Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Proti reformám vyšli lidé do ulic!

Autor: ČTK, mivr - 
5. března 2011
17:32

AKTUALIZOVÁNO: V centru Prahy se jde pochod proti chystaným vládním reformám. Změny chystané kabinetem ODS, TOP 09 a Věcí veřejných podle organizátorů z iniciativy ProAlt zhorší životní úroveň většiny obyvatel. Akci podporují opoziční sociální demokraté a vystoupí na ní zástupci odborů. Jestli to k něčemu bude, se ukáže.

Několik stovek lidí protestovalo dnes odpoledne v Praze proti chystaným vládním reformám. Řečníci na náměstí Republiky kritizovali koaliční kabinet Petra Nečase a označovali ho za nespravedlivý a asociální. Na náměstí Republiky vyrostlo pódium, kterému vévodí nápis "Tato vláda musí padnout".

Po projevech se po ptanácté hodině dali na pochod, přes Staroměstské náměstí a Mánesův most zamířili k úřadu vlády. Řečníci po více než dvě hodiny zdůrazňovali, že vláda je nespravedlivá a asociální. Odhady jejich počtu se značně liší, zatímco policie hovoří o zhruba dvou stovkách. Demonstranti drželi různá protivládní hesla, například "Taky vás škrtneme" nebo "Větší DPH, další tunel".

Akci podpořili sociální demokraté, přišli například bývalý evropský komisař a expremiér Vladimír Špidla nebo nynější šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, vystoupili také odboroví předáci.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil obvinil vládu, že lže jako komunisté před měnovou reformou. Státní bankrot podle něho nehrozí. Ministry nazval neuměteli a reformy označil ta "obyčejný tunel na zdravotnický a důchodový systém".

Boj proti spoustě otazníků

Špičky vládní koalice ve středu potvrdily zvýšení daně z přidané hodnoty u většiny položek, které se dosud nacházejí ve snížené sazbě. Vyšší DPH má pomoci rozjezdu připravované důchodové reformy, která počítá mimo jiné s dobrovolným spořením občanů u penzijních fondů. Koalice plánuje také reformu zdravotnictví i sociálního systému a další podle ní nutné změny.

Iniciativa ProAlt poukazuje na to, že vláda chce šetřit na výdajích na sociální a zdravotní zabezpečení a na podpoře v nezaměstnanosti. Reforma penzí podle sdružení předá dosud veřejné peníze soukromým fondům. Kabinet prý chystá i snadnější propouštění zaměstnanců a otazníky jsou kolem školného nebo zápisného na vysokých školách.

 

simamach ( 11. března 2011 22:29 )

Anelam neztrapňuj se . Vždyť ty tomu přece vůbec nerozumíš.

simamach ( 11. března 2011 22:26 )

A co jsi ty? Ty jsi jen stará zapšklá kráva, co se naváží do lidí.

simamach ( 11. března 2011 22:25 )

Božínku to mi je novina a na to jsi přišla ty sama?

avena1 ( 10. března 2011 13:24 )

Souhlasím s vámi. Mám kamarádku, taky volí ODS a je na to hrdá. Od doby, kdy mi to řekla, to mezi námi skřípe. Nechápu ji a jsem přesvědčena, že ani neví, jaký má tato strana volební program, neboť nadává stejně jako většina lidí. Stále žije v tom, že komunisty ne, tak přece musí volit ODS, ne? Nejsou to přitom žádní podnikatelé, žijí úplně obyčejně, nic zvláštního nemají, jsou jen vyučeni ... nechápu je. Podle mě jsou naprosto mimo a hloupí.

gogo ( 9. března 2011 13:22 )

Ale nevyšli... Těch pár lidí co "vyšlo do ulic" jen ujistilo naši vládní partu, že si dál může vůči nám dovolit co se jí zamane.... Že jim žádná defenestrace nehrozí ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa