Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Loveparade: Paniku způsobil pád lidí z konstrukce do davu

Autor: ČTK, jak - 
25. července 2010
10:45

Sobotní tlačenice na technoparty Loveparade v německém Duisburgu si vyžádala 19 mrtvých a 342 zraněných. Hromadnou paniku, která odpolední tragédii zapříčinila, vyvolal podle policie pád lidí z uzavřeného únikového schodiště do davu.

Neštěstí se stalo poté, co davy návštěvníků odpoledne uvízly v tunelu. Někteří se pokusili dostat na prostranství, kde se Loveparade konala, oklikou úzkým a navíc uzavřeným schodištěm. Další vyšplhali na konstrukci, s aparaturou. Někteří se však zřítili do davu, čímž vyvolali paniku.

Podobně souběh událostí viděli i svědkové z řad návštěvníků. "V určitou chvíli zástup lidí uvázl, pravděpodobně proto, že vpředu bylo všechno uzavřeno, a my jsme viděli, že první lidé už leželi na zemi," řekl Udo Sandhöfer televizní stanici n-tv. "Další šplhali po stěnách a snažili se nějak dostat na prostranství oklikou, a lidé v davu, kteří postupovali dál, jednoduše šlapali po těch, kteří leželi na zemi," dodal účastník technoparty.

Merkelová: Jsem zděšená a zarmoucená

Německá kancléřka Angela Merkelová byla tragédií šokována. "Tito mladí lidé šli na party, a místo toho je potkala smrt a zranění. Jsem rozměrem utrpení a bolesti zděšená a zarmoucená," citovala ji agentura Reuetrs.

"Dlužíme (obětem a pozůstalým) podrobné vyšetření události a přáípadných organizátorských nedosttaků," reagovali na tragédii němečtí Zelení. "Chyby v organizaci takové masové akce se nesmí opakovat," uvedli v prohlášení. Už v sobotu požadoval důkladné prošetření případu německý prezident Christian Wulff.

Radnice se cítí za tragédii odpovědná

Radnice Duisburgu se k tragédii vyjádří dnes v poledne. Hlavní organizátor celoročního projektu Ruhr.2010, v jehož rámci se Loveparade konala, už ale prohlásil, že cítí částečnou odpovědnost za neštěstí.

"Zcela jasně se také cítím odpovědný, ale pouze v morálním smyslu," řekl Fritz Pleitgen. Loveparade prý projekt Ruhr.2010 přijal jako "vyzkoušený formát", který se vhodně zapojí do akcí v rámci udělení titulu evropského města kultury celému Porúří. "Ani finančně, ani organizátorsky jsme se ale na Loveparade nepodíleli," zdůraznil Pleitgen.

Mezi obětmi Češi nejsou

Většině účastníků akce bylo podle agentury Reuters mezi 18 a 25 lety. Podle sobotního vyjádření ředitele tiskového odboru českého ministerstva zahraničí Jiřího Beneše mezi oběťmi nebyli hlášeni žádní Češi.

tynule.tynushka ( 27. července 2010 16:03 )

to se ale nedá označovat jako techno párty !!!

mr.dalkin ( 26. července 2010 11:12 )

To, co se stalo v Duisburgu, je jen odrazem nesoudnosti, zpupnosti a bláhové víry v nekonečnou šíři lidských schopností...Statisícový dav NELZE řídit, statisicícový dav NELZE ovládat. To je fakt . Připočteme-li si k tomuto faktu alkohol a drogy ( prosím bez jízlivosti, snad se nemůže najít soudný člověk, co by popíral existenci těchto látek na podobné akci ), davovou hysterii a davovou psychózu , je na podobný problém zaděláno. Dav nemyslí. Dav nemá soudnost. Dav nemá svědomí. Prostě se podařilo namíchat vražedný kokteil a moc bych si přál, aby se podobné akce v podobném rozsahu už nikdy a nikde neopakovaly. Proti tomu je několik tisíc zfetovaných "tanečníků " na našich techopárty jen úsměvnou epizodou ...

kukuku ( 25. července 2010 13:58 )

Když tu byla zpráva o smrti dvou horolezců ve věku 61 a 66 let na čtyřtisícovce, tak to mládež komentovala "co tam hledali ?". Když vidím ty statisíce mravenečků, jak se rvaly do tunelu za vidinou čehosi, kladu si stejnou otázku "co tam hledali ?".

kick ( 25. července 2010 12:07 )

Sakra do haje,nebudte tupy!!!

Zobrazit celou diskusi