Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ochránce přírody snědl tetřeva! A taky: veverku, rysa a vlka

Autor: Vlaďka Hradská - 
11. dubna 2012
05:00

Tak to je síla! Národní park Šumava si nechal vypracovat studii, podle které prý vzácným tetřevům nevadí těžba dřeva ani turisté. Ochránci přírody jsou zděšeni. Spoluautor studie Jozef Dúha totiž šokoval prohlášením, že vzácného ptáka dokonce i jedl. A nejen jeho. Kromě veverek a koček ochutnal například i rysa či vlka!

Slovák Jozef Dúha (70) to přiznal ve Vimperku odborníkům z oblasti lesnictví při představování studie. „Udělali jsme pitvu, zjistili, co má v žaludku, a potom jsme ho snědli. To nebyl jen tetřev, to byl i rys, jedli jsme i vlka a veverku. Prakticky všechno,“ vzpomínal na své začátky výzkumu tetřevů Slovák Jozef Dúha.

„Je to požírač zvířat. Považuji za zvrhlost jíst vzácné a chráněné druhy zvířat a ptáků. Nechápu, jak si někoho takového může správa parku vybrat jako odborníka. Navíc je studie účelová a odporuje všem dosavadním zjištěním o životě tetřeva hlušce,“ reagoval Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Podle jeho slov není Dúha takový odborník, jak se prezentuje. „Jako pracovník slovenského ministerstva životního prostředí měl nezákonně vydávat povolení k vývozu orla skalního. Zabývá se tím policie,“ dodal Bláha.

Správa NP Šumava, která si studii za 200 tisíc objednala, považuje její výsledky za převratné a za odborníky, kteří se na ní podíleli, stojí. Podle ní se Dúha zabývá výzkumem tetřeva už léta. Dvacet let ho studoval v Rusku v jeho přirozeném teritoriu. Studie má posloužit správě parku jako argument při otevření několika stezek v srdci chráněné přírody.

Jozef Dúha se nechtěl k celé věci vyjadřovat. „Jedu na horní Slovensko ohledně tetřevů. Budu studovat jejich lokalitu a fotit je. Ke studii po konzultaci s právníkem už nebudu nic říkat,“ řekl Blesku Dúha.

og-ik ( 12. dubna 2012 11:37 )

Panu Dúhovi, by měli odebrat titul .. http://www.sumava-kurovec.cz/include/Odpoved%20na%20Plananskeho.pdf

zelena.karkulka ( 12. dubna 2012 00:29 )

co neuteče,to sežere

mpetr ( 11. dubna 2012 15:44 )

Správa parku vyvede 200 tisíc na myslivce (podle obleku) trestně stíhaného na Slovensku, aby napsal neuvěřitelný blaf na podporu jednoho podnikatelského záměru v národním parku a nazval se "ochráncem přírody". To že baští chráněné zvířata je v kontextu detail. Jde o diletantství a tunel Správy parku, jmenovitě pana Stráského a Mánka.

vejkyt ( 11. dubna 2012 12:07 )

a co lživého o sobě tvrdil ty chytráku přečti si to radši znova jinak souhlasim s honza51 to že zkoumali mrtvé zvíře a pak ho snědli je snad v pořádku to ho jako měli vyhodit???

honza51 ( 11. dubna 2012 10:27 )

To jsou starosti. Nevím oč jde těm pisálkům a i Vám, co se tady pohoršujete? Je to starý člověk, který řekl, že to bylo v "začátcích", takže možná před 50 lety, a taky že udělali pitvu a pak to s někým snědli. Ale není tam nic o tom, že by je záměrně lovil, anebo podobně. Někdy se dělá odstřel, z nějakého důvodu. Takže to mohlo být všelijak, anebo taky jinak. Tak se tady nevzrušujte. Jíst kuřata, křepelky, bažanty, zajíce, divočáky, srnce, jelena atd., tak to vám nevadí a že to někdy jsou JATKA. A tady se budete kabonit, pro jednu větu, která nic neříká o tom proč se to stalo, kdy a z jakého důvodu. Tak se probuďte, vy "OCHRÁNCI"!

Zobrazit celou diskusi