Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Loveparade: Bylo to jako ve válce!

Autor: INT, mivr, oj - 
25. července 2010
17:44

Z přístupového tunelu na megaparty Loveparade se během několika okamžiků stal tunel smrti. Jedni se chtěli dostat dovnitř, druzí ven. Výsledkem je 19 mrtvých lidí a dalších 342 zraněných.

Asi žádný z účastníků, který masakr viděl na vlastní oči, tu hrůzu už nikdy nevymaže z paměti. Jinak to nebude mít ani Frank Schneider. „Přišel jsem pár minut po neštěstí. Akorát jsem směřoval do tunelu, vracel jsem se z párty. Proti mně šli lidé špinaví od bahna. Pak jsem uviděl mrtvoly. Moje noční můra vždycky byla, že budu svědkem teroristického útoku. Tenhle zážitek byl snad ještě horší. Všude ležela těla – zraněná nebo mrtvá. Byl to pohled, na který nikdy nezapomenu.“

Plakali i policisté

Ti, kteří se vraceli z prostoru, kde probíhal festival za sebou nechali techno beat, tanec a smích. Před sebou měli smrt, křik a chaos. Horor a skvělá párty byly na krok od sebe. Podle očitých svědků, se slzám nedokázali ubránit ani policisté. „Utěšoval jsem nějakou

Na těchto místech leželi ti, co v tunelu našli smrt. Na těchto místech leželi ti, co v tunelu našli smrt. | Reuters
ženu. Držela si na břiše a batoh a byla úplně v šoku. Řekla mi: Je mého kamaráda. Batoh jsem našla, jeho ne,“ popisuje hrůzu Daniel Böcking.

Nils přišel v tunelu smrti o přítele

Devatenáctiletý Nils přišel v tunelu o kamaráda. Nejprve zpívali a tančili, když ale začalo být těsno, vyšplhali se na most. „Na ty namačkané lidi byl hrozný pohled. Pak jsem musel svému kamarádovi dávat umělé dýchání. Když jsem se rozhlídl, viděl jsem tři mrtvá těla. Jedno z nich byl můj kamarád. Přijeli jsme sem v sedmi a musíme odjet jen v šesti.“

Video  Tragédie na Loveparade si vyžádala 19 mrtvých  - youtube.com
Video se připravuje ...

„Na zemi ležely desítky mrtvých nebo bezvládných lidí, které se záchranáři snažili oživit. Bylo to jako ve válce,“ popisovali scénu z tunelu smrti očití svědci.

Policisté identifikovali šestnáct z devatenácti mrtvých. Většina lidí zemřela v panice v přeplněném tunelu, tři lidé později v nemocnici. Mezi oběťmi sobotní tragédie byli i cizinci z Nizozemska, Austrálie, Itálie a Číny. Obětem bylo mezi 20 a 40 lety. Podle vyjádření ministerstva zahraničí nejsou mezi mrtvými žádní Češi.

Viděli jste masakr na megaparty Loveparade na vlastní oči a vyvázli jste? Napište nám, co jste prožili na online@blesk.cz s heslem Loveparade!

akrapaz ( 26. července 2010 04:25 )

teď se to bude konat každým rokem v jiným městě, příští rok je na řadě Essen!

akrapaz ( 26. července 2010 04:23 )

sto tisíc? Bylo tam místo jen pro půl miliónů lidí a přesto se tam hnalo 1 a půl miliónů davových šílenců!

akrapaz ( 26. července 2010 04:22 )

mě to taky vůbec neudivilo a vůbec ty dementy nelituji!

zirafa ( 25. července 2010 22:16 )

ano, je to hodně smutné.... ale že nelze nikoho obviňovat? právě naopak, žádná souhra okolností se v tomhle případě nekonala, jen a pouze šlendrián a neschopnost pořadatelů...... 1 tunel pro cestu tam a zpět a statisíce lidí, kteří se tím tunelem snažili projít.... děs a hrůza mě jímá při představě, jak tam ti lidi museli trpět...

denaaa ( 25. července 2010 21:02 )

Nemám podobné akce vůbec ráda, proto rozhodnutí Loveparade zrušit vidím jako velmi rozumné, bavit se lidi mohou i jinak a méně riskantně. Asi bylo jen otázkou času, kdy se něco podobného bohužel stane. Je mi líto pozůstalých.

Zobrazit celou diskusi