Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vlajku z Mašínovy rakve přiveze Vondra do Čech

Autor: zuf, ljšk - 
24. srpna 2011
13:00

Americká vlajka, která bude na dnešním pohřbu pokrývat rakev Ctirada Mašína, skončí na výstavě v českém Vojenském historickém ústavu. Do Čech ji přiveze ministr obrany Alexandr Vondra.

Ctirad Mašín bude dnes pohřben v americkém Clevelandu s několika vojenskými poctami. Jednou z nich je i slavnostní položení americké vlajky, která bude pokrývat rakev. Právě tuto vlajku se Mašínův bratr Josef rozhodl věnovat na památku České republice.

Oba bratři budou také vyznamenáni udělením Zlaté lípy za statečnost při odporu komunistickému režimu. Ctirad Mašín dostane vyznamenání in memoriam. Vyznamenání Zlatá lípa uděluje ministr obrany Čechům i cizincům, kteří se zasloužili o ochranu základních lidských práv a svobod.

Pohřbu se za ČR zúčastní ministr obrany Alexandr Vondra, český velvyslanec v USA Petr Gandalovič, senátoři Jaromír Štětina a Tomáš Grulich a zástupci VHÚ. Vondra čelil kritice za to, že na Mašínův pohřeb cestuje vojenským speciálem a že náklady 800 000 korun jsou příliš vysoké. "Toto rozhodnutí bylo učiněno s rozvahou a považuji ho za rozhodnutí ekonomické," vyjádřil se dnes Vondra.

Bratři Mašínové se společně s dalším odbojářem Milanem Paumerem v roce 1953 probili do západního Německa. Další členové skupiny byli později v Československu odsouzeni k hrdelním trestům nebo mnohaletému žaláři. Jejich příběh dodnes rozděluje českou společnost. Jedna skupina je považuje za hrdiny, druhá za vrahy.

uzovka ( 23. října 2011 05:34 )

která vláda dá nějaký metál posmrtně těm chudákům, co je zavraždili Mašíni? Podřízli hrdlo uspanýmu, to byli teda opravdu hrdinové!!!!že se Vondra a celá naše vláda nestydí, takový hajzli ještě vyznamenat státním vyznamenáním§

uzovka ( 23. října 2011 05:27 )

jasně,vyzdvihovat vrahy, to ti jde, ty jako disidente

rezacek ( 25. srpna 2011 15:06 )

Ani nemusel slintat. Z tý křivý huby mu hleny tečou samy. A k tomu si může brblat, co chce.

rezacek ( 25. srpna 2011 15:05 )

Zřejmě budou vlajku potřebovat, až umře Kalivoda, Stodola, Zelenka či jiný bojovní za svobodu - to je teď asi taková moda - balit mrtvoly vrahůdo tohodle pruhovanýho hadru.

rezacek ( 25. srpna 2011 15:02 )

A zlaté vařečky a šunky zlaté. Stejně, když už jsi to připomenul, obdivuji filmaře, že si v padesátých letech dovolili takhle dělat prd.el z řádománie, kdy nám jezdili ruští papaláši s kvádrem oplechovaným medailemi. Klobouk dolů před princeznou se zlatou hvězdou.

Zobrazit celou diskusi