Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ředitel pražské zoo: Slováci, vraťte nám tučňáky!

Fotografie
Záznam z videokamery odhalil, že za smrtí tučňáka stojí parta puberťáků  (Autor: internal)
Autor: Ladislav Leimer, Veronika ukačová, INT, shp, ida - 
14. května 2010
22:57

Slováci, co v té košické zoo děláte? Parta školáků tam ukamenovala tučňáka! Jak jste to mohli dovolit? I když… Po tom, co Slováci předvedli v košické zoo v minulosti, se snad není ani čemu divit!

Z dvanácti nelétavých ptáků, které zahrada dostala z Prahy a dánského Allborgu, totiž přežili jen tři! A řediteli pražské zoo došla trpělivost! Chystá se získat zpět ty, kteří měli to štěstí a »péči« v Košicích přežili…

Do tučňáka se trefovali kameny

Kamerový systém zoo odhalil, že skupina sedmi školáků tvořená převážně dívkami, se ve středu trefovala kameny do tučňáka, který následně uhynul. Sameček tučňáka Humboldtova pocházel z dánské-ho chovu. Za podobné usmrcení zvířete hrozí na Slovensku až tříleté vězení.

Košická zoo je nechvalně proslulá úmrtími zvířat. Řediteli pražské zoo Miroslavu Bobkovi proto došla trpělivost a žádné tučňáky na Slovensko už nepošle. „V pondělí jsem vzhledem k minulým událostem pozastavil odchod dvou samců do Košic,“ řekl Blesku.

Tuňáci umírali na stres, otrava, infekce

Pražské a dánské tučňáky tam potkal opravdu krutý osud. Umírali na stres, otravu, infekce a dva dokonce zahynuli, když se při vypouštění vody z bazénu dostali do odtokové roury! Kvůli neukázněným návštěvníkům, kteří například nedávno jednoho tučňá-ka vytáhli z vody a fotografovali se s ním, měla zahrada zpřísnit bezpečnost!

„Já chci pro zvířata to nejlepší a je zjevné, že to v košické zoo nemají,“ okomentoval to Bobek s tím, že se chystá jet na Slovensko. Pravděpodobně bu-de chtít zpátky i ty pražské tučňáky, kteří zbyli. A reakce ředitele košické zahrady Štefana Kollára? „Urazil se a pronesl, ať si teda vezmeme klidně všechna naše zvířata,“ řekl Bobek.

Záznam z videokamery odhalil, že za smrtí tučňáka stojí parta puberťáků Záznam z videokamery odhalil, že za smrtí tučňáka stojí parta puberťáků | Nový Čas

Kollárův rajon – masový hrob zvířat

V zoologické zahradě v Ko-šicích neuhynulo jen devět tučňáků! Za poslední roky pod vedením ředitele Štefana Kollára tam totiž zemřelo několik dalších zvířat! Loni nechala zahra-da utratit vlčata, pro která údajně neměla místo! Svědci přitom vypověděli, že utrácení vlků v ní není nic výjimečného a dělo se již rok předtím. Zoo ne-byla schopná uhlídat ani dvoumetrového ptáka emu, který utekl přes plot a toulal se po lesích. Jeho život vyhasl později v pletivu, do kterého se zamotal. Kri-tice čelila košická zahrada i po umrznutí makaka, kterého chovatelka zapomněla přes noc ve výběhu.

Tučňák Humboldtův

Hmotnost: 2,5–6 kg
Délka: 65–70 cm
Rychlost: Pod vodou až 35 km/h
Potrava: Ryby
Zeměpisné rozšíření: Jižní Amerika
Čeho se obává: Mořští predátoři, košická zoo

Psycholog: Zkusil to jeden, přidal se další

Poslední čtyři tučňáci v zoo byli spárovaní a ošetřovatelé věřili, že se podaří odcho-vat potomky. Nikdo nechápe, proč parta mladých lidí tučňáka ukamenovala. Blesk se na tuto otázku zeptal psychologa. „Děti vždy zkoumaly dění kolem sebe,“ tvrdí dětský psycholog Václav Mertin. „Trha-ly mouchám křídla, věznily brouky v krabičkách. Nemyslím si, že by agresivita mládeže dnes nějak výrazně stoupala,“ dodal.

Podle něj stojí za útokem na tučňáka celá parta, u které zafungoval mecha-nismus davu. „Je pravděpodobné, že ani jeden z pa-chatelů, by o samotě po tučňákovi kameny neházel. Ani by ho to nenapadlo. Ale jakmile to zkusil jeden, přidal se další,“ uzavřel Mertin.

cyrilko ( 16. května 2010 12:07 )

Informácia o tom ako zaobchádzajú so zvieratámi v košickej zoo ma rovnako naštvala ako každého kultúrneho človeka. Divím sa, že riaditeľ zoo ešte zotrváva vo svojej funkcii. Na Slovensku je chybou, že ľudia sú veľmi ľahostajní k veciam verejným. Kto sa ozve, je označený za konfliktnú osobu. Na tejto povahovej vlastnosti sa podpisuje silný vplyv katolíckej cirkvi. Nadruhej strane nemali by sme Česi a Slováci rozštvávať, pretože ako národy sme si veľmi blízki a máme kúsok spoločnej histórie. Ja osobne mám český národ najradčej a vážim si príjemných českých ľudí. Vďaka za medializovanie svinstva v košickej zoo.

smil ( 16. května 2010 00:17 )

Singhaja a ernstthall, vy jste ale kolosální tupci - dohání vás tak leda pehor1. Vás bych dohromady zavřel do klece místo těch chudáků tučňáků. Mohli by jste tam na úrovni podiskutovat o úrovni našich národů a pak si dát do držky jak loni v Tatrách...

viam ( 15. května 2010 21:30 )

Prostě, když je to zachrání, tak ať se vrátí zpět do Prahy ........ trochu víc těm puberťákům vyprášit a poučit je, že tenhle jejich "skoro sport" nebude již nikdo akceptovat .... co třeba za jejich čin nějaká náhrada? Ovšem, aby tučňáci při transportu jaksi neuhynuly.

metamorfoza ( 15. května 2010 16:29 )

som tiez za to aby vratili z Kosickej ZOO tucniakov spat kym nepohynu aj zvysne 3. Ide o to, ako to je mozne dosiahnut. Snad bude riaditelka kosickej zoo natolko rozumna ze ich vrati aj z vlastnej iniciativy a bez vacsich problemov. Ale ak by robila problem, tak co sa da potom robit? Existuju vobec pravne prostriedky na to? Treba spisat peticiu? Som za to aby sa tucniaci vratili spat, dufajme ze sa tak stane co najrychlejsie!

znojmacka ( 15. května 2010 15:19 )

ready, pokud je pravda, že v tý ZOO umírá víc, než je běžný, tak by ti mělo být na zvracení ze zaměstnanců košický ZOO. To, že o tom napíše Blesk, to žádný zvíře v tý ZOO nezabije- ( možná naopak zachrání). Neviděla jsem v článku nic o kolektivní vině celýho slovenskýho národa. A kdo si tak osobně vyloží, tak si to tak vykládal i před tučňákem, natož po tučňákovi. Naopak z tvýho příspěvku mi připadne, že ty se snažíš rozeštvávat čtenáře a diskutéry Blesku... Tady je spousta lidí, kteří se mi zdají nejen že nejsou jednoduchý, ale někdy i rozumní, občas i moudří a ráda si je čtu. Tak neuplatňuj kolektivní vinu Bleskáčů kvůli některým příspěvkům- uznej, že i u vás to tak funguje a ne každej Slovák drží na vztahu k nám rozumnou hranici

Zobrazit celou diskusi