Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klausův dárek komunistické prokurátorce Polednové, udělil jí milost

Autor: Jiří Čada, ap - 
21. prosince 2010
16:23

Během své kariéry komunistické prokurátorky se podílela na stovkách nespravedlivých soudních procesů. Za svůj podíl na justiční vraždě Milady Horákové se ocitla ve vězení. Ne na dlouho, Prezident Václav Klaus v úterý udělil Ludmile-Brožové Polednové milost. Pro Brožovou Polednou již z Plně vyrazili její příbuzní.

Prezident Václav Klaus v úterý udělil deset milostí. Jednou z omilostněných je i někdejší komunistická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová, která byla odsouzena na šest let za účast na justiční vraždě Milady Horákové. Prezidenta k udělení většiny milostí vedly humanitární důvody. O udělení milostí informoval mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

Věznice už obdržela příkaz k propuštění

Příkaz k propuštění bývalé dělnické prokurátorky Ludmily Brožové – Polednové (88) obdržela už i věznice ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Zde si Brožová - Polednová si  svůj šestiletý trest odpykávala.

„V patnáct hodin čtyřicet pět minut jsme obdrželi ve věznici dva dokumenty.Příkaz k propuštění paní Brožové - Polednové od okresního soudu a rozhodnutí prezidenta republiky o prominutí jejího trestu,“ informovala Blesk v úterý odpoledne mluvčí světelské věznice Eva Hodná.

Věznice mohla mít problém

Ve stejném okamžiku již sociální pracovnice věznice sháněla příbuzné uvězněné seniorky. „V současné době vystavujeme na správním oddělení paní Brožové propouštěcí dokumenty. Musí ještě absolvovat zdravotní prohlídku,“ přiblížila Blesku celý propouštěcí proces tisková mluvčí.

Ten podle jejích slov může trvat až dvě hodiny. Polednová si ve světelské věznici odseděla rok a devět měsíců. Pokud by věznice nesehnala někoho z příbuzných nebo advokáta propuštěné staré ženy, nastal by problém.

Večeři jí ještě dáme

„My tady už propuštěnou nesmíme dál držet, samozřejmě, že vzhledem k věku propuštěné ji nemůžeme vystrčit před bránu, ale přespat už tu nemůže,“ zdůraznila Eva Hodná. Blesku se podařilo spojit s advokátem Polednové Vladimírem Kovářem. Ten ale ještě ve čtyři odpoledne o propuštění své mandantky nic nevěděl.

Podle informací Blesku, ale již před sedmnáctou hodinou vyrazili z Plzně příbuzní bývalé komunistické prokurátorky. "Vyzvednout by si ji mohli kolem 22 hodiny, uvedla tisková mluvčí věznice. Ta také potvrdila, že paní Brožová-Polednová ještě dostane ve věznici večeři

Kromě justiční vraždy Milady Horákové se Polednová podílela na mnoha dalších zinscenovaných procesech. Mimo jiné navrhovala v jiném procesu trest smrti i pro těhotnou ženu.

 

zita.k ( 7. ledna 2011 21:05 )

Benešovi dekrety by se měly dodržovat a už vúbec by se neměla vyvíjet snaha,zrušit je,jek už se to chtělo několikrát udělat.zrušit je,by se rovnalo vraždě.Co se týká trestu smrti,měl u nás zůstat.O klik vlastizrádců a všelijakých podvodníků a vrahů by bylo teď méně.Jenže to by u nás musel být pořádný trestní systém a ne skorumpovaní soudci a advokáti,Každý přece potřebuje hrabat pro sebe.Co záleží na lidské spravednosti? zita.k

zita.k ( 7. ledna 2011 20:53 )

Proces s Miladou Horákovou jsem viděla několikrát v krátké ukázce v televizi.Asi by se měl ukázat celý proces,aby si člověk mohl udělat celkový pohled na věc.To asi ani dnešní režim nedovolí.Měla by se lidem ukázat celá pravda.Lidé si to zaslouží.Paní Brožová Polednová si jistě zasloží trest,ale dnes už to nemá podle mne váhu.je sice pravda.že i nacisté potrestali viníky i v pozdějším věku,ale kolik jich zůstalo nepotrestáno?Když se vezne v úvahu dva ticíce let,co se píše náš letopočet,kolik křivd na lidech se stalo a nebylo nikdy potrestáno?ano mělo by se trestat,ale když trestat,tak všechno a všechny.Dnešní vláda bojuje s korupcí.Uvědomuje si vůbec někdo,kolik lidí v našem státě podvádí,podplácí?Myslím,že se tohle nikdy nikomu nepodaří,protože je skorumpovaný celý stat a skoro všichni lidé v něm. zita.k

jakub-moravec ( 7. ledna 2011 09:28 )

President Beneš v květnu 1947 uvedl ve svém odkazu týkající se dekretů pro Československou republiku a varovným způsobem nám naznačil před možnými pozdějšími neshodami i toto: "......nezapomeňte, že mé dekrety se týkají i potrestání vlastizrádců a že mají trvalou platnost a potrestejte všechny vlastizrádce, ať je kdokoliv a v kterékoliv době." Nikoho netrestáme, pak se také ničemu nemůžeme divit, když nám vládnou zločinci a vlastizrádci.

jakub-moravec ( 26. prosince 2010 07:53 )

že propustil na svobodu tu komunistickou zrůdu. Zasluhuje trest smrti,navic se k činu nepřiznává a jak víme,v Norimberku zločinci kteří se k vině nepřiznali dostali trest smrti,jedinný kdo se k vině přiznal byl Spier a proto dostal jen 20 let. Polednové navíc napařit náhradu škody kterou způsobila i za to že ještě 60 let po vraždě Horákové si pokojně žila na státní útraty,sama to určitě nebude moci splatit,tak se to přenese na její rodinu,vnuky a podobně,že bude nakonec proklínat že je na svobodě, když bude muset vidět jak to jeji vnuci budou snášet jakou to měli babičku. Také bychom si mohli za takovýchto okolností v této době propuštění Polednové, vyžádat ten přímý televizní přenos z toho procesu z 50-tého roku. Já to už jednou viděl krátce po 89 roku a nyní by to bylo důležité abychom to mohli vidět ještě jednou,možná tam tu polednovou i uvidíme. A co ti ostatní? Žije ještě někdo z té bandy? Kdo to ví mohl by nám zde vypsat všechny jména kdo je ještě naživu? Děkuji.

morgur ( 23. prosince 2010 09:18 )

K tomuto sa dá dodať iba pár vecí, sme v 21 storočí plného nových a bezchybných technológii, žijeme v dobe kedy Vás satelit priblíži presne na milimeter a dokáže Vás identifikovať, sme v dobe keď si človek zapne televíziu a počuje o čo všetko sa snaží OSN a štatisticky počítajú obeťe na strednom východe. Áno, ''vítejme v ''humanistickom svete '' plného súcitu a lásky. Vítejme v storočí kedy svätá cirkev na čele zo všetkými priznáva pedofíliu vo svojich radoch a odmieta inkvizíciu, ( však sa nikdy nestala, nemali by sme otom písať), sme v dobe kedy sa snažia povedať že umelé oplodnenie je proti ''BOHU'', áno tomu bohu. Sme v dobe kedy city a urýchlené a zbytočné reakcie ľudí vedú našu spoločnosť do spleti klamstiev, rôznych foriem deviacií a my sa tvárime že je všetko v poriadku. Sme v dobe kedy p.Klaus ( nič proti nemám ) , po neskutočných rokoch trápenia pod červeným mrakom a nespočetne mŕtvych ľudí, po 20-tich rokoch udelí ''milosť'' skaze tehdajšieho systému. Existujeme v normálnej spoločnosti ? Ona tiež udelila milosť Milade Horákovej, milosť ktorá v tej dobe a v tej spoločnosti znamenala slobodu a pokoj. Tento druh milosti mal byť splnený aj p. Ludmile - Brožovej Polednovej, keď podľa jej slov nežijeme v správnej spoločnosti a dobe. Pani Polednová, keď sa Vám to tu tak nepáči, tak prosím, odídte. Málo ľudí vie pochopiť jednu vec, že milosť a spravodlivosť su dve rozdielne veci. Podľa mňa si milosť nezaslúži človek , ktorý nečinil spravodlivo. Podľa mňa si v tejto ''humanistickej spoločnosti'' málo ľudí vie povedať, STOP, toto trpieť nebudeme. Je mi ľúto tejto ''humanistickej'' spoločnosti. Na nesprávnych úrovniach sa morálne a humánne chováme ale na správnych úrovniach sa naša humánnosť stráca. Bohužial , Vítejme v ''humanistickom svete ''plného súcitu a lásky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa