Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

V parlamentu se rýsuje přímá volba prezidenta

Přímá volba je častým tématem v parlamentu. Nyní už je ale v jednání viditelný posun kupředu.
Přímá volba je častým tématem v parlamentu. Nyní už je ale v jednání viditelný posun kupředu.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: evak, ČTK - 
17. února 2011
19:35

Bude si moci občan České republiky zvolit svého prezidenta? O tom nyní jednají koalice a opozice. Jejich návrh už se pomalu rýsuje. Řeší se i průběh voleb a pravomoce prezidenta. Právnící se však tváří na změnu ústavy skepticky.

Koaliční strany a ČSSD se ve čtvrtek shodly na tom, že po případném zavedení přímé volby by prezident neměl být odvolatelný plebiscitem nebo jinou formou lidového hlasování. Zvažují ale, že by hlava státu byla odpovědná za porušení ústavy či závažnou trestnou činnost. Po dnešní schůzce, na níž se straničtí experti zabývali otázkami souvisejícími s přímou volbou prezidenta, to novinářům řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

"Jednání bylo velmi věcné. Jasně se nám podařilo stanovit okruhy otázek, na které bude třeba v následujících jednáních nalézt odpověď," podotkl Pospíšil. Podle Stanislava Polčáka z TOP 09 se dnes ústupkem ČSSD od požadavku, že by mohl lid odvolat prezidenta, posunulo jednání do reálnějších sfér.

Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc vysvětlil, že nejpravděpodobnější variantou, o níž nyní politici v souvislosti s odvoláním hlavy státu diskutují, je možnost "impeachmentu". Pokud by z ústavou daných důvodů obě komory parlamentu chtěly vědět, zda prezident porušil ústavní pořádek, rozhodoval by o tom Ústavní soud. "Je to věc, která není dohodnuta, je to věc, o které jednáme," uvedl Tejc.

Jak bude přímá volba probíhat?

Nezbytné je také určit už v základním návrhu, jak budé přímá volba probíhat. Vláda a nejsilnější opoziční strana nyní uvažují o dvou modelech voleb. Podle jedné z variant by prezident byl volen ve dvou kolech, podobně jako při volbách do Senátu.
Druhá, nově na schůzce nabídnutá zástupkyněmi Věcí veřejných, je, že by lidé šli k volbám jen jednou. Hodnotili by kandidáty na prezidenta tak, že by kromě preferovaného politika seřadili podle oblíbenosti sestupně i další kandidáty.

Při sčítání by se určilo pořadí kandidátů podle prvních hlasů na lístcích. Pokud by nikdo nezískal nadpoloviční počet hlasů, ten který dostal nejméně, by vypadl a hlasy pro něj by byly rozděleny zbývajícím uchazečům podle druhých hlasů na nich. Tak by se hlasy přepočítávaly do okamžiku, než by některý z kandidátů získal více než 50 procent hlasů. Podobný model se používá v parlamentních volbách v Austrálii nebo při volbě prezidenta v Irsku.

Vyjednavačka VV Karolína Peake zdůraznila, že strana s novým návrhem přišla ve snaze na způsobu volby se dohodnout. "Model je - myslím si - určitou kombinací jednokolového způsobu volby, který je preferencí ODS, i dvoukolového," řekla.

Podle politologa Tomáše Lebedy je výhodou irského systému, že žádný hlas nepropadne. "Alternativní hlasování má výhodu v tom, že volič ví, že jeho volba není zbytečná," řekl. Nevýhodou je podle něj složitost pochopení procedury sčítání a také to, že je tato metoda málo používaná. V době počítačů by podle něj nicméně neznamenala zátěž pro organizátory hlasování. Dvoukolový systém používají tři čtvrtiny zemí, jako takový tak podle politologa "nikoho neurazí". "Oba jsou dobré," myslí si o návrzích Lebeda.

Změní se pravomoc prezidenta

"Byl silný hlas, který říkal, že bychom spíše neměli měnit pravomoci prezidenta. Kolegové z ČSSD mají trochu jiný názor," podotkl ministr spravedlnosti. Pokud se pravomoci změní, bude se to týkat jmenování a výběru členů bankovní rady České národní banky, udělování milostí či jmenování funkcionářů Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu.

Podrobné analýzy toho, jak by přímá volba prezidenta mohla vypadat, mají nyní zpracovat Legislativní rada vlády i další právní experti. Na dnešní schůzce byl přítomen například děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Aleš Gerloch. Další kolo stranického jednání o přímé volbě je na programu 2. března.

Straničtí odborníci se chtějí bavit i o možné odpovědnosti hlavy státu za porušení ústavy či případné odpovědnosti prezidenta za spáchání závažné trestné činnosti. Podle ČSSD by měl mít prezident imunitu obdobnou členům zákonodárných sborů v zemi.

Stihne se změna do konce prezidentského období?

Návrh na přímou volbu hlavy státu by měl být přijat do konce roku 2012, v dalším roce totiž bude třeba zvolit budoucího prezidenta. Se změnou jeho pravomocí navrhovaná novela ústavního zákona zatím nepočítá. Právníci se k tomu ale tváří velice skepticky. Změna ústavy není záležitostí pár měsíců, ale několika let.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi