Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohřbila syna (†10), pak přišli exekutoři!

Autor: Kateřina Moravcová, evakk - 
17. září 2011
12:51

Nelehkou životní zkouškou si prošla Gabriela Škubová (39) z Karlových Varů. Před pěti lety jí zemřel postižený syn Filípek (†10). Po jeho smrti se dostala do sporu s pojišťovnou, která po ní požadovala peníze za nezaplacené pojistné. Rodinnou tragédií otřesená Gábina výzvu nechápala. „Vždy jsem vše řádně platila,“ říká. Jenže exekutoři jí na příkaz VZP začali vyhrožovat, že zabaví její majetek. Gábina si tak znovu sáhla na samé dno.

Vše se odehrálo v den výročí smrti syna Filipa. „Přišel mi dopis z pojišťovny, ve kterém byla uvedena dlužná částka za nezaplacené pojistné. Nechápala jsem to. Když Filip žil, platil za mě pojištění stát,“ vysvětluje Gábina.

Celá situace se vyhrotila natolik, že jí exekutoři na příkaz VZP chtěli zabavit majetek. „Byla jsem z toho na dně. S exekutorkou jsem se snažila domluvit. Vzala jsem si půjčku a část dluhu zaplatila. Pak jsem se začala bránit. V květnu jsem si ze sociálky vytáhla všechny materiály, které platby dokládaly,“ dodává. Na základě toho VZP exekuční řízení zastavila. Část peněz také Gábině Škubové vrátila.

Později se ale ukázalo, že tragédií otřesená žena opravdu částečně pochybila. „Zjistili jsme, že v průběhu pojištění měla klientka řadu období, kdy za ni nebyl plátcem pojistného zaměstnavatel ani stát, a tudíž v nich měla zákonnou povinnost si platit pojistné sama a zároveň plnit zákonnou oznamovací povinnost,“ podotkl k problému mluvčí VZP Jiří Rod. „Stížnost plátkyně proto považujeme za neoprávněnou. VZP postupovala zcela korektně, a navíc udělala maximum pro to, aby dopad na pojištěnku byl minimální,“ dodal.

trip ( 18. září 2011 20:25 )

neodpusti. zenska mi doporucila jak napsat zadost o prominuti penale s tim ze mam pockat na jejich dopis, kde bude nejake cislo jejich spisu. napsal jsem zadost, pockal na dopis, nechal si ho preposlat na jinou adresu (protoze u vzp jsou neschopni lemplove), a pak cekal na vyrozumeni, ve kterem se psalo, ze musim zaplatit vse, protoze zadost prisla pozde. kdyz jsem dolozil, ze ma zadost odchazela pouhy den po doruceni jejich dopisu s danym cislem, tak mi bylo receno, ze je nezajima den doruceni, ale den odeslani z jejich oddeleni na jejich postovni urad. to, ze na jejich poste to lezelo 14 dni, nez to predali ceske poste je asi jen nahoda. ktera me stala nemale penize. takze takhle s vami jednaji urednici vzp. treba berou nejake provize... nevim. kazdopadne jsem jednal slusne a v soucinnosti se zamestnanci vzp. a jak jsem dopadl? asi hodne koukate na novu, co?

trip ( 18. září 2011 20:17 )

tuk tuk, je tam nekdo s mozkem? vzp =! MV211 a to si laskave uvedomte, nez zacnete blabolovat o svych zkusenostech! vsechno je o lidech. a nepopiram, ze i u vzp pracuji slusni lide, ktere znam. ze nekomu neco dluzite se nemusite dovedet do konce promleci doby, kdy jsou sankce nejvyssi! tohle je zkusenost a ne blabol! -- takze ty povyseny vseznaly a vseslusny exote s pojistovnou statnich zamestnancu a jejich nohsledu, nez zacnes postovat neco k nejake pojistovne, tak se ujisti k jake. v albertu se neda nakupovat, tak jezdim do tesco! ale presto nebudu tvrdit, ze vsechen personal v obchodacich stoji za pouzite spodni pradlo.

kozmix ( 18. září 2011 08:02 )

A pokud komunikujete a pojistné uhradíte každá pojišťovna vám penále pokud SLUŠNĚ požádáte i odpustí celé nebo poměrnou část. Joooo neznalost zákona neomlouvá.

kozmix ( 18. září 2011 08:00 )

To je jen blábol. Promiňte ale taky mám zkušenost a ne jednu díky bývalé ženě a nepíšete tak úplně pravdu. Pojišťovnu si můžete zvolit. Mám Ministerstva vnitra 211 a komunikují se mnou perfektně, nedlužím nic a nikdy nedlužil. Ale ohledně jakéhokoliv dluhu vás kontaktuje prvně pojišťovna, poté soud a nakonec pokud to tam necháte svojí laxností dotáhnout i exekutor. Vlastní BLBOST člověka neomlouvá. Nerozumím, tak zavolám, nebo se jdu osobně zeptat a kdekoliv se mnou mluvili a vždy věci vysvětlili a jelikož se to týkalo bývalé ženy tak i vysvětlili jak se zachovat a jak postupovat. To co píšete je blud. Jde taky o to jestli s nimi člověk jedná jako naštvaný nevychovaný kre.tén, nebo jako člověk s člověkem, což se teď už nenosí. Říká se za blbost se platí, a dnes se k tomu přidává i neschopnost a laxnost lidí, co si myslí, že to vyšumí. Nikdy to nevyšumí a vždycky to člověka dožene.

babcaa ( 17. září 2011 23:32 )

Dokud budou lidé v těchto věcech negramotní, budou podepisovat co nemají, nebudou si svoje záležitosti hlídat, nevyznají se ve výpisech a tabulkách, budou na svou negramotnost doplácet.

Zobrazit celou diskusi