Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Z rakve Heydrichova syna jsou popelníky

Autor: František Prachař, Kbali - 
17. dubna 2011
09:23

Kdyby počátkem dubna věděl badatel Jaroslav Čvančara (63), co všechno se
semele kolem toho, že do Česka pozval jistého Heidera Heydricha (76), možná by si všechno rozmyslel. Jenomže dostat přímo do Panenských Břežan, do míst, kde zastupující říšský protektor a generál SS Heydrich za války s rodinou žil, jeho syna a očitého svědka tehdejších událostí, bylo víc než lákavé.

Tak byl položen základ k aféře, která hýbe mnoha lidmi dosud. Heider Heydrich prý totiž před svědky a zejména před starostou Panenských Břežan Liborem Holíkem (65, nezávislý, na kand. VV) prohlásil, že je ochoten přispět penězi na opravu zdejšího zdevastovaného zámku. Jako desetiletý kluk, kolem něhož se tam tehdy hemžilo služebnictvo a před kterým otročící vězni smekali čapky, si ho logicky pamatuje úplně jinak.

Historie nezabije

Údajná nabídka peněz spustila bouři protestů. Slova syna »kata českého lidu«, který se krvavým terorem vepsal do našich dějin tak, že jeho jméno bude ještě dlouhá desetiletí symbolem vraždění, vyvolala většinou odpor. Málokdo si uvědomil, že i v tomto případě děti za své rodiče nemohou…

„On ten zámek opravdu je v hrozném stavu,“ říká starosta Panenských Břežan Libor Holík. „Já ho při návštěvě Heydrichova syna viděl poprvé zevnitř a stačilo mi to. Stropy jsou popadané, zdi rozbité, i pár děr jsem napočítal.“

Do listopadu 1989 v něm sídlil déle než čtyřicet let Výzkumný ústav kovů, pak ho kdosi získal snad v restituci a následně prodal. Teď je v něm akciová společnost s údajně zahraničním vlastníkem, za něhož hovoří spolumajitel zámku Ondřej Čemus (27). A ten dovnitř nikoho nepouští. Vrata jsou zavřená a zakrytá plachtovinou, aby dovnitř opravdu nebylo vidět, a co se tam děje, neví nikdo. „Do parku ani do zámku nemůžete,“ odmítl Čemus žádost Blesku. "Nepřejeme si žádné fotografie."

Tahanice jen o zámky?

Jaroslav Čvančara se zabývá okupací, odbojem i heydrichiádou. „Pozval jsem pana Heidera Heydricha kvůli konzultacím o historii. Starosta Holík šel do zámku s námi, ovšem souhlasil, že bude respektovat přání pana Heidera aby jeho návštěva byla chápána jako soukromá a nic o ní nebylo předáno tisku,“ řekl.

A pak překvapil: „Jsem přesvědčen, že starosta pobyt mého hosta zneužil pro svoje politické cíle. “ Oč jde? Podle badatele se jedná o svérázný boj o dva zdejší zámečky. V jednom, zvaném horní, je Domov seniorů. Ve druhém, dolním, žil za války Heydrich s rodinou. Senioři mají být přemístěni jinam a na jejich místě bude Památník národního odboje za II. světové války. „Starosta se chce ukázat jako zastánce bezmocných stařečků, které chtějí vyhnat.

Chce dosáhnout toho, aby památník byl v dolním zámku. Ten je ale třeba koupit od soukromého vlastníka a zrekonstruovat. A tak pustil fámu o tom, že Heydrichův syn – jako by v rámci pokání – zámeček opraví. A to je rána pod pás, protože on nic neslíbil.“

Starosta: Já nic!

Starosta Holík tvrdí, že všechno je jinak. „Já pro svoji debatu s panem Heydrichem tlumočníka nepotřeboval, mluvili jsme spolu anglicky. Naprosto přesně vím, že řekl: rád bych pomohl, ale nevím jak.“

Podle starostových slov dodal, že by to mohla být administrativní pomoc, třeba při žádosti o evropský dotační titul. „Nebydlím tak daleko, abych nemohl přijet,“ slyšel od něj starosta. Zároveň odmítá, že by měl známého v jisté rozhlasové stanici a že ho o cestě a záměrech Heidera Heydricha obratem informoval, čímž měl odstartovat celou kauzu.

„To je hloupost,“ tvrdí. Jen tak mimochodem dodává, že právě badatel Čvančara má osobní želízko v ohni. „Je v komisi kraje, která zřízení expozice o odboji v horním zámku připravuje. Podle mého má osobní zájem, aby senioři i nějaká jednání o dolním zámku, kde Heydrich žil a kde by tedy připomínka odboje byla logická, vypadli ze hry.“

A k tomu ta rakev!

Než Ondřej Čemus pustil Jaroslava Čvančaru s Heiderem Heydrichem a dalšími asi deseti lidmi do svého zámku, museli víc než půl hodiny čekat. Jako by v areálu skutečně měli co skrývat. Když se dostali dovnitř, Heydrich ožil. „Chodil po prvním patře a říkal – tady byla jídelna, tady jsme spali, tady měl otec pracovnu,“ vzpomíná badatel Čvančara. A pak… „V parku, nedaleko od zdi ukázal rukou a řekl – tady pochovali mého bratra Klause.“ Ve svých necelých devíti letech, v říjnu 1943, vběhl Klaus pod kola náklaďáku s fotbalisty místního FK Čechie.

Okupační gestapo (Geheime Staatspolizei – Tajná státní policie) i protektorátní česká policie jeho smrt celé týdny vyšetřovaly, ale nikoho neobvinily. Badatelé dlouho předpokládali, že rakev s ostatky odvezla Heydrichova žena do Německa, ale ve skutečnosti vše zůstalo v zámeckém parku.

Jak to bylo a bude?

„Podle zcela nových a proto neúplných zpráv rakev kdosi vyhrabal v letech 1947 – 48. Snad si myslel, že tam najde Heydrichův poklad,“ soudí historik Čvančara. Anonymní vojenský zdroj (Výzkumný ústav kovů v zámku v Panenských Břežanech zpracovával hlavně armádní zakázky) Nedělnímu Blesku potvrdil, že jakési – snad lidské – kosti ležely podle některých zpráv v neudržovaném podrostu ještě v roce 1952.

„Tehdy tam, na místě možného hrobu Klause Heydricha, našli i cínovou rakev. Dělníci z výzkumného ústavu ji roztavili a dělali z ní upomínkové předměty včetně popelníků,“ dodal zdroj.

Nyní se ke vzniku fám, spojených s návštěvou Heydrichova syna v Česku, nikdo nehlásí. Bez ohledu na její význam pro historiky a nová fakta ukázala ještě něco – smutný osud některých stránek českých dějin. Nikoho nezajímá hroutící se zámek, kde žil masový vrah českých lidí.

Památník odboje chtějí zřídit v budově, ze které bude nutné fakticky vysídlit tři desítky starých lidí a kolem které Heydrich pouze projížděl. K dovršení všeho mezi klienty právě nyní řádí epidemie svrabu a podle ředitele domova Pavla Černého je tam vstup zakázán.

Stařenky a stařečkové tak do svých dalších osudů opravdu mluvit nebudou. Ale to je jen jedna strana problému, který v Panenských Břežanech vznikl a na který se zapomínat nesmí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

abstergo ( 18. dubna 2011 12:20 )

Jojo, čoboláci trpěj kolektivní ztrátou paměti, ať už se jedná o Němce nebo bolševiky, kterým vždycky lezli do zadele.

moncicacka ( 18. dubna 2011 12:18 )

Židé takto dopadli i díky Slovákům, kteří se iniciativně paktovali s Hitlerem. Tiso Němcům platil za každého deportovaného slovenského Žida, to jste se ve škole neučili? Mimochodem, slovo "Žid" se píše s velkým písmenem na začátku i ve slovenčině.

moncicacka ( 18. dubna 2011 12:14 )

A ty nám vysvětli, proč se Slováci iniciativně paktovali s Hitlerem a Tiso Němcům platil za každého deportovaného slovenského Žida. Slovo "Žid" se píše s velkým písmenem na začátku i ve slovenčině.

moncicacka ( 18. dubna 2011 12:12 )

Tvůj nick by měl správně znít "starybolsevickypes"

zlatovlaska ( 18. dubna 2011 08:23 )

hnusne podsuvanie kvazi senzacie. mohol dopadnut aj horsie, napr. ako 6 mil. zidov, ako mydlo alebo kozeny produkt...autor senzaciechtiveho clanku sa mal zamysliet, preco si ho matka nepreviezla do nemecka

Zobrazit celou diskusi