Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bratři Mašínové: Tyhle dva z jejich party chytili

Autor: puk, mivrk - 
20. srpna 2011
05:00

SERIÁL: Bratři Josef a Ctirad Mašínové, Milan Paumer, Zbyněk Janata a Václav Švéda se na cestu na Západ vypravili 2. října 1953. Do amerického sektoru Berlína se dostali koncem měsíce pouze tři z nich – oba Mašínové a Milan Paumer. Téměř na každém kroku totiž naráželi na hlídky. Cestu ke svobodě ze země, kde už několik let vládl státní teror diktovaný komunisty, si museli prostřílet.

Hranici do východní části Německa přešla skupina bez problémů. První střet s hlídkami Volkspolizei se odehrál 10. října na nádraží v obci Uckro. „Radkova ruka s pistolí vyletí z kapsy, adrenalin všechno zpomaluje, tohle tempo už ale Mašínové znají,“ napsal Jan Novák v knize Zatím dobrý, na které úzce spolupracoval s oběma bratry.

Paumer byl zraněn, Mašínové ho odtáhli

„Pepa jako v bliknutí stroboskopu zahlédne skrz oblaka prachu, jak se ze stropu odlepuje kus ustřelené omítky, právě znovu mačká spoušť, kulka trefí fízla,“ vylíčil část přestřelky na nádraží. Celkem podle něj uprchlíci po cestě zastřelili čtyři policisty.

Tehdy se od skupiny odpojil Janata, kterého téhož dne zadrželi. Václava Švédu postřelili u obce Waldow o týden později. Hlídka ho nalezla druhý den. Zranění schytal také Milan Paumer, policisté ho střelili do břicha. „Mašínové ho vezmou každý z jedné strany, táhnou ho mezi sebou,“ popisuje kniha chvíle, kdy to chtěl Paumer vzdát, ale bratři ho nenechali.

Do Západního Berlína se zbylá trojice dostala až na konci října. Jejich dva kamarády – Janatu a Švédu – popravili v Praze v květnu 1955. Paumer (†79) se do Česka vrátil v roce 2001, loni tu zemřel. Mašínové se do své vlasti nevrátili nikdy.

hyrogen ( 3. února 2012 21:51 )

Wojtylak tady mluví o zrádcích a sám na 100% patří mezi kolaboranty a vlastizrádce, stejně jako většina rudé lůzy. Je škoda, že jsme jich po revoluci pár nezhoupli, ale co není, může klidně být. Na každou svini, zvlášť tu bolševickou, se vaří voda. I čerti se nemůžou dočkat a na zrůdy jako jsou např.: GREBENÍČKOVÉ se obvzláště těší.

hyrogen ( 3. února 2012 21:45 )

Když jinému přeješ rakovinu, tak si pamatuj REZACK(u), že rakovina si najde tebe a tobě podobné zakomplexované bolševické nuly.

wojtylak ( 28. září 2011 11:45 )

 je moc dobře že dostali provaz,byli to vlastizrádci a třídní nepřátelé.

cernysvetlo ( 27. září 2011 17:22 )

Komunisti jsou největší zlo na téhle planetě.

brebera ( 27. září 2011 17:21 )

Tak mi vysvětli, oč jsou Mašíni horší než komunisti, kteří zavraždili stovky nevinných, včetně svých spolustraníků, kteří jim byli nepohodlní? Mašíni si chránili vlastní život, kdežto komouši vraždili z prospěchu.

Zobrazit celou diskusi