Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Obchody nabízí nacisty: Hitler došel!

Každý si může koupit svého nacistu.
Každý si může koupit svého nacistu.  (Autor: 4-leaftoys.com)
Autor: ČTK, oj - 
28. září 2010
17:20

V několika českých obchodech pro modeláře prodávají figurky nacistických pohlavárů Hitlera, Himmlera či Heydricha. Nejvíc na dračku jde prý Hitler. Majitelé obchodů se brání. Údajně nejde o propagaci nacismu. Figurky jsou prý součástí válečné kolekce významných postav z druhé světové války.

"Konkrétně ta asi nejpeprnější postava pro zdejší zeměpisnou šíři - Heydrich - tak toho asi opravdu vyřadíme. Toho přišly asi tři kusy na závaznou objednávku a vidím, že ta zpětná reakce není úplně pozitivní," řekl Radiožurnálu spolumajitel obchodu na pražské Ruzyni Matěj Pecka.

Prodej nacistů není trestný čin

Adolf Hitler byl prý hned vyprodaný Adolf Hitler byl prý hned vyprodaný | 4-leaftoys.com

Prodej figurek neodporuje českým zákonům - trestný čin by to byl tehdy, kdyby figurky byly prodávány s úmyslem propagovat nebo podporovat nacismus. Od toho se ale Pecka distancuje.

Tajemník Federace židovských obcí v České republice Tomáš Kraus nevidí řešení v zákazu prodeje, ale spíše v důrazu na vzdělání v této oblasti. "Záleží na tom, jak je to prezentováno. Pokud je to představeno v historických souvislostech a není to zneužito k nějakému heroizování těchto postav, nelze k tomu nic namítnout. Když bude mladý člověk náležitě vzdělán v historii druhé světové války a bude vědět, co tito lidé představují, je riziko zneužití menší," řekl Kraus.

A co si myslíte vy? Je v pořádku prodávat nacistické figurky? Řekněte nám to v diskuzi!

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

radoch02 ( 24. března 2011 19:49 )

Pokud se to prodává ke zdokonalení nějakého válečného modelu,tak proč ne? Viděl jsem spostu válečných modelů s německými vojáky, a tito by tam určitě taky měli své místo.

djaba ( 5. října 2010 22:10 )

Přitomnost neonacistů a jiných extrémistů nám vadí a potíráme je.Nikomu ale nevadí oslavné filmy a dokumenty na Hitlera , Stalina a jiných na ČT 1 a ČT 2 .Teď se tu prodávají figurky největších ostud lidstva a není to protizákonné. Je to urážka všech umučených a padlých za 2. sv. války .

egal ( 29. září 2010 10:32 )

http://www.4-leaftoys.com/4_leaf_toys_002.htm

egal ( 29. září 2010 09:58 )

http://www.militariasouvenir.com/hitler-model.htm

evolucius ( 29. září 2010 09:50 )

To si koupí leda trouba,kterýmu to bude stát na stole se zvednutou rukou,a snadno se pozná že je to vůl,který si hraje s panáčky,a myslí jaký je ilegální čtverák...

Zobrazit celou diskusi