Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zámek si opravte sami, vzkazuje syn Heydricha

Autor: Richard Veselý, evakk - 
6. dubna 2011
05:00

Syn říšského protektora Reinharda Heydricha (†38) nepomůže s opravou zámku v Panenských Břežanech. Urazily ho prý pobouřené reakce české veřejnosti i médií na jeho nabídku… Zatímco starosta Břežan Libor Holík (67) se Heidera Heydricha (76) zastává, veřejnost a obyvatelé obce se rozdělili na dva protichůdné tábory.

Přímý potomek prominentního nacisty a »kata českého národa« se chtěl podílet na opravě českého zámku! Jenže okamžitě se zvedla vlna nevole. Proti byl mimo jiné i Svaz protifašistických bojovníků.

Ještě bouřlivější reakce se snad strhly v samotných Panenských Břežanech. Právě zde v letech 1941–1942 říšský protektor Heydrich se svou rodinou žil. „Ať ještě dají medaili Hitlerovi a Stalinovi,“ křičel včera rozčíleně jeden z obyvatel obce. Jméno ale, stejně jako mnoho dalších lidí v obci, uvést nechtěl…

Starosta obce Libor Holík vidí situaci zcela jinak. „Heider Heydrich nikdy neřekl, že sežene peníze a zařídí opravu zámku. Pouze nabídl pomoc, kdyby financování šlo přes Evropskou unii,“ řekl starosta. Ten by byl podle svých slov nejradši, kdyby se ze zámku stalo muzeum protinacistického odboje.

„Za to, kdo byl jeho otec, přece nemůže. Na základě mediálního ohlasu mi 25. března napsal e-mail, ve kterém je sice slušný, ale velice rozladěný,“ uvedl starosta Holík a dodává: „Hlavně mi vyčetl, že mi nedal žádné pověření k medializaci. Doslova to sice nepíše, ale zřejmě už se nechce v celé záležitosti angažovat.“

Zámek je už řadu let nepřístupný, je obehnaný vysokou zdí a ostnatým drátem.

Kdo byl Reinhard Heydrich

Prominentní nacista a spoluautor tzv. konečného řešení židovské otázky. V roce 1941 jmenován do funkce zastupujícího říšského protektora Protektorátu Čechy a Morava. Dne 27. května 1942 provedli Jan Kubiš a Jozef Gabčík, parašutisté z Británie, v pražských Kobylisích atentát, na jehož následky Heydrich později zemřel. Následovaly tvrdé represe, které vyvrcholily vyhlazením obcí Lidice a Ležáky.

Kdo je Heider Heydrich (76)

Syn Reinharda Heydricha. V době, kdy byl na jeho otce spáchán atentát, bydlel s rodiči v Panenských Břežanech. Nyní žije nedaleko německého Mnichova. Pracoval jako manažer a politik. Působil také jako předseda odbočky německé Křesťanskodemokratické unie (CDU). Letos 21. března navštívil zámek v této obci a nabídl pomoc s jeho opravou.

jogurt100 ( 15. dubna 2011 11:22 )

ono to bylo trochu jinak. Ten trend přišel z Ruska, Rusko nás osvobodilo, protože před tím nás Západ hodil přes palubu. Nebo to bylo jinak? Západ a i USA se na nás vykašlali a to bylo i v roce 68 a myslíte, že dnes US zajímáme?

jogurt100 ( 15. dubna 2011 11:16 )

je i základem křesťanství. Je nutno odpustit, ale nezapomínat, to se však zde neděje a nebo to ve své surovosti neumíme. Především mezi nejvíce poškozenými byli Čeští Židé, ale nějak je zde neslyším. Možná, že právě někoho zde naříkajících byl dědeček v RB. Heidrichův syn není vinen, vy také všichni nemůžete říct, že vaši rodiče byli bez chyb. Nacistická teorie byla zrůdnost. Jinak šofér, který přejel toho kluka nebyl vinan a také se mu nic nestalo. Chtěl bych vidět jak by to bylo za komunistů a třeba i dnes.

mr.remy ( 15. dubna 2011 10:51 )

Není ale "poprava s celou svou rodinou" fašounskej vynález??? Navíc z téhle doby a od Heydricha st.? Osobně si myslím, že je skoro zázrak, že Heydrich ml. válku přežil. Ze špatného stromu dobré ovoce nikdy nevyroste a speciálně u téhle rodiny bych žádné pokrokové názory, že dítě za svého otce nemůže, nijak nerozvíjel. Aby byl svět alespoň maličko spravedlivej, měli jet v tom autě s Heydrichem komplet všichni celá rodina.

znojmacka ( 8. dubna 2011 07:20 )

arcaben- všeznalka bez kompromisu, jo? Tam se nestavím já, ale podsouváš mě to ty. Řeč je o Heydrichovi a ty meleš o Stalinovi. Nevadí mi, když je podle tebe se mnou debata o ničem, však já si s tebou "povídat " nemusím. Tobě přeju nápodobně hezkej zbytek dne a vydařenej víkend navrch.

bazaro ( 7. dubna 2011 21:30 )

souhlasím

Zobrazit celou diskusi