Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Rusové odvysílali film o pádu polského speciálů. Pro nového prezidenta?

Ruský film o leteckém neštěstí nenechal Poláky v klidu.
Ruský film o leteckém neštěstí nenechal Poláky v klidu.  (Autor: Fakt.pl)
Autor: Fakt.pl, jos - 
6. července 2010
05:00

Jeden z hlavních ruských televizních kanálů Pěrvyj Kanal v neděli behěm polských prezidentských voleb odvysílal dokumentární film o pádu polského vládního speciálu u obce Smolensk. Není jisté, co tím Rusové chtěli sdělit.

V Polsku právě vrcholil boj mezi Bronislawem Komorowským a Jaroslavem Kaczyńským o post prezidenta země. V ten okamžik odvysílali v ruské televizi film s názvem Syndrom Katyně. Padesátiminutové dílo u našich severních sousedů vyvolalo vášnivé diskuze, co tímto načasováním chtěli Rusové sdělit.

Političtí komentátoři se shodují, že film je jasným poselstvím pro nového polského prezidenta. V hodnocení obsahu tohoto poselství se ale neshodují. Jedni v tom vidí vstřícné gesto ruské strany, druzí pravý opak.

Ve filmu jsou použity fragmenty z válečných hrůz v Katyni, které doplňují obrázky týkající se pádu polského vládního letounu. V dokumentu jsou také použity citace bývalých polských prezidentů Lech Walesy a Aleksandra Kwasniewského. Ve filmu se dokonce objevuje i část proslovu, který bratr tragicky zemřelého prezidenta Lecha Kaczyňského Jaroslav věnoval Rusům.

Spekulace o filmu vyvolává zejména ta skutečnost, že původně měl být vysílán až k ročnímu výročí letecké tragédie. Proč byl zveřejněn právě 4. července, zůstává záhadou.

(zdroj: Fakt.pl)

mesalina ( 7. července 2010 15:03 )

článek jsem nečetla, stačí nadpis, proč si neopravíte sakra ten kroužek???

jamupro ( 6. července 2010 13:04 )

že hlavní ruská televizní stanice se jmenuje Pěrvyj Kanal... páni redaktoři!

Zobrazit celou diskusi