i k problémovým ubytovnám, v nichž žijí převážně Romové.

Na náměstí se shromáždily asi dvě stovky lidí, z toho několik desítek příznivců DSSS. Policie je v pohotovosti. Obavy vyvolává zejména záměr organizátorů uspořádat po mítinku na náměstí pochod do problémových lokalit. Na podobné akce DSSS se v poslední době sjíždí tvrdé jádro příznivců z celé ČR.

Začátek demonstrace byl stanoven na 13:00, začala však asi s čtvrthodinovým zpožděním. Na náměstí se sešlo asi 200 lidí, většina z nich jsou místní obyvatelé. Dorazilo také několik desítek příznivců DSSS s prapory, na nichž je znak strany. Z romských občanů se neobjevil nikdo.

Na místě je policejní antikonfliktní tým. Policejní mluvčí Vojtěch Haňka ČTK řekl, že před začátkem akce nezaznamenali žádné problémy, ani výtržnosti. Při kontrole přijíždějících aut však zabavili dřevěnou tyč, která by mohla sloužit jako zbraň.
Zorganizování mítinku souvisí s nedávnou smrtí ženy, kterou podle policie na Nový rok napadli Romové. Zemřela několik týdnů po napadení, podle pitvy na krvácení do mozku. Spojitost s útokem se ale prokázat nepodařilo.

Shromáždění DSSS zažil zhruba šestnáctitisícový Varnsdorf loni v září. Nacionalistická strana je tehdy svolala kvůli množícím se problémům mezi majoritou a Romy sestěhovanými do místních ubytoven. Zvrhl se v pochod k domům obývaným Romy a skončil potyčkami demonstrantů s policií. Ta proti davu musela použít i pyrotechniku a vodní děla.

wojtylak ( 29. ledna 2012 21:52 )

kdo neni ochoten se nechat olupovat,mrzačit a vraždit od snědé verbeže je pomalu nacista,a to je jen začátek.

hugu ( 29. ledna 2012 21:38 )

Rasismus je zaklínacím slovem, které poskytuje šikovnou náhradu za logické myšlení, nařčení názorového oponenta z "rasismu" slouží jako nástroj politické korektnosti k vynucení si cenzury a potlačení odlišného a politické korektnosti nepohodlného názoru.Co na tom,že ve Varnsdorfu jde o protesty proti kriminalitě,uděláme z toho rasové nepokoje,pošleme tam pár policistů a oni už ty "rasisty" uklidní.

naidka ( 29. ledna 2012 18:40 )

....no a votom to celé je!

naidka ( 29. ledna 2012 18:36 )

Všimněte, tenhle článek stáhli z titulní strany, ani v krimi není vpředu, přitom jsou mnohem starší články a ty tam nechali. Asi se bojí extrémní / extrémistické / diskuze

capoturno ( 29. ledna 2012 18:26 )

Politici jsou neschopní šmejdi,kteří se cigošů jenom bojí. Nechte jednat dělnickou stranu a stát ušetří miliardy na ty cikánský verbeži.

Zobrazit celou diskusi