Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak se změní televize pod Dvořákem?

Autor: Sandra Apostolidisová, evakk - 
22. září 2011
07:45

Žádné velké překvapení se nekonalo – generálním ředitelem České televize se ve středu s jasnou převahou stal favorizovaný Petr Dvořák (47). Ve druhém kole tak porazil zakladatele hudební televize Óčko Hynka Chudárka v poměru 12:3. Bývalý šéf TV Nova oficiálně usedne do křesla po Jiřím Janečkovi 1. října. Už pár minut po zvolení ale před ním na stole stála jmenovka i s jeho novou funkcí.

Volbu Janečkova nástupce zahájila Rada ČT v pravé poledne. Volilo se opět tajně, vzdor snaze šéfa rady Milana Uhdeho o transparentní veřejnou volbu. V prvním kole radní vyřadili trojici Roman Bradáč, Jan Svoboda a Radomír Šimek. Po čtyřech hodinách pak bylo rozhodnuto – příštích šest let povede veřejnoprávní ČT právě Dvořák.

„Myslím, že jsme vybrali dobře. Já mám rád přesnost a zaujalo mě, že proslov pana Dvořáka trval přesně 9 minut a 55 sekund,“ řekl po zasedání rady její předseda Milan Uhde. Narážel tak na některé Dvořákovy konkurenty, kteří vymezených deset minut výrazně přesáhli. Ačkoliv byl po celou dobu horkým favoritem a vyhrával na plné čáře i u sázkařů, vítězství ho prý překvapilo. „Jsem překvapený, ale naděje jsem si samozřejmě dělal. Kdybych neměl ambice zvítězit, vůbec bych do toho nešel,“ řekl Blesku.

Dvořákovi šli na ruku

Celou volbu provázelo na Kavčích horách hmatatelné napětí. Už během prezentací pětice finalistů se ale dalo odhadnout, kdo je a kdo není černým koněm radních. »Grilování« Bradáče provázely sarkastické poznámky, s Dvořákem si naopak členové Rady notovali. „Jsem už ve věku, kdy nepotřebuji pracovat jen proto, abych zabezpečil rodinu,“ přesvědčoval Dvořák, že nehledá jen dobře placenou trafiku. A zabralo to! Po prvním kole získal 13 hlasů, Chudárek 7, Svoboda s Bradáčem po třech hlasech a »outsiderem« se včera stal neznámý a nepříliš výrazný Šimek s jedním hlasem.

Českou televizi čeká zřejmě personální veletoč, o konkrétních jménech se ale Dvořák bavit odmítal. Prozradil jen, že rozhodně počítá s jedním z dřívějších odpadlíků v boji o post šéfa ČT, Fero Feničem. Jestli za ním zamíří i jeho bývalá spolupracovnice Miloslava Nováková, která právě opustila post šéfky marketinku Novy, není zřejmé. Že by Dvořák oslovil i někoho ze svých čtyř protivníků, je ale nepravděpodobné. Na otázku Blesku, komu z nich by on dal svůj hlas, odpověděl stručně: „Nikomu.“

Nový ředitel po vyhlášení výsledků nepustil z ruky mobilní telefon, gratulace se jen hrnuly. „Ano, chodí mi jich spousty. Já ale jako první volal svojí ženě,“ uzavřel Dvořák.

Co se změní pro diváky

Zpravodajství bude zajímavější Diváci ztrácejí zájem o hlavní zpravodajskou relaci Události, podle Dvořáka tento pořad potřebuje razantní změnu formátu a výrazné posílení týmu, který ho připravuje.

Objeví se nové pořady ČT podle Dvořáka ztratila odvahu, bojí se experimentovat a nepřináší žádné nové, objevné formáty nebo pořady. Sám chce proto podporovat zavádění novinek a trendů. Rád by, aby přibyly pořady o zdravém životním stylu.

Některé pořady skončí K tomu, které pořady by měly zmizet, se vyjadřuje Dvořák opatrně. Ujistil ale, že nechce rušit ani Otázky Václava Moravce ani pořad Reportéři, přestože byl na Nově u zrušení obdobného formátu Na vlastní oči. Jisté je, že se pokusí zúčtovat s některými nenápaditými pořady, které si prosadil Janeček. Ohroženo je tak třeba několik cestopisných pořadů a zřejmě i nová live show Pokondrů.

Nový kanál zaútočí na děti Dvořák navrhuje zřízení nového nízkorozpočtového kanálu ČT3 zaměřeného na pořady pro děti a vzdělávací pořady.

Co zůstane stejné

Poplatky za televizi se nezvýší Dvořák už dříve prohlásil, že nehodlá tlačit na zvyšování koncesionářského poplatku. Nynějších 135 Kč měsíčně prý bohatě stačí. „ČT za ty peníze zvládne kvalitně a úspěšně plnit veřejnou službu,“ řekl Dvořák.

Petr Dvořák (47)

Jihočeský rodák vystudoval technickou kybernetiku na ČVUT. V roce 1989 zažádal o členství v KSČ. Za handicap ale své zdejší působení nepovažuje. „Kádrování už je dávno za námi. V té době to pro mě možná byla veliká chyba,“ řekl k tomu. Koncem 90. let nastoupil do finanční skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Veřejně známým se stal v roce 2003, kdy ve funkci generálního ředitele televize Nova vystřídal Vladimíra Železného. Ve volném čase se věnuje focení, snowboardingu nebo hraní na kytaru v kapele Brumloboys.

smrk ( 27. září 2011 20:00 )

ČT dopadne jak NOVA pod jeho vedením - stane se z toho podřadná televize !!!!

sosacek ( 22. září 2011 10:28 )

jj a Tachecí, nebo jak se ta plastika jmenuje..

Zobrazit celou diskusi