Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Postaví si Česko vlastní dvojčata?

Půjde-li vše dobře, Tower City by mohlo stát do roku 2015
Půjde-li vše dobře, Tower City by mohlo stát do roku 2015  (Autor: Vizualizace J&T)
Autor: luc - 
25. května 2008
12:02

V roce 2015 budou mít pražské Holešovice novou dominantu. Stanou se jí dva obrovské krystaly. Jedná se o projekt Tower City

Dva obrovské krystaly vyrůstají z levého břehu řeky.

Stovky lidí shlížejí z bytů a kanceláří mrakodrapových dvojčat na průmyslovou čtvrť měnící se na supermoderní městskou část. Řeč není o svatyni mrakodrapů New Yorku, ani o nejnovější z monstrózních čínských staveb. Takhle by už za pár let měla vypadat pražská čtvrť Holešovice. Projekt Tower City bude možná už v roce 2015 novou holešovickou dominantou.

Do září 2001 byla chloubou New Yorku, pyšní se jimi malajsijská Kuala Lumpur a možná je brzy bude mít i Praha. Řeč je o mrakodrapových stavbách přezdívaných dvojčata. Ta newyorská srovnali se zemí teroristé, dvojčata v Kuala Lumpur, zvaná Petronas Twin Towers, jsou propojena 'pupeční šňůrou' v podobě mostu nad 41. patrem.

Pražské věže Tower City budou vyrůstat ze země každá zvlášť. O prvenství se s nejvyššími světovými giganty mezi mrakodrapy sice neporvou, ale s plánovanými 150 metry budou bezkonkurenčně nejvyššími budovami v Praze. Projekt za miliardy Tower City bude mít podobu dvou nepravidelných krystalů postavených z dvaačtyřiceti pater.

"Jednotlivé věže jsou sdruženy a jakoby vyrůstají z 'tekuté' horizontální hmoty zábavní galerie, která se vynořuje z Vltavy," popisují přibližnou podobu stavby architekti.


V holešovické čtvrti, která byla z většiny vystavěna jako průmyslová zóna koncem 19. století, se tak Tower City stane novou dominantou. Z největší části budou dvojčata využita pro luxusní byty, místo se v nich najde také pro hotel, kanceláře a obchody.

O tom, kdy a jestli vůbec se první obyvatelé do nového komplexu nastěhují, se zatím vedou spíše diskuse. Podle odhadů developerské společnosti J&T by ale stavba mohla být ukončena v roce 2015.

Celkové náklady se odhadují maximálně na pět miliard korun. Aby však stavba mohla vzniknout, nesmí zasahovat do historického panoramatu Prahy. Právě tato skutečnost je zásadním problémem, který brání vzniku nových výškových budov na Pankráci ve čtvrté pražské městské části.



Co bude v dvojčatech:
* bydlení 32 550 m2;
* kanceláře 19 500 m2;
* hotel 19 500 m2;
* obchodní plochy 18 500 m2;
* restaurace a café 1 500 m2;
* technické zázemí a parkování 33 000 m2;
* Cena: 5 mld Kč
* Výška: 150 m
* Počet pater: 42