Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bydlení 300 metrů nad zemí

Autor: jho - 
28. září 2008
05:00

I ty nejvyšší české 'paneláky' jsou oproti australskému bytovému komplexu Eureka Tower trpaslíci. Jak by se vám líbilo bydlet 300 metrů nad zemí, třeba ve devadesátém patře.

Zatímco v našich končinách můžete v nejvyšších obytných budovách navštívit jen něco kolem dvaceti pater, ve výtahu Eureka Tower máte možnost zvolit z celkem 92 poschodí. Byty v nejvyšším patře jsou přitom nad zemí téměř 300 metrů a výš už bydlet nikde jinde na světě nejde. Existují však i další ohromné bytové komplexy, které se svou velikostí nemusejí před australskou věží vůbec stydět. Tady jsou.

Eureka Tower

Kde se nachází: Melbourne, Austrálie
Kolik měří: 297 m
Jak vysoko je poslední patro: 297 m
Přesně před dvěma lety byla v australském Melbourne oficiálně otevřena budova s názvem Eureka Tower, jejíž střecha je od země vzdálená 297,3 metru a jedná se tak o nejvyšší bytový komplex na světě (úplně nejvyšší už dostavěná budova světa s názvem Tchajpej 101 měří 509 m, ale nachází se v ní jen kanceláře a sídla bohatých firem). Uvnitř Eureka Tower je 92 pater a majitel apartmánu v posledním patře se může chlubit nejvýše postavenou domácností na světě. Kdo by měl zájem bydlet v nejluxusnějších horních patrech této stavby, měl by si připravit bezmála 100 milionů korun. Pokud však navštívíte Melbourne a budete mít v kapse jen pár drobných, není problém budovu navštívit alespoň jako turista. V 88. patře byla totiž nedávno vybudovaná veřejná rozhledna s atrakcí v podobě pohyblivé skleněné kostky, která dokáže návštěvníky vynést až tři metry mimo budovu a vykouzlit na průhledné podlaze nezapomenutelný pohled na více než čtvrt kilometru vzdálené ulice Melbourne.

Eureka Tower Eureka Tower | Atkins, Wikipedia.org, profimedia.cz

Q1 Tower

Kde se nachází: Gold Coast, Austrálie
Kolik měří: 323 m
Jak vysoko je poslední patro: 275 m
O tomto objektu se hovoří jako o nejvyšším bytovém komplexu na světě. Není to ale tak úplně pravda, protože má 'jen' 78 pater a k všude uváděné velikosti 322,5 metru jí pomáhá téměř 50 m vysoká špice umístěná na střeše. I tak se ale jedná o druhý největší bytový komplex na světě, který je jen o jeden metr menší než Eiffelova věž v Paříži. Uvnitř je přes tisíc bytů. Nejluxusnější byt má cenu téměř 200 milionů korun, vlastní ho světoznámý australský plavec Ian Thorpe. Do budovy se ale dostanou i obyčejní turisté, pro které je připraveno hned několik atrakcí. Relaxační salony, sauny a vířivky jsou samozřejmostí. Odpočívat se dá i v rozlehlých zahradách ve stylu deštného pralesa, které se nacházejí ve vrchních patrech. Poslední dvě patra slouží jako vyhlídka, kterou může navštívit kdokoliv. Pokud ovšem zaplatí 200 Kč za vstup.

Q1 Tower Q1 Tower | Atkins, Wikipedia.org, profimedia.cz

21st Century Tower

Kde se nachází: Dubaj, Spojené arabské emiráty
Kolik měří: 269 m
Jak vysoko je poslední patro: 240 m
Tato 55patrová budova byla po dostavení v roce 2003 nejvyšším obytným komplexem světa, ale prvenství jí sebrala o dva roky později australská Q1 Tower. Uvnitř mrakodrapu se nachází 400 dvou- a trojpokojových bytů. Žádný však nemá balkon, což částečně vynahrazují obrovská okna. V nejvyšším patře je přepychová posilovna a na střeše komplexu mohou jeho obyvatelé využívat bazén. Do vrchních pater se majitelé bytů vozí celkem sedmi 'inteligentními ' výtahy. Pokud si je obyvatelé přivolají, výtahový program rozpozná, která kabina je k nim nejblíže a ušetří jim tak čas. Dubajský bytový komplex nemá na rozdíl od jeho vyšších kolegů v Austrálii vyhlídku pro veřejnost a obyčejní lidé se do něj jen tak nedostanou. V objektu totiž žijí významné arabské osobnosti, které potřebují stoprocentní soukromí. Mezi ně se řadí např. členové posádky letecké společnosti Emirates Airline.

21st Century Tower 21st Century Tower | Atkins, Wikipedia.org, profimedia.cz

Nejvyšší obytná budova v Česku
Dům Sluneční náměstí
Kde se nachází: Praha - Nové Butovice
Kolik měří: 65 m
Jak vysoko je poslední patro: 65 m
Nejvyšší obytná budova v ČR má 21 pater, dva výtahy a je v ní celkem 177 bytů. Rozloha většiny z nich se pohybuje od 40 do 90 metrů čtverečních, avšak v domě je i 14 luxusních apartmánů s místnostmi ve tvaru půlkruhu, ze kterých je jedinečný výhled na celou Prahu. Obyvatelé mají možnost zaparkovat své auto v jednom ze tří podzemních pater, kde je celkem 288 parkovacích míst. Pokud si ale nájemníci chtějí nakoupit, nemusejí autem jezdit vůbec nikam. Stačí jim sjet výtahem do jednoho z prvních pater, kde jsou obchody a kanceláře.

Sluneční náměstí Sluneční náměstí | Metrostav - Josef Husák