Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Syn nenáviděného Heydricha chce opravit český zámek

Zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich.
Zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, jaj - 
24. března 2011
10:34

Syn, pro Čechy nechvalně známého, Reinharda Heydricha chce opravit chátrající zámek v Panenských Břežanech u Prahy. Vzniknout by zde mohlo například muzeum nebo památník národního odboje. Heydrichův syn Heider, který tady pobýval s matkou a sourozenci až do konce druhé světové války a následně odešel do Německa, nabídl obci, že sežene na rekonstrukci zámku peníze.

Heydrich, který byl mimo jiné spoluautorem takzvaného konečného řešení židovské otázky, byl do Prahy vyslán, aby zlomil domácí protinacistický odpor. Atentát na něj je považován za jednu z nejvýznamnějších akcí českého odboje. Informoval o tom Český rozhlas - Radiožurnál.

Heydrichův syn Heider, kterému je dnes 76 let a s manželkou žije stále v Německu, zámek nedávno navštívil. Se starostou Liborem Holíkem se dohodl, že pomůže obci s rekonstrukcí. "Já jsem měl tu možnost jednat s Heiderem Heydrichem proto, aby se zámek uvedl do původního stavu. A on nabídl pomoc sehnat peníze, například přes Evropskou unii," řekl rozhlasu Holík. "Musíme oddělit syna od otce, protože v té době jemu, synovi, bylo tehdy deset let, když odtud odjížděli, takže on nevěděl, co je to válka," dodal. Podle starosty by v zámku mohlo vzniknout muzeum nebo památník národního odboje.

Atentát byl klíčový

Atentát na Heydricha, který patřil k největším činům v historii odboje v Československu i celé okupované Evropě, posílil pozici československé exilové vlády, i díky němu západní mocnosti konečně odstoupily od mnichovské smlouvy. Zároveň ale vyústil v tvrdé potlačení odboje, za což byla akce, připravená londýnskou vládou, po válce někdy zpochybňována.

Na zastupujícího říšského protektora zaútočili parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík 27. května 1942, Heydrich zraněním podlehl 4. června. Okamžitě po atentátu bylo vyhlášeno stanné právo, začaly masové popravy a nacistický teror vyvrcholil vyhlazením Lidic a Ležáků.

jakub-moravec ( 25. března 2011 00:55 )

Proč tu máme dvě diskuze na stejnou věc? Koukněte lidi na tu první diskuzi, je o něco v popředí

znojmacka ( 24. března 2011 14:03 )

muchojka- jistá si nejsem, ale měla bych lepší pocit, když by to zmizelo v kanále, než když by měl přispět Heydrichův syn. A to ještě on by vlastně ani nepřispěl- jen by orodoval u EU. Pokud by z toho udělal muzeum hrůzy, aby se na jeho otce a činy nezapomnělo- ( v tom špatným slova smyslu), tak jsem pro, aby se na tom klidně podílel. Ovšem pochybuju, že by šel proti otci. A jinak- žebrákovi já ani korunu, většinou to maj na chlast a na okenu.

muchojka ( 24. března 2011 13:54 )

TO JA BYCH TAKY PRISPELA...ALE SI SI JISTA,ZE BY SE TY PENIZE DOSTALI TAM,KAM MAJI? VIS,JA UZ NEPRISPIVAM ANI NA CHARITY-A TO JSEM VZDY DELALA!-UZ SE BOJIM,KAM TO JDE....RADSI DAM ZEBRAKOVI DO KELIMKU-VIM,ZE JE TO PRE NEJ...

znojmacka ( 24. března 2011 13:50 )

tomik- muchojka je slušná diskutující už dlouhou dobu tady.. jen má teď spíš takovej praktickej názor.

znojmacka ( 24. března 2011 13:47 )

muchojka.. To radši tu ruinu.. a nebo když už, tak ať vyhlásí celorepublikovou sbírku, ráda přispěju. Starosta ať si pak sbalí sakypaky a jde bydlet za Heidrem.

Zobrazit celou diskusi