Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Havel: Vláda musí reformovat a přijmout euro je moudré!

Václav Havel v Otázkách Václava Moravce vyjádřil podporu reformním snahám současné vlády.
 (Autor: Tomáš Vrbenský)
Autor: ČTK, Kjaj - 
2. ledna 2011
14:42

Bývalý prezident Václav Havel (74) si přeje, aby vláda opravdu reformovala dle svého plánu. Avšak je dosti skeptický, že by někdo konečně po 21 letech přešel od slov k činům. Sliby, chyby, říká se. Loňské volby prý ukázaly vůli voličů po nových tvářích. Havel nesdílí Klausův negativní názor na EU, euro by mělo Česko přijmout.

Václav Havel byl hostem Otázek Václava Moravce. I on hodnotil práci současné vlády a její reformní snahy. "Já bych byl velmi rád, kdy by tou vládou reforem byla, přeji si to, přeji to jim, přeji to spoluobčanům. Ale mé nadšení je lehce brzděno vzpomínkou na to, že to říkají jedenadvacet let všechny vlády a všichni ministři," řekl.

Minulý "supervolební" rok ukázal, že lidé mají chuť na změnu. Do Parlamentu se dostaly nové tváře a nové strany. I když jsou, nalijme si čistého vína, některé tyto tváře spíše recyklované jako v případě ministra financí Kalouska (TOP 09).

Nemůžeme si pořád půjčovat, snad se poučíme

V debatě o aktuální situaci EU Havel podotkl, že Evropa zažila již mnoho krizí, a pokud je vzala jako varování či výzvu, obrátily se v její prospěch. "Já mám ten dojem, že ta dnešní krize, nebo doznívající krize, by měla být vnímána opět nikoli jako výzva k jakýmsi odstředivým tendencím, ale naopak jako výzva k jakési smysluplnější spolupráci," řekl. Domnívá se též, že pokud společnost přijme současnou krizi jako výzvu k tomu nepůjčovat si "všude a na všechno", může se situace obrátit v obecný prospěch.

Lisabon nikomu neublížil, euro je správná volba

Havel také nepokládá za moudré, že se Česko zdráhá přijmout euro. "Neustále přepočítávat jedny peníze na druhé, to stojí miliardy," posteskl si. Řekl také, že po roce fungování takzvané lisabonské smlouvy reformující některé instituce EU, se ukázalo, že tato smlouva nebyla žádnou katastrofou ani útokem na národní suverenitu.

Přál by si také, aby do zhruba deseti let mělo Česko novou ústavu, která by odstranila chyby a nedostatky té současné. Zdůraznil, že základní zákon státu by měl být hlavně srozumitelný. Přál by si také, aby v ní byla přímo uvedena listina základních práv a svobod, která je podle jeho slov nyní pouhým "přílepkem" ústavy. Stejně tak podpořil snahu o zavedení přímé volby hlavy státu.

jozzinek ( 5. března 2011 14:17 )

... se najednou po 20-ti letech probudil a souhlasí s reformami. Neprobudil jej snad svým výrokem prezident Klaus? Jak nám EU pomáhá... je vidět z našeho rozvojového hospodářství. Špatný start, a cíl je v nedohlednu. Kdo stál na tom špatném začátku? No přeci náš rétor Havel. Při jeho projevech, by mu měli uvázat ruce, aby někomu neublížil. Zisky z naší práce, mají proto pod palcem zahraniční vlastníci. Stali jsme se národem montérů dílů v cizích firmách. Kdepak jsou ty zlaté české ručičky... vy makat nebudete? A bude ještě hůř. Ani Euro nám nepomůže. O čem ten snílek filozof a nevímco ještě... pořád sní? Vždyť nejsme ani schopni splnit podmínky pro přijetí Eura. Měl by tým náramkem od Dalajlámu opásat celou republiku, aby nám to přineslo bohatství a štěstí, jako jemu. Pak bychom mohli i my bezstarostně a nezávazně plkat a poučovat.

jakub-moravec ( 10. ledna 2011 07:18 )

Pane Avidix,kde jste byl? Já volám po revoluci už hodně dlouho,ale jak vidím,NEJSOU LIDI. Jeden mi napsal,když seš tak chytrej,tak vezmi vidle a jdi.Já mám na tu revoluci připravenou velikou sekeru,ale vidle jsou také dobré a pomohli Husitům.Jaká výhoda že na revoluci nepotřebujeme povolení ale potřebujeme vyplnit celý Václavák,tak mi s tím pomozte.Několikrát jsem tu napsal adresu mé petice,tak si ji najděte a pak napište co vy na to.Adresa se tady myslím dát nesmí,ale když to napíši tak,že za moje jméno dole se připíše zavináč a seznam.cz,tak by to mělo projít.Ale nevím koho dáme na hrad vládnout,ty co známe žádnému nevěřím,šel by tam sám,aspoň dočasně než popravíme všechny vlastizrádce a těch bude strašně moc,uvidíte jak pak budeme mít ráj na zemi,bez korupce,zlodějů a tunelářů i bez komoušů.Já sice nemám nijak moc velké vzdělání,ale toho šaška Havla předčím a na rozdíl od něho mluvím perfekt anglicky.

jiriforman ( 8. ledna 2011 21:16 )

Jenže, pane Moravče, aby mohl kat nasadit prezidentu Havlovi oprátku, tak bysme měli udělat rychle novou revoluci, a rozhodně ne Sametovou. Nečekat dalších dvacet let s rukama v klíně nebo jinak prezident Havel zhebne a oprátky se nedočká.

zlymikes ( 8. ledna 2011 16:19 )

sousedka byla v 89 za nějakou pitomost ve Všehrdech,kde byl současně i tento pán.A pořád říká - Vím dost,ale proč nepromluví ti,co s ním byli na bloku?Co museli dostat,že mlčí?Peníze,strach,kulku?

verasum ( 8. ledna 2011 15:37 )

Užívej si Dáši a miliony,a dej už pokoj! Jen kdyby některá TV pustila Tvoje proslovy na náměstních v r.1989, co jsi napovídal a jaká potom byla opravdová situace.Na fu nkce jsi dosadil svoje neschopné kamarádičky z mokré čtvrti, pomohl rozbít republiku, jen aby Tě mohli znovu zvolit,kritizoval jsi SANOPS a sám jsi se nechal léčit v Rakousku, tak co nám budeš kázat. Já osobně tě považuju za lháře, kterému šlo vždy jen o osbní prospěch ,moc a prachy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa