Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tragédie na Love Parade: 19 mrtvých a 342 zraněných!

Autor: ČTK, oj, INT - 
25. července 2010
09:06

AKTUALIZOVÁNO: Zoufalý křik, pláč, strach a masová panika, která si vyžádala 19 mrtvých a 342 zraněných. Při tradiční technopárty Loveparade, která se letos konala v německém Duisburgu, vypukl z neznámých důvodů chaos. Nečekaná tragédie se odehrála v tunelu před prostranstvím, kde se párty konala. A zatímco na jeho konci tančilo přes milion lidí, před vstupem záchranáři bojovali o život některých účastníků...

"Napočítal jsem 11 mrtvých! Vypadalo to tam strašně," říká reportér německého serveru bild.de, který byl přímo na místě a umačkání unikl jen s obroovskou dávkou štěstí.

"Bál jsem se, že umřu!"

Devatenácti lidem už nedokázal nikdo pomoci. Devatenácti lidem už nedokázal nikdo pomoci. | EPA

Na rozdíl od minulých let se letos Loveparade konala na oploceném místě na okraji města, mezi hlavním nádražím a uzavřenou městskou dálnicí. Podle německých médií se úzký přístupový tunel stal trychtýřem, v němž se srazily dva proudy návštěvníků. Jedni se chtěli co nejrychleji dostat na technoparty a druzí naopak směřovali ven. V prostoru vypukla panika. "Nebylo odtamtud úniku, lidé stojící za mnou byli jako zeď! Bál jsem se, že tam zemřu" popsal chvíle strachu o holý osmnáctiletý účastník Raver Marius.


"Chtěl jsem mu podat vodu, byl už mrtvý!"

"Nikdy jsem nezažil něco takového. Viděl jsem pětadvacet lidí ležet na hromadě. Křičel jsem, lidé se dusili. Viděl jsem mrtvé - seděl tam kluk, celý bledý. Chtěl jsem mu podat vodu, ale saniťák mi řekl, že už to nemá cenu, že je mrtvý," cituje deník Welt na svém webu jednadvacetiletého Kevina Krausgartnera.

Samotná Loveparade, které se podle policie účastní 1,4 milionu lidí, pokračuje. Policie už ale na místo nevpouští žádné nové účastníky. Loveparade je považována za jednu z hlavních akcí v Porúří, které se letos honosí titulem kulturní metropole Evropy.

Na rozdíl od minulých let se letos Loveparade koná na ohraničeném místě na okraji města, mezi hlavním nádražím a uzavřenou městskou dálnicí.

První truchlící

Ještě dnes nad ránem policisté hlídali zatarasené místo neštěstí, které po půlnoci opustilo několik pohřebních vozů. Během noci přicházeli k tunelu první truchlící. Podle agentury DPA zapálil jeden muž u vjezdu do tunelu svíčku, žena vedle něj se rozplakala.

Technoparty vznikla v roce 1989 v Berlíně, po několika letech se silně rozrostla a počtem účastníků se stala obtížně zvladatelná. Když ji Berlín v roce 2007 ze svých ulic nepřímo vypudil, ujala se akce města v Porúří s tím, že se v pořadatelství budou střídat. Po Essenu a Dortmundu byla v roce 2009 na řadě Bochum, kvůli stavebním úpravám ve městě se však akce nakonec nekonala.

tynule.tynushka ( 27. července 2010 16:00 )

Hele jako nic proti ale já sem na tý párty byla možná jsem byla na lepším místě protože tam kde sem stála já se to zdálo celkem v pohodě a to že je někdo na techno párty to neznámená že je hned pod vlivem nějakých drog !!! Viděla jsem hodně zraněných ale mrtvý ne a ti podle mě pod vlivem něčeho nebyli. Jenom byli vyděšení !Až něco takovýho zažijete na vlastní kůži tak potom posuzujte chtěla bych vidět vás a pak bych vám řekla že si za to můžete sami !!!!

music ( 26. července 2010 11:38 )

Když jsem zjistila a viděla ve zprávách co se stalo na Love Parade byl to pro mě šok, ale když tu vidím ty komentáře, tak abych pravdu řekla je mi z toho zle...jak můžete napsat, že důvodem byli lidi pod vlivem drog a alkoholu...chtěla bych vidět vás, když by se na vás z obou stran tlačila taková hromada lidí a nemohli se ani hnout vůbec nikdo z Vás neznal ty lidi co tam umírali a ty co byli zraněný, tak je laskavě neodsuzujte...no jo ono když se řekne techno, tak každej jen vidí lidi co se bavěj pod vlivem drog....ale to že na tý párty je 1,4 milionu lidí a pořadatel udělá vchod i východ v jednom místě, kde je k tomu všemu ještě uzkej tunel to tu nikdo neřeší...

consequence ( 25. července 2010 23:28 )

I*iote, nevíš o těch lidech vůbec nic.

huhule ( 25. července 2010 18:54 )

To se dalo čekat, že se to stádo volů podupe navzájem, navíc když jsou posilněni alkoholem, drogama a v euforii z techno muziky. Vůbec se nedivím, že to takto dopadlo. Co už včíl?

mandat ( 25. července 2010 08:03 )

Opravte si to,je 19 mrtvych.Celkove tam bylo 1,4 milionu lidi.

Zobrazit celou diskusi