Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Klausův projev: Lékaři jsou vyděrači! Opustíte-li zemi, zahynete!

Prezident Václav Klaus při svém novoročním projevu
Prezident Václav Klaus při svém novoročním projevu  (Autor: Ladislav Křivan)
Autor: Aleš Půček - 
1. ledna 2011
13:52

Tak jako už obvykle na Nový rok vystoupil český prezident Václav Klaus se svým projevem k občanům České republiky. Zkritizoval předchozí vlády, vyzval k podpoře reformám a ... pořádně se opřel do českých lékařů. Politolog Michael Bradík pro Blesk.cz označil některé pasáže Klausova projevu za jednostranné a zbytečně konfliktní.

Minulý rok si ve svém novoročním projevu Václav Klaus přál silnou vládu, která bude schopna rychle uskutečnit reformy. A ze začátku se zdálo, že se mu po květnových volbách přání splnilo.

Pravicová koalice získala pohodlnou většinu. Jenomže v prosinci vypukla skandální aféra na Ministerstvu životního prostředí a uklidnit situaci musel sám Klaus. I k těmto věcem se Václav Klaus vyjádřil ve svém tradičním novoročním projevu k národu.

Předchozí vlády vládly špatně

Václav Klaus ve svém projevu zkritizoval předchozí vlády. Podle něho se v dobrých časech plýtvalo a Česká republika tak nebyla na krizi připravena, tak jak být mohla.

"Žili jsme na dluh, který nikdo nesplácel. Předchozí vlády lehkomyslně rozdávaly cizí veřejné peníze," zkritizoval Klaus skutečnost, že od roku 2000, kdy státní dluh tvořil 13 procent hrubého domácího produktu stouplo zatížení na předpokládaných 40 procent v roce příštím.

Lékaři, nevydírejte

Pořádně se Václav Klaus opřel do českých lékařů, kteří vyhrožují opuštěním republiky. Klaus je sice přímo nejmenoval, ale uvedl, že by občané měli "držet při sobě. Byly doby, kdy snad mělo jistý smysl odcházet "za lepším" do ciziny, ale dnes tomu tak určitě není," uvedl Klaus.

Výzvy, aby se v některých profesích organizovaně, kolektivně a hromadně odcházelo do ciziny, pak označil za nepřijatelné vydírání. Zmínil přitom varovná slova básníka Viktora Dyka o opouštění vlasti: Opustíš-li mne nezahynu, opustíš-li mne zahyneš.

Podpořil Nečasovu vládu

Zcela očekávaně podpořil Václav Klaus vládu Petra Nečase. "V první den nového roku chci podpořit současnou vládu, která se ze své předvánoční krize – doufejme – poučila. Potřebujeme vládu stabilní a funkční," prohlásil Klaus.

Vláda prý musí držet pohromadě a provést reformy odvážně, rychle a racionálně. K podpoře reformních kroků pak vyzval Klaus i opozici a občany.

Klausův projev byl konfliktní

617707:gallery:true:true

Politolog Michael Bradík pro Blesk.cz některé pasáže prezidentova projevu zkritizoval. "Klaus v projevu sice apeloval na pevné a solidární vztahy ve společnosti, vůbec se však nezmínil například o tom, že stěžejním úkolem vlády na příští rok nesmí být jen utahování opasků, ale skutečně důsledný boj proti korupci a zneužívání veřejných zakázek," uvedl Bradík.

Za jednostranné považuje politolog i Klausovy výroky směřované k lékařům. "Kritika lékařů z Klausových úst byla jednostranná a zbytečně konfliktní." Apel na vlastenectví a občanskou solidaritu je podle Bradíka sice oprávněný, ale současný exodus lékařů je prý především důsledkem krizového a dlouhodobě neřešeného stavu ve zdravotnictví.

Vláda: Státnický projev, opozice: nekritický postoj k vládě

Na Novoroční projev už reagovali i politici. A jejich pohledy se liší. Strany vládní koalice projev chválí. Představitelé většiny stran vládní koalice chválí. Letošní prezidentův projev byl podle ministra financí Kalouska "hodný potlesku vstoje". "Byl to státnický projev, který byl povzbuzující a snažil se společnost mimořádně stmelit," uvedl Kalousek

Úřadující předseda ČSSD Sobotka naopak projev kritizuje a při svém hodnocení se navezl i do premiéra Nečase. Podle šéfa hlavní opoziční strany pomalu končí éra, v níž se Václav Klaus po svém odchodu z ODS snažil působit více nadstranicky.

Sobotka dokonce prohlásil, že Klaus tak reaguje na to, že vláda nemá věrohodného a silného premiéra a prezident tak fakticky zčásti přebírá jeho roli.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

scispa ( 7. ledna 2011 19:49 )

Jo, to bohužel musím. Můj manžel je obyč prodavač, tak by nás všechny neuživil

Uživatel_5686330 ( 7. ledna 2011 18:47 )

a možná i do práce, ne? Ona princezna jen tam.

scispa ( 7. ledna 2011 17:59 )

Já taky chodím k holiči, na kosmetiku a dokonce i na aerobic. To je špatně?

Uživatel_5686330 ( 7. ledna 2011 16:09 )

omlouvám se. NEVI děla

Uživatel_5686330 ( 7. ledna 2011 16:08 )

říkam manželovi, když se mu nechce do práce. Mohls mít na klíně sestřičku. Jezdí kamionem. věčně není doma, nejí, nespí a když se zadaří, tak má 30 na výplatu. Znám jednu co si ulovila doktora. maji novou vilu, 3 auta, posluhovačku. Chodi k holičovi, na kosmetiku a na erobic. Kdyby ten její skončil v ordinaci, tak druhý den nastoupí někde jinde. Když příjde o práci normální člověk, má problém. Chudého doktora jsem ještě nevyděla. je to elita a s vydíráním si vzpomněli v nejlepší době. A kde je vaše poslání???????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa