Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kaczynski poblahopřál novému prezidentovi Polska

Jaroslav Kaczynski prohrál boj o prezidentské křeslo. Polskou hlavou státu se stal Bronislaw Komorowski.
Jaroslav Kaczynski prohrál boj o prezidentské křeslo. Polskou hlavou státu se stal Bronislaw Komorowski.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rvs - 
5. července 2010
17:38

Vítězem prezidentských voleb se stal Bronislaw Komorowski, který porazil svého soupeře, bratra tragicky zesnulého Lecha Kaczynského Jaroslava. Ten mu hned po zveřejnění výsledků osobně poblahopřál.

Rozdíl v preferencích mezi Kaczyńským a Komorowským se postupně zmenšoval a těsně před prvním kolem voleb několik průzkumů naznačilo, že výsledek může být velmi těsný. Nakonec vyhrál Komorowski se ziskem 41,54 procenta hlasů, zatímco jeho hlavního rivala volilo 36,46 procenta Poláků.

Snad i z obavy, že by se mohla opakovat situace z minulých prezidentských voleb, v nichž byl favorizovaný Donald Tusk nakonec poražen Lechem Kaczyńským, vyslovilo před druhým kolem Komorowskému podporu několik veřejně známých osobností. Byl mezi nimi například bývalý prezident Aleksander Kwaśniewski a někdejší premiér Wlodzimierz Cimoszewicz.

Kdo je nový polský prezident

Bronislaw Komorowski se narodil 4. června 1952 v městečku Oborniki Ślonskie nedaleko Vratislavi. Vystudoval historii ve Varšavě a v sedmdesátých letech se zapojil do činnosti protikomunistického hnutí. Mimo jiné spolupracoval s Výborem na obranu dělníků, s Hnutím na obranu práv člověka a občana a v neposlední řadě s nezávislým odborovým hnutím Solidarita. Kvůli svým protirežimním aktivitám byl několikrát zatčen. Až do pádu komunismu pak přednášel historii v církevním semináři v Niepokalanówě.

V roce 1989 se Komorowski stal ředitelem kabinetu v Úřadu Rady ministrů a o rok později náměstkem ministra obrany. V roce 1991 byl zvolen poslancem dolní parlamentní komory, Sejmu, v níž zasedá dodnes. Je ženatý, s manželkou Annou má tři dcery a dva syny. K jeho zálibám patří turistika a jachting. S řízením státu už má Komorowski praktické zkušenosti, vykonával v uplynulých měsících pravomoci tragicky zesnulého prezidenta.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hacker007 ( 5. července 2010 21:52 )

Ten patří jinde než na Hrad,spíš do hladomorny.Za zpackanou rozkradačku společného majetku.Nebýt Tupohlávka ,tak tam je někdo jiný.Vyhrožováním a uplácením dosadili Václava Dokonalého Prvního.

lipno ( 5. července 2010 13:13 )

že Poláci nedali na hřímání z kazateln a rozhodli se po svém a "nezvolili" dalšího Vaška, stačí, že se spálili s agentem S= polská St Bolkem! Neznám Komorowského, ale znám Kaczynského II, takže to vyhrává ten první a druhý prohrál přes vymývání mozků "nezávislým" tiskem. GRATULUJI!

oldedek ( 5. července 2010 09:55 )

Zaplať Pán Bůh že to nedali "Bramborovi" - to je podobnej sólista a nafoukanec jako náš Venca - taky jenom polarizuje (r.o.z.e.s.í.r.á) národ, místo toho, aby se snažil v dobrém ho stmelovat ...

sosacek ( 5. července 2010 06:55 )

..ani králík by se za něj nemusel stydět..

zlymikes ( 5. července 2010 04:25 )

normální člověk na rozdíl od toho náboženského fanatika

Zobrazit celou diskusi