Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Panika v Kambodži: Nejméně 339 mrtvých

Autor: ČTK, mivr - 
22. listopadu 2010
22:25

AKTUALIZOVÁNO: Měla to být skvělá událost, při které budou lidé šťastní. Místo toho se tradiční slavnost vody změnila v jedno velké pohřebiště. Během pondělního bujarého veselí v kambodžské metropoli Phnompenh bylo několik lidí zabito elektrickým proudem, načež vypukla panika, při které zahynulo přes tři sta lidí. V tlačenici pak celkem zemřelo 339 osob. Dalších 329 lidí se zranilo.

Při tradičních oslavách období dešťů vznikla v pondělí večer na malém mostě přes řeku k místnímu Diamantovému ostrovu tlačenice. Mnozí lidé v panice skákali do vody, kde utonuli. Právě utopení lidé tvoří většinu obětí. Oznámil to kambodžský premiér Hun Sen. "Je to největší tragédie za více než 31 let od režimu Pol Pota," prohlásil s odkazem na despotický režim Rudých Khmerů, jenž si vyžádal na 1,7 milionu mrtvých a byl svržen v lednu 1979.

Podle posledních zpráv je mezi oběťmi hodně žen a mladých lidí. Očitý svědek tvrdí, že panika, která má tak tragické následky, vypukla proto, že několik lidí v tlačenici upadlo do bezvědomí.

Třídenní Vodní festival, jímž Kambodžané každoročně oslavují konec monzunového období, se v pondělí už chýlil k závěru. Místní úřady odhadují, že tradičního veselí se v hlavním městě zúčastnily dva miliony lidí. Na letošní oslavy asi bohužel Kambodžané jen tak nezapomenou.

Kambodžská tradice

Vodní festival patří k tradičním kambodžským svátkům. Každoročně je pořádán ke konci sezony dešťů. Lidé jím oslavují zahájení rybářské sezony a také změnu toku vody v hlavním vodním rezervoáru země - jezeře Tonlesap.

Do Phnompenhu se na třídenní oslavy pravidelně sjíždějí lidé z měst i venkované ze vzdálených provincií. Vrcholem festivalu jsou závody veslic, které odkazují na hrdinné vodní bitvy krále Jayavarmana II., zakladatele Angorské říše z 9. století.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi