Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Blokáda na Šumavě: Aktivisté se přivázali ke stromům řetězy!

Autor: Vlaďka Hradská, evakk - 
27. července 2011
05:05

Aktivisté, kteří blokují těžbu kůrovcem napadených stromů v Národním parku Šumava, změnili taktiku. Po vzoru hnutí Greenpeace se včera začali řetězy přivazovat ke stromům. U Ptačího potoka se po skupinkách rozptýlili v území několika kilometrů čtverečních a policisté pro ně museli do hlubokých lesů se štípacími kleštěmi.

„Nesouhlasím s kácením. Těžba je nelegální, správa parku postupuje nezákonně, protože nemá ke kácení výjimky. V blokádě budeme pokračovat,“ řekla Blesku dívka, která se ke stromu připoutala s dalším aktivistou. Policisté ji museli vynést, stejně jako některé další.

„Dřevaři kácejí na podmáčených rašelinných místech, kde je to nesmyslné. Chtěla jsem pomoci blokádě, jsem tu už od čtvrtka,“ poznamenala šedesátiletá aktivistka Růžena Šandová z Kaplice.

Na rozlehlém území opět zasahovaly desítky policistů z pořádkové jednotky. Sympatizanty Hnutí Duha vyzývali, aby opustili prostor vyhrazený k těžbě. Když nereagovali, přeštípali řetězy a začali je po jednom vynášet. Jen do 14 hodin vykázali 14 osob a osm odvezli. To vše před očima překvapených turistů.

Aktivisté šumavské lesy v nejbližších dnech nehodlají opustit. Včera je přijeli podpořit další příznivci, kteří některé účastníky blokády nahradili. Rozhodnutá neustoupit je ale i správa parku, která má posledních deset dní na to, aby stromy pokácela, než z nich vylétne kůrovec a rozptýlí se po okolí.

azorek ( 29. července 2011 17:34 )

Píše tady brouk Pytlík že všude byl a všechno zná a ač nemá odpovídající vzdělání(jako třeba ekoaktivisté),je si jist že pokácet se musí bez pardonu celá Šumava. Jsem rád,že se do toho vloží EU,už jediná nestranná instituce v širokém okolí,ať už bude její verdikt jakýkoli. Já věřím,že pokud bude mít evropská komise správné podklady,určitě zarazí tuneláře Stráského a jeho gorilky od policie.České lesy jsou skutečně poslední neohlodanou kostí. Držím aktivistům palce a věřím,že se jejich pravda ukáže jako jediná správná.Ať žije Šumava nekácená,tak jak má správný národní park být!!!

jaramila ( 29. července 2011 06:29 )

Na co máme ministerstva životního prostředí a různé další instituce, když o tom rozhoduje pár zapálených odpůrců? Dřív by si něco takového nedovolili. Dnes nikdo z nikoho nemá respekt a takhle to dopadá.

nola ( 27. července 2011 06:39 )

No, ono to takhle černobílé nebude....určitě je za tím i spousta tlaků na těžbu dřeva.

zlymikes ( 27. července 2011 06:32 )

Že pár "učenců" pro své experimenty oblbne mladé k takovým akcím chápu,ale ta starší paní už by mohla mít vyvinutý mozek.Nebo chce kandidovat do Parlamentu?Někde jsem četl,že jako další krok vědátoři z Prahy brouka vycvičí,aby si buď pamatoval,kolik je 30 % území Šumavy,kde smí pracovat na její likvidaci a nebo,aby respektoval červené a zelené terčíky, kterými budou nynější ochránci vybaveni a budou řídit jeho létání po lese.Pak buď dostanou Nobelovu cenu a nebo kopanec do zadele

Zobrazit celou diskusi