Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Masakr na Loveparade: Muselo k němu dojít?

Autor: INT, mivr - 
25. července 2010
14:14

Pár hodin po neštěstí na festivalu Loveparade v německém městě Duisburg jsou známa strašlivá čísla. Nehoda si vyžádala devatenáct mrtvých a tři sta čtyřicet dva zraněných. Jak jsou zranění vážná, je zatím nejasné. Informaci podala místní police. Kdo je za to zodpovědný? Vinu pravděpodobně ponesou pořadatelé.

Neštěstí se stalo v sobotu kolem páté hodiny odpoledne. Davy návštěvníků uvízly v tunelu.  Někteří z nich se pokusili dostat na prostranství, kde se Loveparade konala. To šlo jen přes úzké schodiště. Jiní se vyšplhali na konstrukci s aparaturou. Z té se pak někteří zřítili do davu pod nimi, čímž způsobili paniku.

V davové panice na technoparty Loveparade bylo ušlapáno 19 lidí. V davové panice na technoparty Loveparade bylo ušlapáno 19 lidí. | ČTK

Chaos skončil neskutečným neštěstím – místo zábavy, hudby a tance čekaly mladé lidi smrt a zoufalství.

Festival Loveparade, kterého se podle policie momentálně účastní 1,4 milionu lidí, pokračuje. Policie už ale na místo nevpouští žádné nové účastníky. "Loveparade vždy byla pokojnou zábavou a veselou party, kterou včerejší neštěstí navždy zastínilo. Z úcty k obětem nebudeme v zábavě pokračovat. Je to konec Loveparade" řekl organizátor technoparty Rainer Schaller.

Podle posledních informací byli mezi mrtvými a zraněnými mladí lidé z Austrálie, Německa, Číny a Itálie. Češi mezi nimi údajně nebyli.

Všichni jsou zděšeni

Jeden z pořadatelů sdělil: "Ještě než se nátlak masy lidí vzrostl, měli jsme otevřít bránu, i když jsme nesměli. Po propuknutí paniky jsem viděl šest nebo sedm těl, jak leží přes sebe."

V davové panice na technoparty Loveparade bylo ušlapáno 19 lidí. V davové panice na technoparty Loveparade bylo ušlapáno 19 lidí. | ČTK

Organizátoři festivalu vyjádřili soustrast pozůstalým na svých webových stránkách: "Jsme šokováni. Co začalo vesele a přátelsky, skončilo katastrofálně. Hluboce nás zasáhlo, že svůj život zde ztratilo tolik mladých lidí."

Fritz Pleitgen, hlavní organizátor kultury ve městě, zdůraznil: "Cítím se za to trochu zodpovědný, ale spíše z morálního hlediska. Loveparade nám byla nabídnuta jako projekty. Nabídku jsme přijali, ale neúčastnili jsme se ani finančně, ani organizačně.

Primátor Duisburgu Adolf Sauerland (CDU) řekl: "Bezpečnostní koncept neobstál. Vinu pravděpodobně nesou pořadatelé."

Německý spolkový prezident Christian Wulff byl zdrcen: "Takováto katastrofa, která se ještě ke všemu stane během festivalu, je šílená. Chtěl bych co nejupřímněji vyjádřit soustrast rodinám a přátelům obětí. Doufám, že jim a zraněným bude poskytnuta ta nejlepší pomoc a že bude brzy odhalena příčina tak obřího neštěstí."

Německá kancléřka Angela Merkel: "Jako nadílku k prázdninám dostala spousta mladých lidí smrt a ztrátu. Jsem zděšená a smutná, že musím čelit této strasti a utrpení. V těchto těžkých hodinách všechny mé myšlenky směřují k pozůstalým obětí. Těm patří moje účast, soustrast a smutek."

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso vzkázal z Bruselu: "Potýkám se s velkým smutkem. Tímto bych chtěl vyjádřit rodinám obětí upřímnou soustrast."

Video záběry z místa tragédie:

Video  Tragédie na Loveparade si vyžádala 19 mrtvých  - youtube.com
Video se připravuje ...

DJ Westbam, jedna z největších hvězd, která vystupovala na festivalu Loveparade, se doteď nevzpamatoval: "Vůbec netuším, co bych teď měl dělat. Umřeli tu lidi. Panuje tu špatná nálada a agrese."

Zakladatel Loveparade doktor Motte zuří: "Viníky jsou pořadatelé! Měli předpovídat, co se může stát. Proč byly u jediného východu ploty, proboha?!"

Na internetovém fóru Der Westen napsal jeden z účastníků debaty: "Kdo Duisburg zná, ví, že tam bude hrozný chaos. A ohledně tunelu – jednoproudovou cestu pro tolik lidí? V mých očích je to jasné a hlavně neodpustitelné pochybení!"

Jiný uživatel tohoto fóra se ohledně festivalového neštěstí vyjádřil: "To, co se tam stalo, je do nebe volající. Je to kriminální zločin! Kam se asi ten dav lidí mohl rozprchnout, když propukla panika a brána byla zavřená?!"

Další uživatel, který se účastnil diskuse, napsal: "230 000 čtverečních metrů pro řekněme 460 000 lidí. To je přesně půl čtverečního metru na jednoho člověka. Zároveň ale část z toho prostoru potřebuje zařízení festivalu. Takové množství lidí na tak malém prostoru – to nemohlo dopadnout dobře."

vercinkaaa ( 28. července 2010 09:42 )

Ty jses dobrej kreten..asi jsi nikdy na takove akci nebyl co? na tyhle mista nechodi smazky, to neni czechtek, chodej tam lidi, co maj radi tanecni hudbu, tu nepopsatelnou atmosferu, ktera tam az do letosniho roku vzdycky panovala. Znam spousut lidi, co tam chodej, studujou vejsku, jsou to chytri lidi, v pohode, nefetujou, a takovejch lidi je tam spousta., Tohle je obrovska chyba organizatoru..na kazdyho cloveka tam byl prostor min nez pul metru, to proste muselo dopadnout spatne.

consequence ( 25. července 2010 23:27 )

Co ty si za lidskou hyenu? Víš vůbec o těch lidech něco? Nebo máš jen vybílenej mozek tím, co ti předhazují ostatní inteligenti na diskuzích a média? Rozmačkáni by měli být spíš takový existence, jako jsi ty!

golf33 ( 25. července 2010 19:39 )

Co čekali, zfetované mozky pořadatelů, neschopnost. To musel být super technotanec i bez Extáze. No co, alespoň jich bude méně otravovat lidi, co se chtějí doma vyspat.

Thyronx ( 25. července 2010 17:19 )

Evropane? Lidi bez mozku. ale to je v pohode, Love party zas nekdo poradat saomzrejme BUDE! Budou tam stovky policistu, a dopadne to jen o malo lepe nez letos.

jhd1 ( 25. července 2010 16:46 )

prerostlo to do takovych rozmeru, ze to nebylo zvladatelne a byla jen otazka casu, kdy k necemu dojde

Zobrazit celou diskusi