Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Polsko volí prezidenta: Znovu Kaczyński?

Jaroslaw Kaczyński - nahradí v úřadu bratra?
Jaroslaw Kaczyński - nahradí v úřadu bratra?  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pes - 
21. června 2010
11:19

Po sečtení 94,3 procenta hlasů odevzdaných v nedělních prezidentských volbách v Polsku se potvrzují předpoklady, že voliči o nové hlavě státu rozhodnou až ve druhém kole hlasování za dva týdny.

V něm se 4. července utká předseda dolní komory parlamentu Bronislaw Komorowski z vládní liberální Občanské platformy se šéfem pravicově-populistické strany Právo a spravedlnost Jaroslawem Kaczyńským.

Pro Komorowského podle částečných výsledků hlasovalo 41,22 procenta zúčastněných voličů a pro Kaczyńského 36,74 procenta. Kaczyński tedy překvapivě výrazně stáhl náskok soupeře, což ještě v neděli večer odhady výsledků voleb neukazovaly.

Nejslabší volby od roku 1990

Hlasovat přišlo 54,85 procenta voličů. Při posledních prezidentských volbách před necelými pěti lety byla volební účast v prvním kole 49,74 procenta. Hlas tehdy odevzdalo nejméně voličů od roku 1990. Oficiální výsledky voleb ústřední volební komise oznámí pravděpodobně dnes večer.

Uchazeči o křeslo prezidenta se tento týden utkají před soudem. Kandidát Občanské platformy totiž před několika dny zažaloval Kaczyńského za výrok, že Komorowski je pro privatizaci nemocnic. Občanská platforma tvrdí, že podporuje převod zdravotnických zařízení do rukou místních samospráv. Soud dal Komorowskému za pravdu a nařídil Kaczyńskému, aby svůj výrok opravil. Nicméně štáb Kaczyńského se proti rozsudku odvolal a odvolací soud námitky uznal. Proces tak začne od začátku.

Poláci si hlavu státu měli původně vybírat až letos na podzim. Volební kalendář ale změnilo dubnové letecké neštěstí u Smolenska na západě Ruska, při kterém zahynul konzervativní prezident Lech Kaczyński a desítky osobností veřejného života.

lipno ( 21. června 2010 19:30 )

nedají na masírování medií (fotky Kaczynského bratra, jak něco špitá prerziidentovi a pod tím titulek Prezident se řídí moudrými radami svého bratra.) Doufám, že nezapomenou, jak musel pro neschopnost položit funkci premiéra a na prezidenta získal minule jen 15% hlasů, ať se přijedou podívat do Čech, kam jsme to dotáhli s Havlem

zlymikes ( 21. června 2010 19:21 )

těch pánbíčkářů odtažených od reality života z rodiny Kaczyński už snad bylo dost

Zobrazit celou diskusi