Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Archanděl Rafael se vrátil do Litoměřic

Na své místo na bočním oltáři se po restaurování vrátil další ze Škrétových obrazů
Na své místo na bočním oltáři se po restaurování vrátil další ze Škrétových obrazů  (Autor: Jana Michálková)
Autor: Jana Ulrichová - 
17. října 2011
21:59

Do jednoho z bočních oltářů litoměřické katedrály sv. Štěpána se v těchto dnech vrátil po restaurování obraz Archanděl Rafael se sv. Tobiášem od významného barokního malíře Karla Škréty. Akademická malířka Eva Kolmanová jej restaurovala dva roky. Je to už čtvrté z pěti tamních Škrétových pláten, které se dočkalo nové podoby.

„Hloubka obrazu je tvořena kontrastem osvětlených figur v popředí a tmavším pozadím s dramatickou oblohou, typickou pro barokní scenérie. Bylo potřeba odstranit přemalbu oblohy a tím obrazu vrátit barokní výraz,“ vysvětlila malířka, která restaurovala i další Škrétovo plátno z katedrály, obraz Sv. Petra a Pavla.

Pomohla Národní galerie

Olejomalba na plátně Archanděl Rafael se sv. Tobiášem je součástí ojedinělého cyklu pěti obrazů, které Karel Škréta namaloval pro litoměřickou katedrálu na zakázku tamního prvního biskupa Maxmiliána Rudolfa Schleinitze. Restaurovat se ji podařilo za necelých 200 000 korun, a to díky dotacím. Další tři plátna včetně hlavního oltářního o rozměrech 5 x 3 metry nechala restaurovat Národní galerie, která si je půjčila na výstavu.

Na své místo na bočním oltáři se po restaurování vrátil další ze Škrétových obrazů Na své místo na bočním oltáři se po restaurování vrátil další ze Škrétových obrazů | Jana Michálková

Na poslední plátno chybí peníze

„V současné době zbývá restaurovat poslední ze Škrétovy litoměřické série, a to obraz Sv. Vojtěch, což bude možné pouze v případě získání finanční dotace,“ uvedla mluvčí litoměřického biskupství Jana Michálková.

jakub-moravec ( 18. října 2011 08:55 )

Jen proboha,aby ten obraz neviděl Klaus, protože Klaus krade obrazy. Když odcházel expremiér Bém, tak mu Klaus daroval krásný obraz originál od Brožíka Hus před koncilem. Stalo se prý zvykem,když někdo odchází,může si cokoliv vzít. Tento Brožíkův obraz Hus před koncilem je nadměrně veliký a považuji ho za největší poklad co se týče našich obrazů a byl chloubou jedné obrazárny ve Starém Městě v Praze, ale už tam není, když Klaus jej ukradl. Jak již víme, Klaus nekrade jenom propisky, ale...

Zobrazit celou diskusi