Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tragédie na Loveparade: V davu zabíjela panika!

Toto je místo masakru. Tunel, který nestačil kapacitě návštěvníků. Ucpal se, lidé nemohli ven, zemřelo 19 účastníků.
Toto je místo masakru. Tunel, který nestačil kapacitě návštěvníků. Ucpal se, lidé nemohli ven, zemřelo 19 účastníků.  (Autor: ČTK)
Autor: rvs - 
26. července 2010
12:30

Na Loveparade v německém Duisburgu zabíjela panika! Kvůli ní v sobotu zemřelo 19 lidí. Byli ušlapáni davem v tunelu v ulici Karl-Lehr-Strasse, vedoucím na prostranství, kde se párty konala. Děsivou příčinou tragédie, byla panika a davová psychóza, která se lidí v tunelu zmocnila. Kvůli ní se přestali chovat rozumně, kvůli ní šlapali po lidech, kteří leželi na zemi pod nimi.

Lidé, kteří byli v osudnou chvíli v tunelu, se najednou ocitli uprostřed proudu lidí, kteří se tlačili dovnitř do areálu. Vepředu se ale dav zasekl a lidé v tunelu náhle zjistili, že není možné se pohnout ani jedním směrem, přestože zezadu se na ně stále tlačí další a další lidé. Nemohli se hýbat, nemohli dýchat, ze všech stran je obkolopoval křičící dav. Lidé v tunelu dostali strach, že se z tunelu už nedostanou a panika se rychle šířila. Nastal šílený boj o život.

Loveparade byla několik hodin po tragédii zrušena. Pořadatelé prohlásili, že již už nikdy nebudou znovu pořádat Loveparade byla několik hodin po tragédii zrušena. Pořadatelé prohlásili, že již už nikdy nebudou znovu pořádat | ČTK

Boj na život a na smrt

Lidé v davu ve stavu paniky, nejsou schopni spolu normálně komunikovat a předávat si informace. Vládu nad jejich chováním přebírají emoce a strach ze smrti. „Davová psychóza je stav změny mysli vyvolaný ve skupině lidí, která se v určitý okamžik vyskytuje na vymezeném prostoru. Zákony rozumu v té chvíli neplatí a neplatí ani běžné zásady slušného chování. Člověk, cítící se být v ohrožení života, jedná zcela nevypočitatelně a svůj život brání na úkor jiných,“ definují tento nebezpečný jev odborníci.

Přesně k tomu v sobotu v Duisburgu došlo. Návštěvníci Loveparade v davu se začali chovat bezohledně v šílené snaze dostat se z přeplněného tunelu ven. Pod jejich nohama přitom právě v těch chvílích umírali další lidé.

Zdravotníci ošetřují raněné. Desítky lidí skončily v nemocnicích Zdravotníci ošetřují raněné. Desítky lidí skončily v nemocnicích | ČTK

Kdy panika zabíjela

30. května 1999 - Nejméně 54 převážně mladých lidí bylo umačkáno a na 150 zraněno v běloruském Minsku v metru, kam se asi tisícovka účastníků pivních slavností běžela ukrýt před náhlým přívalem deště.

30. června 2000 - Devět obětí si vyžádala tlačenice na hudebním festivalu v dánském Roskilde při vystoupení americké skupiny Pearl Jam. O život přišli tři Dáni, tři Švédové, jeden Němec a jeden Holanďan ve věku od 17 do 26 let.

25. ledna 2005 - Na 300 poutníků přišlo o život v tlačenici u hinduistického chrámu u obce Vaj v západoindickém státě Maháráštra.

31. srpna 2005 - Více než 950 lidí bylo ušlapáno v davu nebo se utopilo v řece Tigris poté, co na mostě v Bagdádu vypukla panika. Vyvolala ji poplašná zpráva o přítomnosti sebevražedného atentátníka v davu šíitských věřících.

12. ledna 2006 - Při obřadu kamenování satana v údolí Míná u saúdské Mekky zahynulo důsledkem tlačenice 363 lidí.

4. února 2006 - Nejméně 73 lidí zahynulo v tlačenici na stadionu ve filipínské metropoli Manile poté, co paniku vyvolal kdosi v davu zprávou, že je na místě bomba.

3. srpna 2008 - Při oslavách hinduistického svátku ve městě Simla v indickém státě Himáčalpradéš bylo ušlapáno 145 lidí. Paniku na cestě ke chrámu způsobila zvěst, že se nad lidmi sesunula půda.

30. září 2008 - U hinduistického chrámu Čamunda u města Džódhpur v západoindickém státě Rádžasthán vypukla panika poté, co se rozkřikla zpráva, že v chrámu je bomba; v tlačenici zahynulo 224 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi