Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pozůstalí obětí Loveparade: Smrt starostovi!

Na hlavu starosty Duisburgu se sesypala lavina kritiky
Na hlavu starosty Duisburgu se sesypala lavina kritiky  (Autor: EPA, ČTK)
Autor: INT, mivr - 
28. července 2010
18:21

Starostovi Duisburgu Adolfu Sauerlandovi vyhrožují kvůli Loveparade smrtí! Svého křesla se ale politik vzdát nechce! Nyní je pod zesílenou ochranou policie. Informace o vyhrožování unikly z duisburské radnice. Politikovi je dávána za vinu tragédie, která se ve městě stala na konajícím se festivalu Loveparade, při které zahynulo dvacet jedna lidí a přes pět set jich bylo zraněno.

Už v neděli se starosta zastavil na místě neštěstí. Jeho služební mercedes byl provázen nadávkami a "bučením". Osobní strážci a policie měli co dělat, aby ho ochránili před útoky kolemjdoucích. Možná i kvůli tomuto zážitku se Sauerland nezúčastní sobotní smuteční slavnosti. Na čtvrtek je v 9.30 proti politikovi dokonce naplánovaná demonstrace.

Pokud přizná, že za festivalovou tragédii nese vinu, bude po zbytek svého života zodpovědný za smrt dvaceti jedna lidí. "Musím vydržet. Neudělal jsem žádné pochybení," dušuje se starosta.

Příprava smuteční slavnosti

Ve městě se nyní připravuje sobotní smuteční slavnost, která se bude konat v městském starém gotickém kostele Salvator. Místní evangelická a katolická církev má v plánu připravit všeobecnou, ekumenickou bohoslužbu, které se účastní i členové vlády. Vzdát soustrast pozůstalým obětí přijde například kancléřka Angela Merkel.

Vzpomínkovou slavnost povedou biskup Dr. Franz-Josef Overbeck a předseda porúrské evangelické církve Nikolaus Schneider. Celá smuteční akce začne v 11 hodin dopoledne. V přímém přenosu ji bude vysílat ARD. Kromě toho se bude vysílat pomocí obřího plátna umístěného blízko kostela Salvator.

Mluvčí Adolfa Sauerlanda se k plánované nepřítomnosti starosty města na smuteční slavnosti vyjádřil: "Nechce provokovat ani zraňovat pozůstalé." V policejních kruzích se proslýchá, že mu k rozhodnutí přispěly i obavy o svou bezpečnost.

Dvacátá první oběť

Do dnešní noci si masakr, který ještě nemá viníka, vyžádal dvacet obětí. V noci ze včerejška na dnešek zemřela další. Mladá žena (25) podlehla svým zraněním v nemocnici v Essenu.

bosomfriend ( 29. července 2010 10:44 )

on to neorganizoval a ani neschvaloval. na to jsou instituce v Německu. Ty zklamaly.

Zobrazit celou diskusi