Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Věže dánského přístavu si podají ruce

Autor: em - 
14. prosince 2008
05:00

Kodaňský přístav bude mít novou 'bránu'! V jeho ústí vyrostou dvě kancelářské věže, které ve výšce pětašedesáti metrů spojí lávka pro pěší.

Autorem návrhu je Američan Steven Holl, jehož studio vyhrálo mezinárodní architektonickou soutěž.


"Vítězný projekt dovedně propojil estetickou, praktickou i obchodní stránku věci, představuje architekturu nejvyšší třídy," pochvaluje si Jens Kramer Mikkelsen, bývalý starosta Kodaně. Nová kodaňská brána svým způsobem vypovídá o historii tohoto místa. Věž, která se tyčí nad pozemkem Langenlinie (podle něj se i jmenuje), kde odjakživa kotví zaoceánské lodě, má půdorys připomínající tvar pozemku.

U věže je paluba podobná lodní přídi, lidé se na ni dostanou po širokém schodišti či eskalátorech a mohou posedět v kavárnách nebo zajít do galerií. Výtahem se odtud dopraví nahoru na pěší lávku. První věž s druhou (ta se jmenuje Marmormolen) totiž spojují lávky, oranžová a žlutá, které se nad přístavem setkávají a připomínají podané ruce.

Věže se budou pyšnit skleněnými fasádami, chlazenými stropy a přirozenou cirkulací vzduchu. Pro osvětlení veřejných prostor se využije energie získaná z větrných turbín.