Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Architektonická perla roku 2008: Dva domy v jednom

Autor: em - 
16. listopadu 2008
11:29

Na začátku byla jedinečná myšlenka. Postavit na jednom domě další, který by měl stejný půdorys, ale byl otočený o 225 stupňů. Výsledkem je netradiční stavba nazvaná Dvojitý dům (Dupli Casa).

Stavba stojí v německém městě Marbach a stavěla se čtyři roky.

Pro všechny: V domě má každý svoje soukromí, zároveň však rodina může fungovat jako celek Pro všechny: V domě má každý svoje soukromí, zároveň však rodina může fungovat jako celek | J. Mayer H. Architects, David Franck


Dům byl postavený pro rodinu se dvěma dospělými dětmi, které na jedné straně chtěly žít samostatně, v jiných částech domu než rodiče, ale současně chtěly stále fungovat jako rodina. Pojetí domu nabízí úžasný výhled na všechny strany - ať už na nejstarší části městečka Marbach nebo na řeku Neckar tekoucí v údolí.

Nejdůležitější jsou čisté hrany, linie a světlé barvy. Moderní stěny, skleněné plochy i rostliny zasazené v zemi přímo v domě a kolem něj spojují ultramoderní architekturu s přírodními prvky.

"Původní dům byl postaven v roce 1984 a i jako samostatná stavba byl zajímavý. Měl mnoho vchodů a výčnělků. Potom přišla myšlenka postavit na něm ještě jeden stejný dům, ale otočit ho o několik stupňů. Základní idea byla dům zduplikovat a rotovat. Proto i název Dupli Casa," vysvětluje Wilko Hoffmann, mluvčí firmy J. Mayer H. Architects, která budovu navrhla a postavila.

"Cenu domu bohužel kvůli soukromí našich klientů nemůžeme sdělit," dodává Hoffmann. Stavba má velkou šanci stát se vítězem soutěže Dům roku 2008, kterou vyhlašuje prestižní internetový server World Architecture News.