Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Loveparade: Mohou za smrt 19 lidí organizátoři?

Autor: Čas.sk, rvs - 
26. července 2010
13:54

Lidé se přišli na největší evropskou taneční akci Loveparade bavit. Celkem se jich akce zúčastnilo neuvěřitelných 1,4 milionu. V sobotu se ale Loveparade změnila v tragédii. 19 lidí  zemřelo, dalších nejméně 342 se zranilo. Veřejnost nyní kritizuje organizátory za to, že se tato megaakce v německém Duisburgu konala v ohraničeném prostoru, kde na každého účastníka vycházel jen velmi malý prostor.

Areál, který Duisburgská radnice konání akce vyhradila, měl 230 000 čtverečních metrů. Na toto prostranství se přitom mělo najednou  vejít skoro půl milionu lidí, na každého tak vycházelo přibližně půl čtverečního metru prostoru! Přístup byl navíc možný pouze přes tunel, kterým mohlo podle vyjádření expertů bezpečně projít pouhých 20 000 lidí za hodinu.

„Když jsem viděla ten tunel, hned mi bylo jasné, že to nebude dobré,“ popisuje děsivý zážitek účastnice akce Karin Kuzmanová. „Byl tam jen jeden vchod i východ a i proto tam zemřelo tolik lidí. Ti, kteří se chtěli dostat dovnitř nepustili lidi, kteří se zoufale snažili dostat ven,“ dodává Karin.

Výsledkem zřejmě podceněné přípravy je 19 mrtvých a 342 zraněných účastníků akce. Organizátoři ale svojí vinu jednoznačně odmítají. Podle některých tvrzení nemůže za tragédii špatná příprava, ale alkohol a drogy, které návštěvníci Loveparade tradičně ve značném množství konzumují.

Video  Tragédie na Loveparade si vyžádala 19 mrtvých  - youtube.com
Video se připravuje ...

akrapaz ( 26. července 2010 14:38 )

Lidi si to tam zavinili sami, protože jak stádo dobytka se cpali do tunelu z obou stran, nerespektovali jeden druhýho, místo aby šli po pravé straně, tak se tlačili proti sobě, jak idioti a nehodlali nikomu ustoupit.

Zobrazit celou diskusi